Tedoo cu Brad Florescu

Khanom. Tot ce vrei să știi despre unde stau Brad și Elena.

Toate informațiile de care ai nevoie dacă vrei să ne fii oaspete sau vecin pe plaja din Khanom.

Am locuit la Khanom trei ani și trei luni, între iulie 2013 și octombrie 2016. Între timp, T.A.T. (Autoritatea pentru Turism a Thailandei) a inclus la rândul său Khanom-ul pe lista destinațiilor de promovat, semn că am ales bine.

Tot între timp, și în multe cazuri ca urmare acestui articol, peste 500 de români ne-au vizitat de când ne-am mutat, alții se pregătesc să vină. Pentru aceștia din urmă, ca și pentru cei care caută The Next Best Thing in Thailand, am scris acest articol. Sper să vă fie de folos.

Despre Khanom.

Khanom este un orășel și totodată un district cu circa 30,000 de locuitori, situat în sudul Thailandei, pe coasta de vest a Golfului Siamului, în provincia Nakhon Si Thammarat. Fiindcă e foarte aerisit, cu case împrăștiate la sute de metri distanță una de alta, câmpuri de orez și livezi, orașul pare mai degrabă un sat. O singură porțiune de stradă, la siyek (în centru), are cât de cât caracteristici urbane.

Loading
Center map
Traffic
Bicycling
Transit

Oamenii locului se ocupă cu agricultura și pescuitul. Dacă vei da o tură prin imprejurimi vei întâlni plantații de arbori de cauciuc, palmieri, cocotieri și pomi fructiferi. Lipit de orășel se află satul Ban Peng, sută la sută pescăresc, de unde vapoare mari și colorate coboară pe râu către mare în fiecare zi.

Plaje, atracții și turism.

Sunt cel puțin zece plaje pe raza Khanom-ului, cum mergi pe coastă spre nord sau spre sud. Multe dintre ele sunt complet pustii. Pe cele mai populare – cum ar fi plaja centrală Nadan – găsești câteva resort-uri și o mână de bărulețe.

Atracția principală a zonei o reprezintă colonia de delfini roz. Însă delfinii nu sunt singurul motiv pentru care merită să vii la Khanom Avem și o mică grădiniță de broaște țestoase, câteva peșteri, o cascadă, un templu de 700 de ani chiar în inima orașului, o junglă plină de păsări și maimuțe, plus alte minuni aflate la o oră cu mașina fie în Surat Thani, fie în Nakhon Si Thammarat: sate de pescari, ferme de stridii, râuri de licuricișcoli de maimuțe.

În rainy season plouă cam o oră după amiaza. La două-trei zile avem curcubeu.

În rainy season plouă cam o oră după amiaza. La două-trei zile avem curcubeu.

Aș spune însă că principalele motive pentru care Khanom este un loc special sunt liniștea, frumusețea naturală și caracterul nealterat al localnicilor.

În ciuda eforturilor de a promova Khanom ca destinație turistică, locul rămâne popular doar printre thailandezii din orașele învecinate. Aceștia vin în general peste week-end, singura perioadă în care ai șansa – sau neșansa – să mai vezi oameni pe plajă. În rest ești doar tu și câte un megieș care a ieșit să dea la pește sau să-și plimbe câinele.

Facilități.

Asta nu înseamnă că frumosul și liniștitul Khanom e vreo Papuă. Avem tot ce ne trebuie. Câteva bănci (cu ATM-uri cu tot), o mulțime de piețe cu fructe, legume, pește și fructe de mare proaspete, un supermarket, trei magazine 7-11 deschise non-stop și un spital surprinzător de bine dotat. În general, 90% din ce ne trebuie găsim pe plan local. Pentru chestii mai sofisticate mergem la Surat Thani.

Cazări short term.

Nu sunt foarte multe, nici foarte ieftine. Asta probabil și din cauza caracterului uichendist al turismului de aici. Există două resorturi mai fițoase, câteva mid-range și alte câteva de tip bungalow resort ținute de familii de localnici.

Cele mai multe nu sunt prezente pe motoarele de booking online, iar dintre cele prezente doar câteva sunt locuibile din punctul meu de vedere. Nu că ar avea igrasie pe pereți, dar dacă te nimerești peste week-end în același resort cu o sută de thailandezi n-o să închizi un ochi până nu termină oamenii sesiunea de karaoke. Asta e distracția națională. Și au niște boxe…

Am să fac totuși câteva recomandări, în ordinea numerelor de pe halat.

Jam Bay Bungalows – una dintre cele mai ieftine opțiuni, populară printre puținii backpackeri care trec pe aici. Sunt cinci căsuțe de lemn situate între stradă și plajă, în spatele beach bar-ului Jam Bay. Nu au nici aer condiționat (înafară de un singur bungalow), nici apă caldă, dar au wi-fi și merge bine. 400 THB pe noapte (10 THB = 1 RON). Se rezervă la telefon sau cu un mesaj pe Facebook lui Joe, patronul.

Jam Bay Bungalows.

Jam Bay Bungalows.

Harmony House Bungalows – în același complex cu Jam Bay și sub același management, oferă fie camere într-o clădire comună fie bungalow-uri separate. A/C, apă caldă, Wi-Fi. Între 500 și 1000 THB pe noapte. Se rezervă ca mai sus.

Baan Sonmanee – bungalow-uri de bambus la 400 THB pe noapte (ventilator, apă rece) sau de beton la 800 THB pe noapte (apă caldă, A/C). La 100 de metri de Jam Bay.

Baan Chayla – 15 bungalow-uri aliniate perpendicular pe Nadan Beach și ținute de o scumpete de doamnă cunoscută experților sub numele de “Mama Thai”, care o rupe nițel și pe engleză. Aer condiționat, duș cu apă caldă, wi-fi, impecabil de curate. 1000 THB pe noapte. Se rezervă tot ca mai sus.

Ban Chayla, bungalowul numărul 1.

Ban Chayla, bungalowul numărul 1.

Phuphat Resort – o altă afacere de familie, vecină și similară cu Baan Chayla. Diferența o face faptul că proprietarii nu vorbesc o iotă de engleză. Punctul forte al Phuphat îl reprezintă bungalow-ul dublu așezat direct pe plajă, probabil cea mai beachfront  cazare din tot Khanom-ul. Prețurile variază între 7-800 THB pentru căsuțele mai mici din rândurile doi și trei și 1500 THB pentru o jumătate din bungăloi. Scrie-le pe Facebook. Dacă nu răspund dă-mi un semn și o sun eu pe doama Sopa.

Phuphat Resort, bungalowul dublu de pe plajă.

Phuphat Resort, bungalowul dublu de pe plajă.

Leeloo Cabana – un bungalow resort ținut de un cuplu de francezi (David și Nathalie). Câteva căsuțe de bambus – cu unul sau două dormitoare – puse la doi pași de plajă, plus un lounge-restaurant în aer liber și, lucru rar pe aici, șezlonguri. De la 650 THB pe noapte. Au site.

Le Petit St. Tropez – un boutique resort care, deși abia a împlinit un an de funcționare în octombrie 2016, s-a impus atât printre localnici cât și printre turiști drept o proprietate cochetă, stilată și cu servicii de foarte bună calitate. Vinovații sunt Stephanie și Julien, cărora le-am spus de câte ori i-am vizitat că au geniul ospitalității.

Cazare Khanom Petit St Tropez

Petit Saint Tropez, Khanom. Terasa cu thai food.

 

Micul resort se află chiar la buza plajei, are doar trei camere (dotate cu tot ce trebuie), un restaurant cu specific internațional și o terăsucă pentru cei care vor să mănânce thai. Îi găsești pe Facebook și pe motoarele de rezervări online. De la 1900 THB pe noapte.

Khanom Hill Resort – o altă afacere de familie, dintr-un segment de confort și preț superior. Resort-ul are câteva căsuțe generoase pe piloni cocoțate pe deal deasupra unei plaje semi-private și alte câteva bungalow-uri mai sus, de cealaltă parte a șoselei. Patroana e o thailandeză extrem de amabilă, plimbată prin lume, vorbește engleza fluent la fel ca mai tot personalul. Resortul are și un restaurant unde se mănâncă foarte bine. Între 2900 și 3900 THB pe noapte. E mai tot timpul plin. Se poate rezerva fie pe site-ul propriu fie pe motoarele de booking.

Aava Resort – pusă pe picioare – și pe plaja Nadan – de o doi finlandezi, Aava e printre puținele opțiuni la standard și design european, motiv pentru care se bucură de un aflux constant de turiști din nordul Europei (nemți și scandinavi) și prestează prețuri la mâncare și băutură compatibile cu aceeași regiune. Camerele sunt confortabile fără a fi foarte mari. Prețuri între 3100 pentru un deluxe și 11,200 pentru o vilă familială. Rezervări pe site-ul Aava sau pe motoarele de căutare. Am să-i dedic o recenzie separată în următoarele săptămâni.

Cazări long term.

Comunitatea de expați long term a Khanom-ului crește încet, dar sigur. Estimez că momentan suntem vreo 50 de indivizi de diverse nații aciuați pe-aici. Recordmeni sunt canadienii Inga și Don care stau în Khanom de 7 ani.

În 2010, când am vizitat Khanom-ul pentru prima oară în proiectul Thailander 1, erau foarte puține case de închiriat. Între timp s-au construit și aș putea spune că acesta este singurul segment în care orașul s-a schimbat cu ceva de atunci.

Construcția de noi locuințe însă abia ține pasul cu cererea pieței. Din acest motiv e destul de greu să-ți cauți o casă de închiriat în Khanom fără să fii aici. De regulă, tot ce se construiește se dă aproape imediat. Rușii – pe care altfel nu-i vezi la față – închiriază pe un an cu banul jos, chiar dacă stau aici doar trei luni.

Cu puțin noroc și un pic de răbdare îți găsești totuși o căsuță. Prețurile variază între 8000 THB și 20,000 THB pe lună. Cu cât mai aproape de mare, cu atât mai scump. Prea multe proprietăți beachfront de închiriat pe termen lung nu sunt, iar cele care sunt s-au dat pe mii de ani de-acum înainte.

Dealtfel, dacă vrei să asculți un sfat de om bătrân, e total nepractic să-ți închiriezi long term o casă pe plajă. Când vine musonul de nord e jale, îți intră vântul sărat prin orice găurică și-ți zăpăcește toate instalațiile electrice. Plus nisip, plus toată lumea care se fâțâie pe sub fereastra ta. E de preferat să ai măcar 50 de metri între tine și mare, plus ceva construcții sau copaci, ca să fii la adăpost de stihii. Lasă-le plaja celor care vin câteva doar zile, în concediu.

În fine, cea mai bună abordare pentru găsirea unei case pe termen lung este să vii încoace, să-ți iei o săptămână de cazare undeva și să umbli. Pot să-ți dau câteva ponturi, că știu ce-a mai apărut sau ce s-a mai eliberat.

Mâncare, băutură, distracție.

Khanom nu e o destinație de party. Nu există cluburi, discoteci sau go-go baruri. Cine vrea gălăgie trebuie să și-o facă singur, fie cu chitara fie printr-o instalație de karaoke (ucig-o toaca). Dacă poți să-ți imaginezi, pe cei 9 kilometri de plajă principală există doar trei beach bars, dintre care al treilea s-a deschis abia acum o săptămână. Nici n-am apucat să mă duc până acolo, fapt pentru care n-am să-l prezint acum. Revin cu un update. În fine, iată care sunt opțiunile F&B.

Baruri.

Jam Bay – locul în care se adună, vorbesc, cântă și se distrează împreună expații și localnicii. E un reggae bar atipic, în sensul în care nu se vinde iarbă și nu se ascultă doar Marley (asta și la insistențele mele, recunosc).

Peste week-end, la comunitatea deja coagulată în jurul lui Joe, patronul stabilimentului, se adaugă tineri profesori de engleză, americani, australieni, englezi sau sudafricani, de la școlile din Surat sau Nakhon. E un loc foarte hippy și deschis. În fiecare sâmbătă și miercuri se cântă live. Se servesc mâncăruri thailandeze și, din când în când, Joe mai face grătare sau pizza pe care le împarte gratuit tuturor celor prezenți.

Atmosfera de la Jam Bay. Bere, grătare, fotbal, volei, căței, pisici, copii și muzică.

Atmosfera de la Jam Bay. Bere, grătare, fotbal, volei, căței, pisici, copii și muzică.

SP Beach Bar and Restaurant – are aceiași proprietari și același management cu Phuphat Resort, pe plaja căruia se și află amplasat. Mâncăruri thailandeze și câteva feluri internaționale (fish and chips, paste), prețuri bune pentru un restaurant pe plajă. Sopa (patroana) e foarte drăguță și vorbește bine engleza.

CC Beach Bar – bar-restaurantul unde se adună cu precădere turiștii și expații trecuți de prima tinerețe. Mâncarea e ok, meniul e gros, muzica e proastă, prețurile un pic cam mari, personalul aproape amabil. Patronul, Charlie, organizează anual un eveniment caritabil pentru copiii de la orfelinatul din Nakhon Si Thammarat.

Hello Kitty – un băruleț tipic thailandez înființat de o localnică și soțul ei…sloven. Exact, ce naibii caută un sloven în Khanom? Barul e amenajat în linie cu celebrul brand al cărui nume îl poartă. Dacă nu te ustură ochii de la prea mult roz poți să te bucuri de o bere sau un cocktail la prețuri printre cele mai mici din oraș. s-a închis.

Khanom Espresso – cea mai bună cafea din Khanom. Ținut de un cuplu de thailandezi (el al lucrat ca barista în Italia). E chiar în “centru”, lângă 7-11. Vis-a-vis e o cofetărie de unde poți lua prăjituri foarte bune.

Restaurante

Ciao Bella – deschis acum un an de italianul Umberto și soția lui, thailandeza Om, care înainte avuseseră o pizzerie în Koh Phi Phi. Au plecat de acolo din motive de prea mult scandal și prea multă mafie și s-au așezat la capătul nordic al plajei. Umberto e chef de meserie, lucru pe care îl vei constata dacă-i vei încerca pizza, pastele sau tonul în crustă de cimbru. Prețuri decente, servire excelentă, o plăcere să mănânci acolo. Preferatul meu: tonul în crustă de cimbru. Ceva incredibil.

11831956_1517999051823558_460786586_o

Fish filet la Ratatouille.

Ratatouille – primul restaurant franțuzesc, deschis acum câteva luni de Remy și Elodie. Remy e bucătar de meserie, a lucrat la Ritz în Londra, nu se joacă atunci când vine vorba de mâncare. Preferatele mele sunt beef tenderloin și porcul în sos de vin roșu, o rețetă provensală învățată de bucătar de la bunica lui. Restaurantul are și piscină, deci poți face o bălăceală până termină Remy de gătit. A, și au și câteva camere frumoase și impecabil de curate.

Khun Lee Restaurant – un clasic. Specializat în bucătărie thailandeză, cu accent pe fructe de mare. Servește unul dintre cele mai bune Tom Yam Kung-uri (supă picantă de creveți) pe care le-am mâncat vreodată. Personal elegant, vorbitor de engleză. În incinta restaurantului se află și un mic birou de turism unde îți poți aranja excursii.

Khanom Sea Food – Deși e foarte bine promovat și cunoscut, după părerea mea nu se ridică la standardele pe care și le arogă. Mâncarea e decentă, asta dacă reușești să îi explici ospătarului ce vrei de fapt și dacă el reușește să înțeleagă. Prețuri măricele, de pom lăudat. Singurul motiv pentru care îl recomand e locația. Sus, pe deal, umbrit de palmieri, ai o vedere foarte frumoasă peste Golful Thailandei.

La Ficatul Dulce – Nu-i spune așa, așa l-am botezat noi. E „mâncătoria” aceea cu meniu halucinant despre care am scris aici. Se mănâncă fantastic de bine și foarte ieftin. Cine vrea thai food și fructe de mare aici să se ducă (e la 50 de metri după Ciao Bella).

Dusty Gecko – Dacă te-ai săturat de pește, legume și pizza, fugi în oraș să-ți facă Mikki un friptan. Finlandezul, alături de soția lui thailandeză, ține cel mai carnivor restaurant din oraș. Mâncarea e gustoasă și sățioasă, prețurile sunt OK pentru ce oferă, iar patronii sunt foarte simpatici.

De făcut în Khanom și pe lângă.

Mulțumită amplasamentului său între două (sau trei) zone de interes și a calității drumurilor, Khanom poate constitui o bază excelentă pentru excursii de o zi către cele patru puncte cardinale.

Insulele sunt la o aruncătură de feribot. Până în Koh Samui faci 45 de minute cu Lompraya Catamaran, iar până în Koh Phangan ajungi în două ore și ceva cu Raja Ferry sau SeaTran.

Către vest, la circa două ore cu mașina, se găsește minunatul parc național Khao Sok, care se laudă cu o bucată din cea mai veche junglă crescută vreodată pe Terra.

La sud, spre Nakhon Si Thammarat (o oră de mers) poți vizita Wat Phra Mahathat, cel mai important templu budhist din sudul țării sau poți asista la un mic spectacol de nang yai, teatru tradițional de umbre, la casa maestrului Suchat Sapsin (s-a prăpădit anul trecut, dar fiul și nora continuă tradiția). Un pic mai încolo se află parcul național Khao Luang cu superbele sale cascade și cu legendarul sat Kiriwong.

În fine, către nord se înșiră deasemenea o sumedenie de atracții cum ar fi ferma de stridii de la Kanchanadit (cunoscută ca fiind cea mai bună din țară), prima școală de maimuțe din Thailanda. În Surat Thani poți să faci un sunset cruise pe râul Tapee și, după apus, să vezi catralioanele de licurici care-i populează malurile sau să mergi la uriașa piață de mâncare unde poți gusta tot feluri de bunătăți tradiționale.

Pentru toate cele de mai sus recomand cu căldură serviciile bunului meu prieten Chanakorn a.k.a. Toon, ghid turistic și proprietar al micuței agenții Toon Tours. Tot la el găsești motorete sau biciclete de închiriat și tot el îți poate asigura transferul de la sau către porturi și aeroporturi. Este ghid autorizat, vorbește engleza și știe să spună “bună dimineața”, “noapte bună” și “pa, pa” în românește. Îl găsești pe Facebook.

Pe raza localității – la Khanom mă refer – ar mai fi un lucru interesant de făcut, mai ales pentru cei care au de gând să stea ceva mai mult: un curs de Muay Boran. Muay Boran este varianta pro a boxului thailandez (Muay Thai) și cel care predă această tehnică, Syphon, a fost timp de mulți ani în trupele de elită ale armatei thailandeze, ocupându-se cu asigurarea pazei personale a ofițerilor de rang înalt. Syphon, în ciuda biografiei lui cazone și a aspectului fizic fioros, e un tip foarte simpatic și de viață. Îi poți scrie pe Facebook.

Cum ajungi.

Cu avionul.

Khanom se află la distanță relativ egală de trei aeroporturi: Nakhon Si Thammarat (NST), Surat Thani (URT) și Koh Samui (USM), ceea ce-ți oferă multă flexibilitate în aranjarea zborurilor.

Prin Surat Thani

Air Asia, Nok Air și Thai Airways zboară de la Bangkok la Surat Thani de enșpe ori pe zi. De la aeroport poți lua un taxi direct până la Khanom (70 de minute, 1500 THB) sau un autobuz până în Surat Thani și apoi microbuzul de Khanom (200 THB, 90-120 de minute cu tot cu schimbul). Ultimul microbuz pleacă din Surat Thani la 6 pm. Tarifele pe ruta Bangkok-Surat Thani sunt de regulă foarte mici. 25-30 EUR one way.

Air Asia zboară de trei ori pe săptămână de la Kuala Lumpur la Surat Thani. Un bilet dus-întors costă între 100 și 150 EUR.

Prin Nakhon Si Thammarat

Air Asia și Nok Air zboară de mai multe ori pe zi de la Bangkok (DMK) la NST, la tarife low cost. Din NST poți lua un taxi direct până la Khanom (o oră, 1200-1500 THB, e un ghișeu chiar la ieșire) sau face aceeași manevră de mai sus: microbus până în Nakhon, microbuz până în Khanom (90-120 de minute cu tot cu schimb). Ultima cursă pleacă la 4 pm.

De o lună, Nok Air oferă pachet flight+bus direct până în Khanom. Te dai jos din avion și te sui în autobuzul companiei. Într-o oră ești aici.

Prin Koh Samui.

Pe Koh Samui se poate zbura – la prețuri cam mari, e drept – din Bangkok (Bangkok Airways), Kuala Lumpur (Bangkok Airways, Firefly) sau Singapore (Silk Air). Insula e, în linie dreaptă, la 25 de kilometri de Khanom. Ca să ajungi acolo va trebui să iei un taxi până la port (500-800 THB depinde de port), un feribot până la Donsak (250 THB) și apoi un taxi până la Khanom (5-600 THB). Toată distracția durează în jur de 3 ore. Companiile de ferry care fac legătura sunt SeaTran, Raja Ferry și Lomprayah.

Pe uscat.

Există un autobuz VIP care face zilnic legătura între Bangkok și Khanom. Cursa acoperă distanța de 740 de kilometri în aproximativ 12 ore. Se pleacă din Bangkok la 7.45 cu compania 999. Biletul costă în jur de 900 THB one way.

Se poate veni și cu trenul, de la Bangkok la Surat, apoi cu taxi/microbuz. Călătoria cu trenul durează între 8 și 11 ore și costă între 600 și 1300 THB.

Cum te învârți.

În Khanom nu există transport în comun, iar taxiurile costă cât nu fac (nu au nici clienți, nici concurență). De mers pe jos nici nu poate fi vorba, fiindcă distanțele sunt mari. Îți trebuie niște rotițe sub tine.

Cea mai practică opțiune o reprezintă scuterul. Străzile de pe-aici sunt relativ pustii, dacă ești atent n-ai de ce să-ți faci griji de accidente. Un scuter costă între 200 și 250 THB pe zi și transportă liniștit un tată, o mamă și un copil.

Plaja din Khanom dă către Est. Răsăritul e magnific.

Plaja din Khanom dă către Est. Răsăritul e magnific.

Birou de rent-a-car nu există în oraș, dar avem câțiva particulari care-și închiriază mașinile turiștilor. Un Nissan Micra (varianta thailandeză) pleacă de la 1200 THB pe zi.

Se pot închiria și biciclete pentru 80-100 THB pe zi. Recomand această variantă doar cicliștilor bine antrenați. Dacă o iei spre plajele din sud o să ai de dat la pedale pe pante de 20-25 de grade.

Când e de venit.

Khanom se bucură de vreme în general bună pe aproape tot parcursul anului. Perioada mai nesuferită începe odată cu debutul musonului de nord-est (în jur de 1 noiembrie) și o ține, după caz, până la jumătatea lui decembrie sau hăt, până în februarie. Depinde de la an la an.

Musonul nordic nu aduce foarte multă ploaie, însă este un vânt rece și puternic care uneori ridică valuri de 2-3 metri și acoperă cerul cu nori. E frumos, romantic pentru cine apreciază genul.

 

În 2013 a fost înnorat și vântos o perioadă mai lungă. În 2012, zic vecinii, vremea bună a revenit la mijlocul lui decembrie. Cum ți-o fi norocul.

Sezonul ploios care afectează mare parte a Thailandei (iunie-octombrie) nu se prea simte în Khanom. Avem ceva nori – mai ales acum, în perioada cea mai ploioasă pe coasta opusă – și o oră de ploaie pe seară. Temperatura nu sare de 30 de grade.

Sezonul uscat (martie-mai) e uscat-uscat și durează mai mult decât în alte părți. Anul acesta n-a picat un strop de ploaie între 7 ianuarie și 14 aprilie. Vedeam fundul fântânii.

Prima ieșire în larg după terminarea musonului de Nord-Est.

Prima ieșire în larg după terminarea musonului de Nord-Est.

Ca observație generală, Khanom are un microclimat meteorologic propriu, generat de particularitățile topografice. De multe ori plouă de rupe la 5 kilometri spre sud, nord, est sau vest, iar la noi pe plajă e soare. Treaba asta se vede cu ochiul liber în filmulețul de mai jos.

Cui recomand Khanom și cui nu.

Recomand: cuplurilor de orice vârstă, cu sau fără copii, celor care caută liniște, pace și inspirație pe termen lung, practicanților de kite boarding (încă n-a deschis Ramona shop și aici, dar avem o dulceață de vânt).

Nu recomand: diverilor, amatorilor de petreceri și shopping și turiștilor sexuali. Toate fetele din Khanom sunt combinate. La fel și băieții.

Mai multe imagini din drăguțul de Khanom găsești în galerie. Foto: Brad Florescu. Echipament: SONY A7 și Samsung Galaxy Zoom.

Acest articol va fi updatat periodic, pe măsură ce apar sau se schimbă lucruri.

Vezi galerie imaginiIntră în galeria de imagini a articolului

Comentarii - 47 Comentarii

 1. Anca says:

  800 de lei chiria la o casuta? Incep sa ma intreb de ce mai stau in Bucuresti…

 2. Cristi says:

  Multumim mult,sigur va vom vizita.
  Vom reveni cu intrebari daca se poate inainte de plecare

 3. Marian says:

  Cred ca e un mic typo in sectiunea “Cum ajungi” – “Prin Nakhon Si Thammarat” legat de cursa cu taxiul care costa 1200-1500 EUR 🙂 ma gandesc ca ai vrut sa zici THB

  Se intelege 🙂 e un articol mai mult decat cuprinzator care ti-a luat ceva timp sa il pui cap la cap. Felicitari!

 4. Nickescool says:

  Eu sunt sceptic apropos de invitatia voastra ,acelasi lucru il auzeam si cand locuiati in Chiang Mai si cand am ajuns acolo ,ioc.

 5. Sinbad says:

  Salut si multumesc pentru informatii.
  Poti detalia te rog si partea cu viza si care e cea ma practica metoda de a sta legal? Visa run nu mai intra in calcul si atunci mi-ar prinde bine sa stiu alternativele. Multumesc!

 6. bogdan says:

  Ce tare!

  Nu stiam cum sa imi fac curaj sa te intreb detalii si daca primiti vecini un cuplu de romani, pentru vreo saptamana, in noiembrie 🙂

 7. Marius says:

  Fara a vrea sa fiu deplasat, cum sta treaba cu internetul ? Calitate/pret/conditii de instalare ? E o carcateristica importanta pentru freelanceri … Merci

 8. Mihaela says:

  Copiii?!!! Ce fac copiii? 🙂
  Lasand gluma la o parte, cum e acolo sistemul de “invatamant”?
  Fiul meu, David are 6 ani! 🙂
  Mersi

 9. carmen dima says:

  eu nu ma pricep la vremea din Asia de nici o culoare, asa ca am sa te intreb direct…e cald si bine si de balaceala si leneveala in ianuarie, la inceput???am atatea carti necitite…..si atatea ganduri de limpezit…

 10. Carmen says:

  De ce nu recomanzi diverilor? Nu sunt centre de scufundari? Multumesc!

 11. Zanutza says:

  Un buget aproximativ lunar pentru o familie cu 2 copii mici? Fara pretentii, dar nici la cort si meniu exclusiv cu orez fiert. Consumam si curent si net, ne place vinul si viata linistita. Daca ne-am gandi la a petrece 1 an in Khanom, cam la ce suma ne-ati sugera sa avem in cont? Multam!

 12. alx says:

  multam pt. articol, cred ca va paste o invazie la cat de bine l-ai scris

  un pic offtopic, voi mai faceti visarun sau ati primit drept de sedere mai lung? poate scrii candva si un text despre asta, ce variante sunt ca sa te pricopsesti cu o viza mai lunga. merci!

 13. marian says:

  mersi ptr articol.o gramada de informatii in el.M-ar interesa,daca ai timp si stii cum e cu asigurarile si servicile medicale, in special ptr copii.

  • @Marian: asigurările le faceți de acasă. N-aș putea să-ți spun cum e cu serviciile medicale pentru copii, că n-am avut ocazia (și copilul) să testez. Există un spital bine dotat în oraș și un spital internațional în Koh Samui, la 2-3 ore distanță.

 14. Bogdan says:

  Hei Brad,

  Un singur lucru vreau sa mai aflu: ce anume crezi ca se poate face acolo daca vrei stramutare completă? 🙂 Adica ok, loc de un bar ar mai fi. Altceva? Plimbari cu barca pentru turisti? Care ar fi sugestiile tale in ceea ce priveste o potențiala investitie acolo?

  • @Bogdan: n-aș ști să îți spun, că nu mă pricep la afaceri sau investiții. Plus că legislația este cam volatilă în perioada aceasta, cu guvernul militar și intrarea în ASEAN de anul viitor.

 15. Cipri says:

  Excelent articol. Felicitari!

 16. monica says:

  si pentru cei care vor sa stea long-term, cum se procedeaza cu actele de sedere? tb viza, green/blue/yellow card? :)) habar nu am ce conditii de sedere sunt in thailanda. merci

 17. carmen dima says:

  Brad, eu nu m=am lamurit cu permisiunea de revenire in Thailanda. Deci daca trec din Thailanda in Laos sau in alta tara, pot cere aceasta permisiune de revenire pt a folosi valabilitatea vizei obtinute initial.Unde trebuie sa cer aceasta permisiune si cand si daca ea este valabila pt o viza obtinuta anterior de la ambasada Thai de la Buc sau este aplicabila si vizei on arrival si atunci o ceri in aeroport?Ca nu gasesc precizariel practice nicaieri!!! multumesc!

 18. […] Khanom. Tot ce vrei să știi despre unde stau Brad și Elena. […]

 19. […] Pentru mai multe opţiuni de cazare în Khanom, îţi recomand acest articol. […]

 20. […] Pentru cine nu a avut de-a face vreodată cu povestea noastră, trebuie să menționez că noi stăm cumva la țară, într-un fel de Slobozia doar că mult mai frumos pentru că avem plajă la țara asta a noastră. […]

 21. […] am furat fără jenă rețeta de la Umberto, un prieten bun de-al nostru care locuiește în Khanom și are un restaurant pe nume Ciao Bella. Am fost la ca să-l trag de limbă despre bucătăria […]

 22. […] erau oameni pe stradă care-ți făceau smoothie pe loc. Asta e o observație făcută des aici la noi în sat unde nu-s prea multe facilități de servire a mesei pentru turiști. Pentru că, da, thailandezul […]

 23. […] nouă luni a lucrat la Aava Resort & Spa, un resort de 4 stele din Khanom, ca și consultant pentru restaurant. Apoi a deschis restaurantul Dusty Gecko din centrul […]

 24. […] mai veche că în Thailanda nu mi-e la îndemînă – se întîmpla pe vremea cînd locuiam la Khanom, departe de lumea dezlănțuită și ale ei supermarketuri cu de toate. Între timp ne-am mutat […]

 25. […] ** Mai multe despre Khanom se pot citi în articolul de mai jos, Brad Florescu fiind cel care ne-a recomandat acest loc. https://www.tedoo.ro/khanom-tot-ce-vrei-sa-stii-despre-unde-stau-brad-si-elena/ […]

 26. […] eram acolo pentru alergat pe bandă, înot și saună. Cînd locuiam în sudul Thailandei, în Khanom, ieșeam la alergat cu Demi, o altă româncă care a trăit acolo o vreme. Acum ies la tenis cu […]

Lasă un comentariu