Tedoo cu Brad Florescu

Europe Exotica (5). Mauritius, The Best Of Plaje. Informații practice.

Nu-mi place să scriu ghiduri practice. Expiră repede. Ia, deci, rândurile de mai jos drept ceea ce sunt: o cartografiere superficială și cât de poate de subiectivă a frumuseților insulei Mauritius.

Mauritius plaja

Europe Exotica este o călătorie de multe zeci de mii de kilometri prin aer, pe apă și pe uscat, care încearcă să descopere și să înțeleagă teritorii îndepărtate care au aparținut sau aparțin în continuare Europei. Traseul a inclus două insule din Oceanul Indian: La Reunion și Mauritius și patru din Marea Caraibilor: Martinica, Santa Lucia, Dominica și Guadeloupe.

Proiectul  este susținut de Air France România, care a oferit zborurile, și de Banca Transilvania, care a oferit fondurile necesare prin intermediul cardului BT Flying Blue Premium. Le mulțumesc sponsorilor fără de care această călătorie nu ar fi fost posibilă – și pe care o să-mi permit să îi pomenesc în poveste – și vă doresc tuturor lectură plăcută.

Citește aici, dar fă ca tine.

Să știi că este o corvoadă pentru mine să scriu articole cu “sfaturi practice”. Mă simt de parcă aș redacta Mersul Trenurilor: o înșiruire minuțioasă de nume și cifre de care, oricum, CFR-ul nu ține cont. Prefer să scriu despre lucruri care nu se schimbă atât de repede.

Problema ghidurilor și articolelor care oferă informații practice rezidă, pe de o parte, în caracterul trecător al acestor informații și, pe de altă parte, în presiunea pe care o pun asupra călătorului. Nu mai poate omul să exploreze, să se rătăcească, să greșească, fiindcă, iată, cartea îi spune exact ce trebuie să facă și ce trebuie văzut.

Ia, deci, rândurile de mai jos drept ceea ce sunt: o cartografiere superficială și cât de poate de subiectivă a frumuseților Mauritius-ului.  Pentru amănuntele extrem de practice, adică pentru acelea care se măsoară în numere, nu în cuvinte, îți recomand să refaci cercetarea în momentul în care începi să te pregătești de drum.

Două vacanțe într-una singură.

Țin să repet recomandarea pe care am tot făcut-o aici de-a lungul timpului: dacă tot bați drumul și buzunarul până în arhipelagul Mascarenelor ar fi păcat să nu-ți împarți vacanța între Reunion și Mauritius. Prima insulă îți va oferi peisaje vulcanice ireale și o experiență creolă autentică, în timp ce sora ei de mai la nord îți va sătura cu vârf și îndesat pofta de bălăceală în lagune neckermannic de albastre.

O să te coste o idee mai mult, fiindcă va trebui să plătești și pentru transferul între cele două destinații, dar după părerea mea merită să faci acest efort financiar. Te vei alege cu două vacanțe distincte ca stare și experiență la preț de una și un pic. Gata, nu mai insist.

Practicalitățile despre Reunion le-am postat deja în acest articol. De aici încolo vorbim doar despre Mauritius.

Mauritius. Cazare.

Nu-s prea multe de spus la acest capitol. Eu mi-am luat cazare prin AirBnb, conform bunului obicei recent dobândit. Am povestit despre asta aici. Apartamentul meu se afla în oraș, la 5 minute de plaja Trou au Biches, însă pe site-ul cu pricina sunt disponibile tot felul de nebunii cu vedere la mare, piscină și alte indecențe.

Există, bineînțele, și resort-uri de vacanță, nu atât de multe pe cât m-aș fi așteptat. Acestea ocupă în general un capăt al plajei, restul nisipului fiind lăsat liber, la dispoziția întregului popor.  Bucățile de plajă din fața resortului sunt publice, dar așteaptă-te la priviri întrebătoare dacă-ți fâțâi prea mult papucii pe acolo.

Am să expun opțiunile de cazare clasică în capitolul următor, împărțite pe plaje, ca să nu ne zăpăcim de tot.

Mauritius. The Best Of Plaje.

Dacă în mintea ta Mauritius e sinonim cu plaje albe și lagune turcoaz nu mai are rost să te duci până acolo: realitatea confirmă sută la sută imaginația. Mă știi, nu sunt genul care se entuziasmează la orice, mai ales în materie de peisaj litoral, însă Mauritius mă silește să adopt un limbaj plin de superlative. E fix ce trebuie.

Loading
Center map
Traffic
Bicycling
Transit

Și, deși toate plajele se bucură de un pachet natural all-inclusive, fiecare propune o experiență ușor diferită de celelalte, atât la mal cât și în apele limpezi care-l mărginesc.

Am să fac mai jos o listă cu plajele pe care am apucat să le calc în picioare în cele 4 zile pline petrecute în Mauritius. Menționez că nu am reușit să acopăr și porțiunea din nord și nord-est, deși mi-am condus porția deja tipică de 700 de kilometri. Sper ca tu să ai mai mult timp.

Trou aux Biches.

Mauritius Images

Se află pe coasta de vest, foarte aproape de Triolet și de Grand Baie (unde se adună velieriștii). E o plajă lungă și albă, printre cele mai bine amenajate de pe insulă. În capătul nordic se află câteva resort-uri care oferă, pe lângă ce e normal să ofere, și posibilitatea de a practica sporturi nautice. Cei care vor să se inițieze în tainele navigației cu vele pot închiria un hobie cat (un catamaran mic) cu tot cu instructor. Laguna e liniștită, amplă, se poate face și snorkeling printre formațiunile de coral.

Cazări și prețuri aproximative:

Le Cardinal Resort – de la 200 EUR pe noapte

Mon Choisy  – de la 55 EUR pe noapte

Point au Piments.

Cum mergi pe coastă de la Trou aux Biches către sud. E o plajă medie ca lungime și aproape pustie. Unica amenajare o reprezintă Le Meridien, care te primește pe vastul său teritoriu pentru 155 EUR pe noapte într-o cameră deluxe ocean view.

Dacă vrei să vii aici în regie proprie adu-ți cu tine cele trebuincioase vieții pe plajă. Prosop/șezlong, umbreluță, ladă frigorifică, mâncare și băutură luate de la supermarket.

Flic en Flac.

Mauritius Images

Este una dintre plajele cel mai bine cotate din Mauritius, în special printre călătorii tineri. Lungă, lată, cu un nisip foarte moale. La umbra parcului adiacent mai trag tarabe mobile cu hot dogs și sucuri reci pentru cei care vin la plajă de capul lor. Pentru ceilalți există resorturi.

Luxosul Maradiva – de la 560 EUR pe noapte

Ceva mai accesibilul La Pirigoue – de la 190 EUR pe noapte. Are și o bază de sporturi nautice.

Le Morne

Impresionanta stâncă din sudul Mauritius-ului este una dintre imaginile iconice ale insulei. Nu cred să existe pliant de promovare care să nu includă măcar o imagine cu Le Morne. La baza acesteia se întinde o plajă superbă, după mine cea mai frumoasă din câte am văzut, un loc perfect pentru bălăceală, plajă și fotografiat apusuri de soare. Eu am stat 3 ori așteptând momentul și cred că a meritat timpul investit.

Mauritius Images

Bineînțeles că hotelierii nu puteau rata așa o locație splendidă, motiv pentru care plaja de lângă Le Mourne oferă mai multe opțiuni de cazare, toate în segmentul superior de servicii și preț.

Dinarobin Hotel – aici am stat cele câteva ceasuri în așteptarea apusului și, dacă tot eram acolo, m-am fâțâit un pic prin proprietate și am cules impresii. Arată foarte bine locul, turiștii cu care am vorbit erau încântați, servirea – cât am avut parte – s-a desfășurat rapid și cu maximum de amabilitate, deși nu eram oaspete. De la 250 EUR pe noapte.

Mauritius Images

Paradis Hotel Gulf Club – ca și Dinarobin, face parte din grupul Beachcomber. De la 117 EUR pe noapte.

St. Regis Mauritius – parte din Starwood (aviz celor care au deal-uri în grupul respectiv) – 300 EUR pe noapte.

Lux Le Morne – parte din lanțul Lux Resorts care are 3 proprietăți aici și una în Reunion (a doua se deschide anul viitor) – de la 192 EUR pe noapte.

Gris Gris.

Mauritius Images

Cine s-a săturat de paje plicticoase cu apă liniștită e invitat să dea o fugă până la Gris Gris și să vadă oceanul dezlănțuit. Nu e un loc de înotat, întrucât nu există o barieră de corali care să protejeze golful de valuri și rechini, dar din punct de vedere al frumuseții naturale e un spectacol.

Cazări prin zonă n-am văzut. Doar un restaurant leneș în parcare.

Preskil

E o plajă mică pe o peninsulă creată artificial de proprietarii Preskil Resort, un locșor cam aglomerat, dar cu vedere foarte frumoasă, piscine, activități, sporturi nautice, genul de loc unde poți veni cu copiii că are cine vedea de ei. Amicul Kane lucrează aici ca instructor de fitness și alte agitații. De la 115 EUR pe noapte cu mic dejun inclus.

Blue Bay.

Mauritius Images

O plajă foarte frumoasă și liniștită ascunsă într-un golf adânc de pe coasta de vest, la marginea parcului marin omonim. Câțiva kilometri mai la nord se află Frederik Hendrik Museum, așezat pe locul fortului construit de olandezi imediat după prima debarcare europeană pe Mauritius. Intrarea este liberă. Și pe plajă și la muzeu.

La Blue Bay e o ofertă ceva mai largă de cazări, accesibilă și celor care n-au avut nuntă cu dar în ultima vreme.

Blue Lagoon Beach Hotel – e în renovare până în septembrie, nu am reușit să găsesc un tarif.

Paradise Beach – apartamente de lux în regim hotelier, de la 1600 EUR pe săptămână.

Mauritius Guesthouse Chantemer – de la 49 EUR pe noapte, pare genul de loc ideal pentru familii cu copii.

Lion Mountain

Mauritius Images

După cum bine îi spune și numele, nu e o plajă, ci un alt landmark emblematic al insulei. Dacă o iei în sus pe potecă măcar un sfert de oră te poți delecta cu un peisaj marin superb. Și dacă vrei să stai departe de lumea dezlănțuită având în același timp o minunată vedere la mare poți să-ți iei cazare la Hacienda. De la 110 EUR pe noapte pentru o vilă.

Trou d’eau Douce și Palmer Beach

Mauritius Images

Din Trou d’eau Douce se pleacă spre Ile Aux Cerfs, una dintre principalele atracții ale Mauritius-ului. Eu n-am mai apucat să fac excursia, că a întârziat barca atât de mult încăt riscam să pierd avionul. Așa că am continuat spre nord și am ajuns la Palmer Beach.

1 2 Vezi galerie imaginiIntră în galeria de imagini a articolului

Comentarii - Un Comentariu

  1. Daniela says:

    Pozele astea sunt prinse in ipostaze bune, poate si putin editate unele dintre ele. Insa nu ma indoiesc de faptul ca in realitate nu sunt la fel de atragatoarea. Pe langa asta, atmosfera si persoanele apropiate conteaza mai mult decat locatia in care esti. Oricum sunt superbe pozele, as vrea sa am ocazia sa merg in astfel de locuri cel putin o data in viata.

Lasă un comentariu