Tedoo cu Brad Florescu

Namaste. Aventuri spirituale prin India şi Nepal (Ep. 9): Muncă şi Meditaţie

Osho spune că dacă întârzii chiar și un minut înseamnă că nu-ți pasă, continuă Aishwarya pe același ton. Programul nostru începe la 9 fix, ai înțeles, Sega? Am înțeles, Aishwarya, răspund eu cu un zâmbet docil.

Episodul 9 al romanului de aventuri spirituale prin India şi Nepal. Episoadele anterioare le găseşti aici.

Ai întârziat, Sega. Parcă și-ar fi ținut vorbele la gheață până acum. Special ca să mi le toarne mie pe spinare. Ieri m-a îmbrățișat, azi mă ține la distanță. Una caldă, una rece. Ce-o fi cu fata asta? Mă uit la ceasul de pe perete. E ora 9 și nici 3 minute.

Osho spune că dacă întârzii chiar și un minut înseamnă că nu-ți pasă.

Brrr… Programul nostru începe la 9 fix, ai înțeles, Sega? Am înțeles, Aishwarya, răspund eu cu un zâmbet docil, ca să o îmbunez. Noua mea șefă se mai înmoaie puțin, dar numai puțin. Vom lucra zi de zi de la 9 la 4, cu o pauză de prânz între 1 și 2. Iar întâlnirea de seară să știi că de-acum e obligatorie. Cele 2 ore în Auditorium sunt esențiale pentru procesul de transformare. În plus vei mai avea un floating job, câte 3 ore în fiecare săptămână. Semnează aici că ești de acord să urmezi acest program. Nu, nu trebuie să îmi dai hârtia înapoi. Nu e un contract pe care l-ai semnat cu mine. Contractul l-ai semnat cu tine însuți, Sega. Ești propriul tău stăpân, nu angajatul meu sau al altcuiva. Așa, foarte bine, împătureşte hârtia și bag-o în buzunar. Și acum hai la Cafenea, îți fac cinste cu un ceai masala, zâmbește Aishwarya prima oară pe ziua de azi.

Suntem un fel de resurse umane, începe ea de îndată ce ne așezăm la una dintre măsuțele metalice. Am pus la mijloc tăvița cu cele două cești din care ies aburi aromați, atent să nu vărs nici o picătură din prețiosul lichid cafeniu. Pe de o parte ținem evidența celor care muncesc deja și a celor care vor să muncească în viitorul apropiat, pe de altă parte ținem legătură cu toate departamentele, venind cu recomandări pentru pozițiile descoperite, îmi explică Aishwarya, desfăcând între timp două pliculețe de zahăr brun și turnându-le în ceai. Cât a vorbit, eu mi-am și băut porția. Delicios mai e ceaiul ăsta masala, plescăi mulțumit. Sega, mă urmărești? se încruntă șefa mea. Desigur, Aishwarya, sunt numai ochi și urechi! Nu vreau să o supăr, firește. Bine, ufff, am pierdut șirul… Unde rămăsesem? La faza cuuu… recomandărileee… pe care le facem noi celor care vor să munceas… Vezi că nu ești atent, Sega? se enervează ea, lovind farfuriuța de porțelan cu lingurița metalică. Zâmbesc placid, așteptând să se calmeze. Am spus că facem recomandări departamentelor în caz că sunt poziții descoperite, asta am spus, Sega, te rog să te concentrezi! Mă concentrez, Aishwarya… Decizia aparține însă coordonatorilor de departamente, continuă ea mai domol. Excepție, joburile flotante. Ca și tine, toți lucrătorii trebuie să muncească 3 ore suplimentare în fiecare săptămână. În cazul acesta noi hotărâm unde. Îi trimitem să vegheze la porți, îi punem să servească la Cafenea, să aibă grijă de Cyber Café, să pregătească meditațiile din Chuang Tzu, să ajute la Visiting Center sau la Welcome Center, totul în funcție de găurile apărute în schemă. Și găurile astea, Sega, apar mereu, chiar acolo unde te aștepți mai puțin. Îți vorbesc din experiență. Unii abandonează programul pe nepusă masă, alții uită ce au de făcut și trebuie să le găsim înlocuitori când nu dăm de ei, câteodată mai greșim și noi alocând persoane deja alocate. Sarcina noastră e să venim rapid cu soluții în astfel de cazuri. Trebuie să fim inventivi mai ales acum, în lunile astea ploioase, când sunt foarte puțini lucrători. E o artă să rotești cadrele, ehehei. Suntem nevoiți să facem permutări ingenioase, adeseori în regim de urgență. Și unde mai pui că trebuie să te mai și rogi de ei, de parcă ție ți-ar face un serviciu. Oamenii uită că au venit aici să lucreze cu ei înșiși și nu pentru cineva, ca afară, in the market place. Deh, să îi scoți din tipare e cel mai greu. Pe unii trebuie să îi iei cu binișorul, pe alții trebuie să îi iei mai tare. Dar să nu îți faci griji, dragul meu Sega, presimt că tu îți vei găsi repede calea. Te vei descurca de minune, sunt sigură de asta. Ai să vezi că totul merge aici ca de la sine, într-o curgere naturală. E un flux, un curent care mișcă lucrurile pe un anumit făgaș, în direcția potrivită. E… Osho’s drive in everything. Nu trebuie decât să let go ca să simți curentul ăsta.

Aishwarya soarbe puțin din ceaiul masala, mușcând apoi dintr-o kakhra, sărățeaua rotundă, subțire și crocantă. Pe scurt, rezumă ea după ce termină de crănțănit, noi trebuie să știm tot ce mișcă prin stațiune, să acoperim totul, să umplem totul, să anticipăm, să recomandăm, să permutăm, să… Hai, că ți-am făcut capul mare, zâmbește ea, observând că tac chitic de ceva vreme. Ai dreptate, m-a cam luat amețeala, îngaim eu. Mi se pare tare complicată treaba asta. Mă așteptam să dau și eu cu mătura, să spăl vase, să tund boscheți, să sap șanțuri sau să vopsesc garduri și, când colo, muncă de secretariat. N-am făcut așa ceva în viața mea. Nu mă pricep deloc la organizare și la chestii de-astea legate de personal. Mi-ar plăcea să fac o muncă mai fizică, dacă se poate. Nu cred că sunt pregătit pentru ce mi-ai descris tu, îmi exprim eu îngrijorarea. Sega, în primul rând nu tu alegi ce muncești aici. Punct. Asta e regula. În al doilea rând, stai liniștit, o să faci față. Tu de fapt ar trebui să te bucuri, o să faci ce nu ai mai făcut până acum, ce nici măcar nu te-ai gândit că o să faci vreodată. So cool… Mintea e cea care îți spune că nu te pricepi. Mintea e o mare piedică. La început m-am speriat și eu ca și tine, însă după 3 săptămâni le știam deja pe toate. O să am grijă ca tu să înveți mai repede, îmi face Aishwarya cu ochiul. Le luăm noi pe rând, încetul cu încetul, de mâine încolo. Azi o să fie lejer, te mai menajez un pic, hi hi. Dar să nu uit ce mai vroiam să îți zic și anume că nu munca în sine este importantă, ci atitudinea ta asupra ei. La Osho International Meditation Resort munca e o formă de meditație, programul Work As Meditation fiind conceput chiar de Osho. Orice ai avea de făcut, să faci din toată inima, fără rezerve, implicându-te în totalitate, dar ținând mereu atenția trează. Aici înveți să fii un martor, Sega. Și acum hai înapoi la birou, să nu ne dea lumea dispăruți.

1 2

Comentarii - Niciun comentariu

Lasă un comentariu