Tedoo cu Brad Florescu

Thailandeluxe (10). Vertigo Bangkok. Cina cea de sus.

Vertigo este unul dintre cele mai celebre restaurante din lume. Și nu atât pentru bucatele alese, ci în primul rând pentru perspectiva amețitoare.

#Thailandeluxe reprezintă o colecție de hoteluri și restaurante exclusiviste din Thailanda, recenzate la prima mână de echipa Tedoo. Primul calup de 8 episoade din serie a fost dedicat sudului Thailandei. Al doilea set, pe care îl continuăm azi, vizează cele mai chic cazări și restaurante din capitala țării, Bangkok. 

Proiectul este susținut de Autoritatea pentru Turism a Thailandei, care a înlesnit cazările și de Mastercard România, care a asigurat celelalte cheltuieli (plătite cu cardul, firește). Acest articol conține referiri la mărci comerciale.

Cina cea de sus.

Am urcat fix la 5 după-amiaza, deși rezervarea era făcută pentru 6.30. Asta pentru că am vrut să ne bucurăm de vedere și să facem fotografii cât mai era încă loc să arunci un ochi.

N-am așteptat primul pahar de vin alb și m-am îmbătat imediat ce am pășit în restaurant și tot orașul mi s-a deschis la picioare. Acolo sus nu distanța față de pământ te ia de cap, ci sentimentul de libertate și apropierea de cer. E ca și cum ai cina printre nori și totul ar fi stropit cu praf de stele.

Restaurantul Vertigo este plasat împreună cu Moon Bar pe acoperișul hotelului Banyan Tree din Bangkok și oferă o perspectivă de 360° asupra orașului. Insist asupra celor treisuteșaizeci de grade fiindcă principalul concurent pe segmentul rooftop, la fel de celebrul Sky Bar din Lebua Tower, oferă doar 270°.

Vertigo este decorat simplu în negru și argintiu, mesele sunt plasate în trepte astfel încât oriunde te-ai așeza la masă să ai o vedere excelentă asupra universului sclipitor de la poale.

Thailandeluxe Bangkok

Eu aș fi preferat să fie un pic mai luminat spațiul după lăsarea întunericului, dar cel mai probabil designerii au încercat să facă fiecare colțișor și masă cât mai intime posibil. Ceea ce le-a ieșit foarte bine – în ciuda distanței mici între mese nu ne-am simțit deloc expuși și experiența a fost una foarte romantică.

Meniul. Câteva recomandări.

Meniul adună rețete din toată lumea și oferă opțiuni variante pentru mai toate tipurile de dietă. Iubitorii de carne au cele mai multe alegeri– pui, porc, vită (Kobe și Angus) și miel gătite în fel și chip. Există o secțiune dedicată grătarelor – cinci feluri de vită plus coaste de miel și șase tipuri de sosuri diferite din care să alegi. Dacă tot ești în Thailanda ți-aș recomanda să încerci Thai Massaman Curry sauce.

Cine se dă în vânt după fructele de mare să știe că există un Seafood Tower plin de bunătăți – crab de două feluri, scoici, homar, creveți, stridii, somon și ton. Vegetarienii nu sunt nici ei lăsați deoparte, le-au fost gândite două set meniuri foarte atrăgătoare.

De exemplu, meniul cu 3 feluri începe cu o salată de vară care combină frunze de rucola și mizuna cu merișoare, nuci prăjte și alune, pere și brânză feta. Urmează gnocchi cu ciuperci porcini și morel (zbârciog în limba română) asezonate cu sos de gorgonzola și nuci prăjite. La desert se servește plăcintă de brânză cu mango.

Thailandeluxe Bangkok

Din tot ce am mâncat mi-a rămas în minte Spiced Ahi Tuna Ceviche; mi-a plăcut enorm combinația de pește proaspăt cu avocado (care era copt fix cât trebuie) și aromele suplimentare erau excelent echilibrate – coriandru proaspăt, icre de Manciuria și ardei iute. Dacă ar fi să mă întorc la Vertigo, ceviche nu ar lipsi din comanda mea.

Brad a avut pe listă supa cremă de ciuperci, din care am apucat să gust și eu două linguri. Suficient cât să decid că, cel puțin până la vârsta asta, este cea mai bună supă de ciuperci pe care am mâncat-o vreodată. Cred că și el e de acord cu mine, altfel nu ar fi dispărut din farfurie atât de repede, asta în condițiile în care Brad nu e deloc fan ciuperci.

Prețurile.

Prețurile pentru toate nebuniile prezente sunt ridicate pentru nivelul Thailandei dar, dacă stai puțin să analizezi cât te-ar costa ceva similar ca meniu și experiență în Europa sau America, atunci totul pare mai mult decât rezonabil. Snacks de la 300 baht, aperitive de la 900, feluri principale de la 700baht (vegetarian), 780 baht (cu seafood), 1780 baht (pește) și 1800 (pui).

Un Seafood Tower, de exemplu, este 4500 baht (535 RON/120 EUR). O vită Kobe la grătar e 4400. Dacă nu vrei să te complici prea mult ci să știi de la bun început suma care va apărea pe nota de plată, poți opta pentru un set menu: acestea încep de la 2000 baht în ritul vegetarian și urcă până la 11000 baht pentru  varianta de cuplu, care include 7 feluri de mâncare și 4 pahare cu vin pentru fiecare. Atenție, prețurile din meniu nu includ service tax de 10% și TVA-ul de 7% (da, atât taxează Thailanda valoarea adăugată).

Thailandeluxe Bangkok

Felurile de mâncare din meniu sunt marcate pentru posibilele alergii (gluten, nuci) sau diete (vegetarian, vegan), făcând astfel viața mai ușoară, măcar pentru o durată scurtă de timp, atât clienților cât și personalului.

Am de formulat și o critică. Nu mă dau în vânt după atitudinea servilă afișată în cele mai multe restaurante fine dining și în hotelurile de lux, dar la Vertigo grația specific thailandeză lipsea aproape de tot. Interacțiunea angajați-clienți a fost sterilă, tehnică, brută, fără urmă de cordialitate. Este singurul luru care a ciobit un pic experiența globul de cristal în care am petrecut o seară altfel foarte agreabilă.

Restaurantul Vertigo este deschis de la 18.00 la 22.30 și impune clienților săi o ținută smart casual. Șlapii, papucii, echipamentul sportiv și rucsacii nu sunt bine priviți. Cel puțin așa zice regula, eu am văzut tineri îmbrăcați după ultima modă a rapperilor așezându-se fără probleme la masă.

Dincolo de legi, scrise ori nescrise, un loc de eleganța lui Vertigo parcă te face să-ți ridici și tu standardul vestimentar de la nivelul plajei un pic mai sus, pe la etajul 61. Mai multe informații găsești pe site-ul Vertigo.

Ce a fost #priceless

  1. Apusul spectaculos peste oraș.
  2. Cele două cupluri care au stat la mesele din imediata noastră vecinătate. Unul care sărbătorea a douăzecea lună de miere și un altul care s-a decis să spună DA imediat după ce a terminat homarul, în aplauzele unei jumătăți de restaurant. Se întâmplă lucruri la Vertigo.

Thailandeluxe Bangkok

(P) Despre platforma Priceless Cities.

Priceless Cities este un program prin care deținătorii de carduri Mastercard se bucură de experiențe și discount-uri exclusive atunci când călătoresc. Câteva exemple care mi-au sărit în ochi:

– Cursuri de golf cu mari campioni în mai multe locuri – SUA.
– Discount până la 15% la închirierea de mașini cu Herz – diverse destinații din toată lumea
– O tură gratuită de pescuit sau snorkeling – Mauritius.
– Un tur culinar exclusivist – Seminyak – Bali, Indonezia.
– 50% reducere la toate tratamentele – Busara Spa, Phuket – Thailanda.
– 20% discount și două cine gratuite la Ariana Sustainable Luxury Lodge – Capadoccia, Turcia.

Pentru a putea beneficia de privilegiile oferite de programul Priceless Cities, trebuie doar să deții un card Mastercard și să te înregistrezi online pe Priceless.com. Este gratis și durează 5 minute.

Thailandeluxe Bangkok

Programul include 40 de orașe din întreaga lume. Ca fapt deloc divers, clasamentul Mastercard Global Destinations 2016 așează pe primul loc chiar capitala Thailandei. Pe 2 și 3 se află Londra și Parisul.

Cu peste 43 de milioane de puncte de vânzare în lume, Mastercard este doar cel mai acceptat card din lume și, în mod particular, din România (peste 144.500 terminale POS), cu o amprentă unică de acceptare în rețelele de transport public.

Mai multe imagini poți vedea în galeria foto a articolului sau pe blogul foto al lui Brad.

Foto și video: Brad Florescu (echipament Olympus OMD-EM5 MKII și SONY Action Cam AS-50HDR) și Elena Stanciu (Nikon D90).

Va urma.

Vezi galerie imaginiIntră în galeria de imagini a articolului

Comentarii - Un Comentariu

  1. […] din capitala siameză. A fost mult de muncă dar, hei, nu mă pot plînge din moment ce am luat cina la etajul 61 al Banyan Tree Hotel, la Vertigo și am prînzit la nahm, restaurantul care în 2014 era pe primul loc în World’s 50 Best […]

Lasă un comentariu