Tedoo cu Brad Florescu

(P)roblemele românilor în 2017: cum să cheltuiască 10.000 de Euro pe o vacanță?

Canon dă o vacanță de 10.000 de euro unui foto-povestitor, iar unii se întreabă ce-ar putea face cu atâția bani.

(Articol redactat și publicat la solicitarea Canon România.)

Am primit ieri un mail de la un cititor misterios care se semnează Summer Story Teller și care îmi cere ajutorul într-o chestiune oarecum neobișnuită: nu știe cum să cheltuiască 10.000 de Euro pe o vacanță pe care o va câștiga la un concurs.

Întrucât nu m-am mai lovit de astfel de probleme și nu știu ce să-l sfătuiesc, am decis să fac mesajul lui public în speranța că, împreună, îl putem ajuta în rezolvarea dilemei. Citez.

“Salut, Brad.

Te rog  să mă ajuți, că nu știu la cine să apelez.

Acum câteva zile m-am înscris la concursul Canon Summer Stories 2017. Am urcat o fotografie cu o scurtă poveste, așa cum cere regulamentul, și m-am dus să mă culc.

În timpul nopții am avut un vis: se făcea că juriul m-a desemnat câștigător al marelui premiu constând într-un voucher de vacanță de 10.000 (zece mii) de Euro. M-am bucurat nespus în vis, dar când m-am trezit mi-am dat seama că am o problemă: dacă premiul va fi al meu, cum ar fi mai bine să-l folosesc?

De aceea îți scriu ție. Am câteva idei, dar nu știu care ar fi cea mai potrivită. Știu, e un first world problem :-)…

O idee ar fi să-ți re-editez turul în jurul lumii, dar pe alte coordonate decât ai călătorit tu în 2011. Și mai puțin alergat decât tine. Am făcut o simulare și biletul de avion round-the-world m-ar costa între 2800 și 3600 EUR. Restul de bani mi-ar acoperi lejer cazările pentru două-trei luni și asigurarea medicală. Ce zici?

O altă idee ar fi să-mi iau câteva luni sabatice pe care să le petrec fie în Asia de Sud-Est fie undeva în Caraibe. Deși, dacă mă gândesc bine, cu banii ăștia aș putea să le fac pe amândouă. O lună și ceva în Thailanda, o lună și ceva în Bali și Vietnam, o escală scurtă acasă pentru refacerea asigurării medicale, apoi o lună-două în Antile.  Mi-a plăcut ce-ai povestit de-acolo.

Altă variantă ar fi să mă duc într-o croazieră. Acum nu știu ce fel de croazieră să aleg. Aș putea să merg în Antarctica pe un spărgător de gheață (toată viața mi-am dorit să văd pinguini). Sau să traversez Atlanticul la bordul unei corăbii clasice și să adaug câteva zile de odihnă undeva în Florida sau în Caraibe înainte de zborul spre casă.

Mă mai gândeam la ceva. Eu și prietena mea ne iubim foarte mult și ne gândim serios la căsătorie. Din păcate nu o putem face până anul viitor, fiindcă toate restaurantele de la noi din oraș sunt deja rezervate. În schimb am putea să plecăm – înainte de nuntă – într-o lună de miere. Premiul de la Canon îmi permite să iau câți însoțitori vreau, deci evident că iubita ar fi prima alegere. Ne gândeam fie la Polinezia Franceză fie la Insulele Cook. Tu unde zici c-ar fi mai bine?

Și ar mai fi un gând. Anul acesta se împlinesc 10 ani de când am terminat liceul. Cum ar fi să-mi invit colegii undeva în Grecia pentru câteva zile și să petrecem acolo? N-am fost eu cel mai cool din clasă, că purtam ochelari și-mi plăcea matematica, dar cu ocazia asta aș putea recupera. Ce-ai alege? Mykonos, Santorini, Creta?

Sau poate ai alte idei…

Ca să-ți faci o idee ce presupune concursul și cum poate fi folosit voucherul de 10.000 de euro intră pe site-ul competiției. Foto-povestea mea e înscrisă aici (sunt curios dacă o s-o recunoști).  Înscrierile se termină pe 4 septembrie, apoi juriul selectează 20 de finaliști și, din acești 20, se alege câștigătorul. Dacă visul se va adeveri, eu voi fi acela. Dacă nu, îi doresc vacanță frumoasă cui va câștiga.

Mulțumesc,

Summer Story Teller.

Orice asemănare cu persoane reale este absolut întâmplătoare. Succes.

Comentarii - 2 Comentarii

 1. Co. says:

  Fain articol 🙂

 2. Rodica Adamesteanu says:

  Am fost în Polinezia Franceza cu Aranui3acum e 5 pt armatorul chinez4nu exista.
  A fost de ne spus cat de minunata fost cel mai dificil a fost drumul pana acolo 2ore și ceva pana la Paris 3ore pe aeroport apoi 12 ore până la LA 3 ore pe aeroport și la urma 10 ore deasupra ocean ului Pacific
  E un paradis populat de câteva zeci de mii de oameni care trăiesc pe o suprafață ca cea a Europei și un ocean cu adevărat pacific
  Am prins o descărcare de norii într-un golfulet al unei insule din arhipelagul Marchizelor,turna cu butoiul nu cu găleata iar oceanul era plat ca Herăstrău când nu adie vintul
  Niciodată nu am avut senzația ca nu am cuvinte sa pot sa spun ceea ce vedeam și atunci nu-mi mai bătut capul sa scriu despre ce vedem, ma bucuram ca traiam clipele acelea
  este greu de ajuns acolo. Dar tocmai pentru ca e asa departe și e asa de scump merită Afirm ca am fost prima cu pașaport Romanesc care a făcut croaziera pe Aranui

Lasă un comentariu