Tedoo cu Brad Florescu

Vino, mamă, să mă vezi! Voluntariat la ferme organice.

WWOOF vine de la Willing Workers on Organic Farms sau Worldwide Opportunities on Organic Farms. Mai simplu, o rețea internațională care susține agricultura organică și facilitează întâlnirile între fermierii în căutare de ajutor și oamenii dispuși să muncească pentru cazare și masă.

Te ard tălpile să pleci în vacanţă, dar nu-ţi ajung banii. Ai două variante: rămâi acasă, muncind pe brânci și sperând că la anul bugetul va fi mai mare; sau cumperi biletul de avion, uiți de grija  camerei de hotel și a mâncării, dar te pregătești să faci bătături în palme. Pentru că așa e firea lucrurilor: oricât ai încerca, de muncă nu scapi.

Ce este WWOOF?

WWOOF vine de la Willing Workers on Organic Farms sau Worldwide Opportunities on Organic Farms. Mai simplu, o rețea internațională care susține agricultura organică și facilitează întâlnirile între fermierii în căutare de ajutor și oamenii dispuși să muncească pentru cazare și masă. Există ferme WWOOF peste tot în lume și în funcție de nevoile fiecăreia și de cât timp liber ai, poți opta să mergi o săptămână sau trei luni. Sau chiar un an.
Nimeni nu plătește pe nimeni. Tu muncești câteva ore pe zi, ei te hrănesc și-ți oferă un acoperiș deasupra capului pe toată durata colaborării.

În Argentina, provincia Santa Cruz, de exemplu, găsești o fermă cu 1.500 de oi și 40 de cai, unde e nevoie de ajutor la îngrijirea animalelor, irigat, construcții sau reparații diverse.

În Japonia poți să îngrijești plantele aromate, să ajuți la construirea caselor tradiționale sau să faci săpun și alte cosmetice bio.

Printre multe altele, am găsit în Italia o fermă de 40 de hectare, care cultivă măslini și are mare nevoie de voluntari în perioada culesului (octombrie-noiembrie). Ești cazat într-un apartament separat de casa proprietarilor, ai bucătarie, baie și acces Wi-Fi. La prânz mănânci în livadă, la picnic. La cină se strânge toată echipa în casa proprietarilor și fiecare ajută la pregătirea mesei cum se pricepe mai bine. Proprietarii vorbesc engleză, franceză și spaniolă.

Cum funcționează mai exact?

Îți alegi destinația, intri pe site-ul WWOOF al țării respective și pentru o taxă modică ai acces la informații complete – date de contact ale fermierilor și proceduri necesare pentru a călători (viză, vaccinuri etc.). După ce te-ai înțeles cu gazdele, nu-ți rămâne decât să cumperi biletul de avion și să visezi ce frumos o să fie.

Care sunt avantajele?

Ai șansa să pleci în vacanță cu un buget redus. N-ai nicio grija unde dormi și ce mănânci; dacă îți alegi locul cu cap, poți beneficia chiar de 2-3 zile libere pe săptămână să explorezi împrejurimile.

Îți petreci concediul într-un mod util. Ai ocazia să înveți lucruri noi despre agricultura organică sau să deprinzi un meștesug care la întoarcere să-ți aducă un venit în plus sau să însemne schimbarea carierei.

Cunoști locurile, oamenii și obiceiurile mult mai în profunzime decât din postura de turist clasic. Ai șanse mari să-ți faci prieteni pentru o viață.

Nu există restricții de vârstă maximă. Atâta timp cât ești major și ai putere de muncă, ești binevenit. Venetia Sherson, fostă jurnalistă, a renunțat la smartphone și la laptop și a mers să muncească ca voluntar în Italia. Se întâmpla în 2008, când împlinea 60 de ani. De atunci se întoarce în fiecare an.

Fiind vorba despre muncă voluntară, nu trebuie să-ți faci griji în privința permisului sau vizei de muncă. Cu foarte puține excepții, poți fi un WWOOF-er doar cu viza turistică. Vezi ce simplă e viața când nu sunt banii implicați?

Dezavantaje?

Pentru unii, faptul că trebuie să depună efort fizic câteva ore pe zi. Pentru alții este o alternativă binevenită la stresul psihic la care sunt supuși 11 luni pe an și la statul în fund în fața unui computer.

D-na Sherson povestește cum prima oară când a plecat înapoi spre casă, după trei luni de muncă în livada de măsline, slăbise 5 kilograme, distrusese cinci perechi de mănuși de grădinărit și trei de bocanci. Asta n-a oprit-o să zică un DA hotărât când au întrebat-o dacă se bagă și la următorul sezon de cules.

Nu poți fi niciodată 100% sigur că dai peste niște oameni cu care rezonezi. Diferențele culturale și faptul că depinzi de niște străini pot crea disensiuni. Care, cu puțină răbdare și deschidere, sunt sigură că se pot rezolva.

Bariera de limbă în anumite părți ale lumii. Din ce am văzut pe site-uri, sunt foarte mulți vorbitori de minim o limbă de circulație internațională. Dacă ai ghinionul ăla mare și îi nimerești pe unii care au mințit în descriere, roagă-te să înțeleagă măcar gesturile cu care încerci să explici că ți-e foame, sete sau că ești obosit.

Mai multe detalii găsești pe site-ul central al WWOOF, inclusiv linkuri către rețelele naționale.

Mulțumim d-nei Sherson si WWOOF Suedia pentru declarații și fotografii.

 

Vezi galerie imaginiIntră în galeria de imagini a articolului

Comentarii - 4 Comentarii

  1. ivan says:

    Vreau sa ma duc sa fac voluntariat si trebuie sa mai platesc si taxa halal!!!! Ca in romania

  2. delia says:

    munca gratis , asa se fac oamenii oameni.

  3. ion says:

    S-au schimbat multe lucruri. Desigur ca unele ne iau prin surprindere (asta pt ca eu am trecut de 45 de ani),insa pentru cei tineri raman surprins sa vad ca multi au gandirea unor batrani raasfatati, care nu au fost in stare sa faca nimic bun, crezand insa ca numai ei muncesc. Asa ca daca vrei sa fii om adevarat ( bravo delia ! ), acesta este noul drum, arata ca stii sa dai, sa inveti ceva nou, sa calatoresti, sa schimbi locuri, sa muncesti cateva luni fara sa ceri , dupa care , intoarce-te. Dca as fi femeie, asta m-ar interesa la un barbat .

  4. Claudiu says:

    Salutare tuturor,doresc sa fac voluntariat,ma puteți ajuta?Daca ați mai făcut voluntariat,va rog sa ma sfătuiți unde sa merg și care sunt pașii de urmat.Va mulțumesc

Lasă un comentariu