Tedoo cu Brad Florescu

Bulgaria

Dar avem insule și aici, în Marea Neagră!

Un cititor a avut năstrușnica idee de a ne întreba dacă există insule în Marea Neagră și dacă se poate ajunge la ele. Cum nu ne stă în caracter să dăm răspunsuri nedocumentate, am întreprins o expediție de 3 zile pe coasta Mării Negre și ne-am întors cu câteva insule în paporniță.

Oameni și păsări, partea 2. Srebarna.

Ploua literalmente cu caise. Mirosea a caise. Toți copiii satului aveau bărbiile portocalii de la molfăit caise. Ca-n Paradisul originar, am întins și eu mâna și am luat. Inspirat de gustul fructului moale și parfumat, am reușit să descâlcesc printre ulițele satului drumul spre primul meu obiectiv.

Oameni și păsări, partea 1. Durankulak.

Există niște oameni pe lumea asta care și-au dorit să fie păsări. Şi pentru că nu pot, pentru că au mâini în loc de aripi, pentru că nu pot zbura cu păsările, aleargă după ele prin toată lumea. Norocul lor e că mai există niște oameni, care-i ajută să-și împlinească pasiunea. Fie că iubiți sau nu gâștele cu pieptul roșu sau pelicanii dalmațieni, citiți mai departe. E posibil ca, până la sfârșitul acestui articol, imaginația voastră să prindă, pardon, aripi.

Cele 3 minuni de la sud de Dunăre

Orlova Chuka este a doua peștera ca mărime din Bulgaria, totalizând 15 kilometri de galerii distribuite pe 7 niveluri. Chiar dacă e o gaură în pământ (chestie care le sperie pe doamne și domnișoare), Orlova Chuka e plăcută la vizitat. Sălile sunt mari, bine aerisite și bine semnalizate. Pereții sunt albi, grație originii calcaroase, deci n-o să vă simțiți ca în iad.

Cel mai scurt drum înspre și dinspre litoralul Bulgariei

Autostrada Soarelui e sublimă, dar te lasă baltă exact când ai nevoie de ea. Adică în week-end. Viteze prea mari pe anumite porțiuni și viteze prea mici pe celelalte. Cu siguranță, nu e cea mai bună soluție să mergi pe litoralul Bulgariei. Am descoperit și testat pentru voi un drum alternativ între București și Balchik.

8 biserici pentru Înviere

“Unde faceți Învierea?” Cred că un răspuns puteți găsi într-una din propunerile noastre de mai jos. Am dat o raită pe la vecinii noștri ortodocși, ca să aflăm la ce biserică să vă duceți anul ăsta.

Avionașul de pe Dunăre

E uimitor câte minuni poți descoperi dacă, măcar din când în când, ieși de pe drumul cu care ești obișnuit și te lași să rătăcești puțin. Azi o să vă povestesc cum puteți vedea Dunărea din cer.

Despre distanțe: cu cine se mai învecinează România

Ce vreau să spun, de fapt, e că distanțele nu se calculează în kilometri, ci în timp. Pentru că și vacanțele se calculează tot în timp (nu primim 10.000 de kilometri de concediu). Prin această prismă, deși România pare cea mai apropiată destinație, de multe ori nu este.

10 idei de vacanță pentru 2008

Începând de la mic la mare, în ordinea distanțelor, iată 10 idei de locuri pe care le-ați putea lua în calcul pentru vacanța/vacanțele acestui an. Cea mai apropiată destinație e la 4 ore de condus. Cea mai îndepărtată – fix pe cealaltă parte a Pământului. Alegeți-vă.

Arbanassi Palace Hotel, Bulgaria

Acest loc mirific se numește Arbanassi Palace Hotel și este fosta reședință a lui Todor Jivkov, Ceaușescul bulgarilor. După Revoluție (a noastră, că ei n-au avut), palatul a fost luat în primire de un grup hotelier și pus la dispoziția publicului larg. Nu foarte larg, având în vedere că e cam scump după standardele bulgărești. După standardele noastre, totuși, e o surpriză extrem de plăcută. E cotat la 5 stele.

Arbanassi, Bulgaria

Am stabilit deja că Arbanassi se află la 180 de kilometri de București. 2,5 – 3 ore cu mașina, cronometrând aici și drumul din centrul Capitalei până la ieșirea spre Giurgiu, la o oră cu trafic intens. De la Giurgiu faceți o oră și jumătate cel mult. Odată ajunși, vă veți pune următoarele întrebari: unde dorm, unde mănânc și ce fac aici? Hai să raspundem la toate aceste întrebări pe rând.

Nessebar

Weekend-ul nostru n-a fost atât de liniștit ca al tău, pentru că noi ne-am dus cu treabă. Am străbătut 1.200 de kilometri de vineri noaptea până duminică seara și-am descoperit câteva locuri. Azi îți vom povesti despre unul dintre ele. Se numește Nessebar.