Tedoo cu Brad Florescu

Let’s Do It, România. Sau cum să faci curat în țara ta direct de pe mobil.

De acum, orice călător prin România poate contribui la un mediu mai curat cu ajutorul aplicației Let’s Do It România.

Uite o idee din categoria “cum de nu mi-a venit mie?” Inimoasa echipă “Let’s Do It, România!” a lansat acum câteva zile o aplicație de mobil care face o treabă excelentă: cartografiază gunoiul din țară. Firește, pentru asta are nevoie de ajutorul utilizatorilor. Al călătorilor. Al tău.

Treaba e pe cât de ingenioasă pe atât de simplă. Primul pas e să descarci aplicația. Apoi, la prima ta plimbare prin România, de câte ori dai peste un morman de gunoi îl localizezi GPS și îi faci o fotografie. Ai opțiunea de a oferi și detalii despre tipul de deșeuri conținute: plastic, sticlă etc. După ce-ai făcut toate astea – treabă de 30 de secunde – trimiți sesizarea către serverul Let’s Do It, România. Aici se termină partea virtuală și intrăm în realitate.

Let Do It Romania app

Baza de date astfel adunată se constituie în rapoarte care sunt trimise autorităților. Conform legii, acestea sunt obligate să ridice gunoiul în termen de 30 de zile de la sesizare. Data viitoare când treci prin aceeași zonă e foarte posibil s-o găsești mult mai curată. Cu un efort atât de mic ai făcut un bine atât de mare.

Let Do It Romania 2

Aplicația, dezvoltată de compania românească de software Qualitance, poate fi descărcată de aici (Android). Varianta de iPhone va fi disponibilă în curând. Există și o platformă web-based unde poți vedea harta deșeurilor și evoluția operațiunilor de curățenie. Firește, ca orice lucru nobil de pe lumea asta, nu te costă nimic.

“Let`s Do It, Romania!“ este cel mai mare proiect de implicare socială organizat în România. Din 2010 și până acum, “Let`s Do It, Romania!“ a implicat peste 1 000 000 de voluntari care au reușit să adune peste 2.000.000 de saci (peste 22 500 de tone de deșeuri), iar media de deșeuri reciclate pentru cei patru ani de proiect a ajuns la 31%. “Let`s Do It, Romania!“ este parte din comunitatea internațională “Let`s Do It, World!“

Îți doresc plimbări plăcute și o Românie mai curată.

Comentarii - 5 Comentarii

 1. grA$ says:

  Speram sa functioneze tot lantul in practica.

  Adica veriga slaba (in principiu / mai ales) autoritatile.

 2. George says:

  As zice ca veriga slaba e totuși cetățeanul care a pus pet-ul acolo. 🙂

  Cred ca e o idee buna măcar sa atragă atenția asupra acestui obicei fantastic al nostru.

  Nu ma aștept ca statul sa cutreiere toate pădurile unde s-a ‘taguit’ gunoiul, dar măcar lumea sa fie mai conștientă ca nu e ok sa fii neanderthal.

 3. Andrei says:

  La Cluj in zona centrala,pe unde vad cel mai des PET-uri si alte plasticarii este pe malurile Somesului,pe cascadele raului ,la fel si in Canalul Morii si cred ca ar fi necesar de ambarcatiuni cu care sa culeaga aceste gunoaie si nu in ultimul rand ar trebui ca administratia oraselor sau firmele de salubrizare sa faca disponibile tuturor
  cetatenilor acele “cosuri” colorate in care oamenii sa poata sorta diferitele tipuri de materiale reciclabile ,ca de ex. cos albastru pt sticle,verde pt hartie,rosu pt plastic
  Asa am vazut eu in orasele civilizate ale lumii dezvoltate 🙂

 4. ion says:

  Let’s do it Romania dpdv al meu este o initiativa proasta. De ce trebuie sa faca altii curat dupa niste dobitoci?
  de ce nu se face o campania de educare a oamenilor sa nu arunce gunoaie, de c enu se fac campanii de catre primarii pt a nu se arunca gunoaie. de ce nu se dau amenzi? nu am auzit nici o amenda sa fie data pt aruncarea de gunoaie. in schimb toti hipsterii obositi zbiara ca niste descreierati cu Let’s do it RRomania.
  Cred in lucruri logice, acest proiect este unul total aiurea. Nu poti ei arunca cat putem noi curata? WTF?!!

 5. Andreea says:

  Foarte, foarte faina ideea si utila pe deasupra. Zilnic trec prin zone in care sunt aruncate deseuri total aiurea si cred ca nu strica putina ordine. Nu stiam de existenta aplicatiei ca astfel as fi folosit-o inca din prima zi.

Lasă un comentariu