Tedoo cu Brad Florescu

Ai putea conduce o companie aeriană? Joacă-te și află.

Câteva jocuri simpatice care te pun în postul de conducere al unei companii aeriene. Faci față?

Cum la fotbal, la politică și – mai nou – la aviație ne pricepem cu toții, creatorii de jocuri n-au ratat momentul de a ne pune față în față cu o provocare: aceea de a conduce, măcar virtual, destinele unei companii aeriene. Așa a apărut o serie de joculețe și simulatoare de business, unele mai distractive, altele mai serioase. Azi am să ți le recomand pe acelea care mi-au mâncat cu succes câteva din nopțile ultimilor ani.

Aerobiz și Aerobiz Supersonic

Dacă nu mă înșel, Aerobiz a fost primul simulator de companie aeriană creat vreodată. Joculețul, lansat de japonezii de la KOEI în 1992, pe platformă Nintendo, nu excelează prin grafică sau manevrabilitate (se joacă exclusiv din taste), dar oferă o experiență adictivantă, tocmai pentru că simplitatea interfeței te lasă să te concentrezi pe problemele de business.

Mediul de joc este foarte realist, creatorii ținând cont de contextul geopolitic al perioadei în care se desfășoară “acțiunea”. Funcție de zona geografică unde alegi să îți bazezi compania, vei avea de trecut prin crize internaționale (Războiul Rece, loviturile de stat din nordul Africii, războiul Iran-Irak) sau vei profita de contexte prielnice (olimpiadele, târgurile internaționale, accederea țărilor din blocul post-sovietic în Uniunea Europeană).

Sequel-ul Aerobiz Supersonic, apărut în 1994, adaugă aeroporturi și aeronave noi și câteva extra-opțiuni de joc.

Jocul poate fi downloadat gratis de aici. O să ai nevoie de un emulator ca să-l rulezi.

Seria Airline

Poate cel mai serios simulator de companie aeriană realizat vreodată, Airline a ajuns deja la varianta a șaptea. Eu m-am oprit cu jucatul acum câțiva ani, la versiunea 5. Jocul – dacă pot să îi spun așa – include peste 700 de aeronave și circa 7000 de aeroporturi din toată lumea. Dacă vrei să vezi cu ce-și mănâncă nervii un manager de companie aeriană – începând de la fluctuațiile prețurilor la carburanți și până la ultima alună servită la bord – îți recomand Airline. Softul are trei variante, pentru home users, academic și corporate. E treabă serioasă. Și ca orice treabă serioasă, e disponibil pe bani frumoși: 69 de dolari australieni. Îl găsești pe site-ul Airline Simulations.

Airline Mogul

Pentru cine vrea conducă o companie aeriană fără să dea niciun ban există Airline Mogul, un simulator web-based în care te vei lupta cu jucători reali din întreaga lume. Ai la dispoziție mii de aeroporturi (funcție de lumea în care te loghezi) și sute de tipuri de aeronave, rapoarte detaliate ale cheltuielilor, gradului de ocupare, veniturilor și eficienței utilizării aeronavelor. Poți să cumperi avioane sau să le închiriezi sau, dacă preferi brokerajul, poți investi într-o flotă solidă pe care apoi s-o dai în leasing. Unii s-au umplut de bani făcând doar asta. Și nu mă refer doar la jucători.

Site-ul Airline Mogul. Din aceeași categorie îți recomand și Airways Sim.

Airlines Manager

Are micul dezavantaj de a rula doar în franceză. Altfel, este unul dintre cele mai detaliate simulatoare de business pe categorie. Poți controla în cel mai mic amănunt funcționarea companiei aeriene. Nimic nu rămâne la voia întâmplării. Ca să te bucuri de joculețul ăsta, ai nevoie de oareșcare cunoștințe de profil. Nu-l recomand începătorilor. Uite-l aici.

Airline Tycoon

Deja un clasic în domeniu. Prima versiune Airline Tycoon a fost lansată în 1998, ultima – Airline Tycoon 2: Falcon Lines – în 2011. Seria de jocuri create de Spellbound combină realismul de business cu o grafică foarte simpatică (chiar spectaculoasă în varianta de anul trecut). Dacă te saturi de mestecat cifre seci, poți să-ți exersezi talentul artistic pictând aeronave sau amenajând interiorul cabinei Business Class. De toate pentru toți, la 19 USD. Îl poți downloada de aici.

Seria Tupolev

Seria Tupolev – TU 95, TU 46 și TU Unleashed – nu este propriu-zis un business simulator, dar asta n-o face mai puțin adictivantă. Ideea e simplă: ești pilotul și totodată managerul companiei aeriene. Dacă zbori bine și nu omori prea mulți pasageri, vei câștiga bani și vei urca în clasament. Sună simplu, dar nu e chiar așa, pentru că manevrarea avioanelor necesită atenție, răbdare, exercițiu și mult noroc. De ce noroc? Pentru că un Tupolev se strică fix când ți-e lumea mai dragă.

Fii pregătit să ți se oprească motoarele, să ți se blocheze trenul de aterizare sau flapsurile în orice moment. În plus, aterizările necesită multă măiestrie (pont: în cazul de față, viteza cu care aterizezi nu are nicio importanță; totul e să fii level, să cobori lin și să faci touch down pe roțile din spate). După 10 încercări o să-ți iasă.

Dintre cele trei versiuni, TU Unleashed mi se pare cea mai simpatică și mai ușor de jucat, pentru că zbori prin Hawaii și poți să-ți cumperi avioane din ce în ce mai bune. Cere Flash.


free online games

Virtual Airliner

Din aceeași categorie – și relativ pe același concept – Virtual Airliner te pune la manșa unei mici companii aeriene care efectuează zboruri pe distanțe scurte într-un arhipelag din Caraibe (cred). Dacă reușești să aterizezi cu bine (ceea ce nu e foarte ușor) și să te chivernisești cu banii, poți să-ți cumperi avioane mai mari și să împărățești lumea. Un joc simplu, inteligent și adictiv. Îl găsești aici.

Să faci banul, să ai fun-ul.

Comentarii - 3 Comentarii

  1. andrei says:

    …ce inseamna experienta adictivanta? 🙂

  2. […] Mai ții minte când îți propuneam să te joci de-a managerul unei companii aeriene? Sper că ți-ai făcut mâna, pentru că jocurile devin tot mai serioase. KLM va lansa în curând […]

Lasă un comentariu