Tedoo cu Brad Florescu

Mic îndrumar printre fructele și legumele Asiei de Sud-Est

Fă cunoștință cu Guava, Mangostina, Pitaya, Fructul Pasiunii, Avocado și alte bunătăți din grădinile tropicale.

Pitaya / Dragon fruit

Este fructul unei specii de cactus și crește exclusiv în zonele tropicale. Există 3 variante: pitaya roșu – coajă roșie și pulpă albă, pitaya de Costa Rica – coajă roșie, miez roșu și pitaya galben – coajă galbenă și pulpă albă. Pulpa este foarte moale, oarecum similară unei pere foarte bine coapte. Gustul este neutru, foarte puțin aromat, cu excepția variantei numite Costa Rica pitaya, care este mai dulce și cu aromă mai pronunțată.

Piper verde

Este piperul aux naturel – încă necopt, cu boabele așezate în ciorchine. Cea mai mare cantitate de piper este produsă în Asia – India, Malaezia, Indonezia și Vietnam. Tot aici este și folosit așa cum îl vezi în imaginea de mai jos – ciorchini întregi ”strecurați” printre alte ingrediente.

Guava

Și ea este originară din America Centrală, însă cultivată în prezent în toate zonele tropicale și subtropicale. Cea mai răspândită subspecie este Apple Guava (vezi foto mai jos) – verde deschis la exterior, alb înăuntru. Este consumat în multe țări cu sare, sos de soia sau piper.

Passion fruit (trebuie încercat!)

Există varianta galbenă și cea vânătă. Diferența este numai la suprafață, pulpa e mereu aceeași: de culoare galbenă-portocalie, cu multe semințe negre. Fructul este foarte zemos, cel mai ușor îl poți mânca ajutându-te de o lingură. Sucul de passion fruit este absolut delicios (se face la blender, nu la storcător).

Mandarine (trebuie încercat!)

Dacă portocalele sunt mici cât mandarinele, mandarinele sunt micuțe cât prunele și au un gust extrem de aromat și de dulce.

Rose apple

Originar din Asia, fructul nu are nicio altă legătură cu mărul înafară de denumire. Crește în formă lunguiață, are coaja subțire și roșie, iar pulpa din interior foarte zemoasă, dulce-acrișoară. În Asia de SE fructele ajung uneori să aibă coaja de culoare foarte închisă, aproape neagră – motiv pentru care oamenii le mai spun și diamante negre sau perle negre.

Foto: Elena Stanciu, ianuarie 2012. 

1 2

Comentarii - 9 Comentarii

  1. Ina says:

    ce interesant! nici jumatate din ele nu le-am incercat, si nu cred ca papaiele verzi de pe la noi din supermarketuri au vreo legatura cu “the real thing”… 🙁

  2. Gabriela says:

    Sunt delicioase! In Columbia avocado creste mare, aproape cat o minge de rugby! Si este foarte cremos; nu este o leguma ci un fruct, deci cel mai sanatos este sa-l mananci singur, eventual cu un pic de sare – o gustare sau o masa nutritiva si sanatoasa!
    Mangustinul este extraordinar, fructul meu tropicat favorit! Are o aroma delicata, o textura senzuala, gust racoritor si vizual este cea mai frumoasa surpriza!
    Papaya contine o substanta care ajuta la alinarea durerilor menstruale si a altor inflamatii. In Columbia se taie portii in lung, fara a-i scoate semintele, si apoi se aseaza cu gura in jos pe o farfurie, ca sa nu se usuce restul pana ce se consuma. Cand cumperi o papaia mare si nu o consumi imediat, se cresteaza in lung pielita cu cutitul, astfel incat ‘laptele’ care iese din fruct (amar) sa se poata scurge.

  3. Paula says:

    Ce pofta mi-ai facut 🙂
    Imi dau seama ca eu n-am incercat prea multe cat am fost acolo, motiv pentru a reveni. Dar daca tot ai zis de coriandru trebuia si lemon grass. 🙂

  4. Tedoo says:

    @Paula, lemon grass in episodul viitor.
    @Gabriela, multumim pentru informatiile suplimentare.

  5. Razvan says:

    Ai incercat egg fruit? L-am descoperit tarziu dar sunt absolut fascinat de el. L-am gasit sporadic in supermarket-uri si niciodata la taraba deci nu stiu sigur daca a crescut la tine-n tara. 🙂

    • Tedoo says:

      Razvan, a crescut si la mine-n tara :-). L-am incercat acum cateva luni dar nu mi-a placut. O sa-l includ in episodul 2 pentru ca este tare interesant.

  6. IK Stan says:

    stii ce gust deosebit au bananele in Filipine?

  7. laurean sandru says:

    as vrea sa stiu may multe despre cultura de papaya de la saminta la planta -la maturitate

  8. […] meu, ai văzut că din când în când mai scriu și pe tedoo.ro. Tocmai ce-am publicat un articol despre fructe și legume exotice – cu fotografii din care să înțelegi clar cum arată fiecare, denumiri și scurte […]

Lasă un comentariu