Tedoo cu Brad Florescu

Trei ani cu Bitdefender. Sau când românii fac o treabă serioasă.

După 3 ani de utilizare pe mai multe dispozitive, îmi dau și eu cu părerea despre Bitdefender, soluția românească de securitate cibernetică.

Cei care mă urmăresc de mai multă vreme știu că nu mă apuc să public o recenzie decât după o experiență îndelungată cu produsul respectiv. În medie, îmi ia 3 luni să scriu despre un telefon, 6 luni despre un laptop și cam un an pentru a-mi forma o părere despre un aparat foto. Asta pentru că, pe lângă toate caracteristicile tehnice constructive, un produs destinat călătoriilor trebuie să aibă o altă mare calitate: anduranța.

Produsul despre care am decis să scriu astăzi este o excepție de la regula de mai sus, dar nu o excepție în sensul grabei de a-l recenza ci, dimpotrivă, în sensul răbdării. E un produs pe care îl folosesc de peste trei ani, în diverse formule și pe diverse platforme, supunându-l în acest timp la (aproape) toate testele aferente utilizării în condiții reale de lucru.

Securitate și performanță pentru nomadul digital.

Pentru un nomad digital, securitatea cibernetică este o provocare, întrucât mișcarea presupune schimbări dese de rețea, accesarea de documente din varii surse (mă refer în primul rând la muzică luată pe stick de la tovarăși de drum) și cere ca viteza de lucru și de acces să fie cât mai mare, neafectată de filtre greoaie.

Am ajuns la Bitdefender după ce produsul folosit anterior îmi dăduse computerul peste cap. Nu-i dau numele, se știe el. PC-ul meu mergea atât de încet și dădea atâtea erori încât am decis să dezinstalez vechea soluție – lucru pe care n-am putut să-l fac fără ajutor specializat, că se agăța de sistemul meu ca o căpușă – și să caut o una nouă.

Un prieten din IT mi-a recomandat Bitdefender. Auzisem vag de el la ora aceea și nici măcar nu știam că e un produs românesc. „Încearcă versiunea gratuită”, mi-a zis amicul, “și dacă nu ești mulțumit îți dau eu banii înapoi.” Mare pișicher.

Nu sunt un expert în tehnologie, cu atât mai puțin în cea a informației, și nici nu intenționez să devin unul. Dacă aș putea trăi și lucra fără ajutorul tehnologiei aș face-o, dar din păcate nu se mai găsește papirus în librării, iar porumbeii voiajori sunt tot mai scumpi. Am o singură pretenție – poate absurdă – de la orice echipament sau soluție cu care vin în contact: să își facă treaba și să mă lase și pe mine să mi-o fac pe a mea.

Sunt zile, nu puține, când mă trezesc dimineața inspirat, cu chef de scris, și sfârșesc prin a-mi petrece primele două sau trei ore depanând ceva, reinstalând un program care s-a năucit peste noapte, updatând un firmware sau alergând prin sat după un cablu nou, fiindcă cel vechi „nu mai face contact”.

Bitdefender și-a făcut treaba impecabil în acești trei ani (cu o singură excepție pe care am s-o dezvolt mai jos) și nu doar pe segmentul său strict de activitate – securitatea – ci și pe celelalte funcții, care s-au substituit cu succes altor proceduri pe care eram nevoit să le fac singur utilizând diverse alte instrumente.

PCMag: “Tot ce-ți poți imagina.”

Ca să nu-l laud eu, din vorbe care ar putea suna gol, am să-i las pe specialiști să o facă. Cei de la PCMag, care testează și recenzează periodic produse software din diverse categorii, clasează în mod constant Bitdefender în liga I, pe podium, la paritate cu soluții concurente arhicunoscute pe plan global (Kaspersky, Norton) sau chiar deasupra acestora pe anumite caracteristici.

Iată ce spune editorul PCMag ca concluzie la analiza versiunii 2016 Bitdefender Total Security:

“Bitdefender Total Security 2016 integrates just about every security feature you can imagine, and still manages to remain unobtrusive. It’s our Editors’ Choice for security mega-suite.”

Performanță anti-virus, anti-spam și anti-malware de top, obținută cu afectarea minimă a performanțelor dispozitivului pe care este instalat. Exact ce am observat și eu, dar omul de la PCMag o spune mai frumos.

Sunt și alte analize din care Bitdefender iese foarte bine, dar n-am să le citez aici pe toate. Aș vrea să țin acest articol scurt, deși trei ani de utilizare s-ar preta unei istorisiri mai ample.

Print_Geeky1

Ce mai poate Bitdefender să facă pentru tine.

Spuneam că, dincolo de meseria sa de bază, aceea de soluție de securitate, Bitdefender mai oferă și alte funcționalități. Le-am folosit cu spor pe următoarele:

Start-up optimizer: un modul care-mi permite să optimizez lista aplicațiilor care pornesc automat odată cu calculatorul. Sunt câteva de care nu am nevoie tot timpul, deci de ce le-aș lăsa să deturneze memorie și viteză de procesare tot timpul? Le închid de aici și data viitoare nu mai pornesc.

– One-click optimizer: e o mașinărie care pune ordine în computer, curăță resturile de informații împrăștiate fără noimă (care încetinesc operarea și încarcă memoria), face curat prin registry și șterge urmele care ar putea duce la o intruziune în „intimitatea” utilizatorului. Partea ce mai bună la funționalitatea asta este că rulează cap-coadă în mai puțin de un minut.

– Safe Pay: e o consolă care se activează automat (poate fi disabled) atunci când intru pe un site pentru a face o plată, asigurându-mă că nicio informație pe care o introduc în tranzacție nu va ajunge decât la destinația legitimă.

– Modulul Anti-Theft și Device Tracking, pe care am avut nenorocul să-l folosesc după ce mi s-au furat un telefon și un laptop pe care aveam instalat Bitdefender. Le-am depistat la Bangkok, m-am dus la poliția din Khanom cu datele obținute, dar agentul nu m-a crezut că e posibil să urmăresc un telefon furat pe Google Maps. Se uita pe ecran și dădea din cap. Înainte de a mă lăsa păgubaș, am dat ambelor dispozitive wipe-out și lock-up de la distanță.

– Mai există un modul pe care nu l-am folosit fiindcă nu am copii: Parental Control. Din câte înțeleg, această funcționalitate permite părintelui să monitorizeze și să controleze activitatea copilului pe internet, pentru a-l feri de potențialele amenințări cibernetice. Coroborat cu Device Traking, modulul ajută părinții să știe nu doar ce fac copiii pe telefon, ci și unde se află aceștia.

Spuneam că am avut și o situație în care Bitdefender nu a funcționat așa cum mă obișnuise. Acum vreo două luni am început să primesc mesaje de la consolă că serverul central nu poate fi contactat. Am apelat la echipa de suport. După vreo două zile de mailuri (la care oamenii au răspuns foarte prompt) și diagnostice repetate, am primit o listă de instrucțiuni pe care le-am urmărit întocmai și am reinstalat programul în varianta sa cea mai nouă. Ce aveam eu era instalat acum un an.

Recomand.

Am zis că n-o lungesc și uite c-am făcut-o. Bitdefender sunt sponsor al rubricii “Nomadice” de câteva luni, deci poți considera că acest articol este un advertorial, dar nu e așa. Folosesc acest program cu mult înainte să se pună problema unei colaborări cu dezvoltatorul român de software. Dacă n-aș fi fost mulțumit l-aș fi schimbat până acum și n-aș fi scris despre el.

Recomand Bitdefender oricărui utilizator – cu atât mai mult oricărui călător – pentru următoarele avantaje:

– Eficiența letală anti-virus, anti-malware și anti-alți-demoni.
– Influența minimă asupra vitezei dispozitivului (computer, telefon, tabletă) pe care e instalat.
– Modulele suplimentare care permit creșterea performanței și urmărirea dispozitivelor în caz de pierdere sau furt.

Bitdefender este disponibil pentru platforme Windows, Android și MacOS, în mai multe configurații/pachete. Eu am folosit Total Security Multi-Device, instalat pe două laptopuri (PC) și două telefoane (Android). Oamenii au și un scaner antivirus online pe care-l poți folosi gratuit.

Comentarii - Niciun comentariu

Lasă un comentariu