Tedoo cu Brad Florescu

Ca la meteo. Cum e vremea în Thailanda, când să vii și alte ficțiuni.

Permite-mi să te mint cu tot ce știu despre vremea din regiunea unde trăiesc de trei ani și jumătate.

Koh Samed (2055 of 137)

Acest articol încearcă să răspundă – fie și parțial – la două dintre întrebările care-i frământă pe cei care vor să viziteze Thailanda pentru plajă și soare:

- Când e mai bine de venit?
- Cât plouă în sezonul ploios?

Materialul le poate fi într-o oarecare măsură util și celor care țintesc alte destinații din Asia de Sud-Est: Malaezia continentală, Singapore, Myanmar (Burma), Laos, Cambodgia, Vietnam.

Frații musoni.

Înainte de toate trebuie să introducem în scenă actorii principali: vânturile. În regiunea Asiei de Sud-Est există două vânturi dominante: Musonul de Sud-Vest și Contramusonul de Nord-Est. Acești doi musoni definesc calendarul meteorologic al regiunii.

Musonul de Sud-Vest este efectul diferenței de temperatură și presiune dintre Asia Continentală (în special platoul himalayan) și Oceanul Indian. Este un vânt umed și cald care bate dinspre Sud-Vest către Nord-Est (cu variații zonale) din iunie până în octombrie, aducând cu sine precipitații. Vârful de ploaie e undeva în august-septembrie.

Musonul de Nord-Est este imaginea în oglindă a fârtatelui său sudic. Bate dinspre nordul Asiei Continentale către Oceanul Indian și Marea Chinei de Sud (incluzând aici și Golful Thailandei). Este un vânt răcoros și uscat care nu aduce precipitații din zona-sursă dar poate aduna nori pe parcurs. Perioada sa de acțiune se întinde, cu aproximație, între finalul lui octombrie și începutul lunii martie, cu un vârf în decembrie-ianuarie.

monsoon

Cei doi musoni care fac legea în Asia. Sursa: http://www.physicalgeography.net

 Cele trei zone climatice ale Thailandei.

Prin dispunerea sa geografică între Himalaya (la nord), Oceanul Indian (la sud-vest) și Marea Chinei de Sud (la sud-est), Thailanda se găsește literalmente la răscruce de vânturi. Din acest motiv, țara poate fi împărțită în trei zone în care musonii au efecte diferite.

Zona 1. Coasta Mării Andaman care include, printre altele, provinciile Phuket, Krabi, Phang-Nga, Ranong, Trang și Satun. Este foarte expusă musonului de sud-vest și mai puțin expusă, la nivel de precipitații, celui de nord-est, mulțumită masei de uscat a Peninsulei Malaca. În această regiune găsim și cea mai ploioasă provincie din Thailanda: Ranong.

Zona 2. Insulele din sudul Golfului Thailandei: Koh Samui, Koh Phangan și Koh Tao (Thailanda), Perhentians și Tioman (Malaezia). Plus Khanom-ul nostru de “baștină”. Este mai puțin expusă musonului de sud-vest (munții care taie longitudinal peninsula funcționează ca un burete pentru precipitații), în schimb este expusă contra-musonului de iarnă, care generează valuri mari, nori și, uneori, ploaie.

Zona 3. Insulele din nordul Golfului Thailandei: Koh Samed, arhipelagul Koh Chang (Thailanda), Koh Khong și Koh Rong (Cambodgia). Este expusă musonului de sud-vest (Koh Chang este al doilea cel mai ploios punct al țării) și mai puțin expusă celui de nord-est.

Thailand weather

Când și unde e de mers la plajă. Mic calendar meteo.

Cele trei zone climatice descrise mai sus îi oferă Thailandei un avantaj deosebit: indiferent în ce perioadă a anului vrei să vii, există insule și plaje cu vreme bună. Iată mai jos un calendar ceva mai detaliat.

Noiembrie – februarie.

Zona 1: relativ înnorat, șanse mici de ploaie, ocean calm.

Zona 2: vânt puternic, valuri mari, nori și șanse ridicate de ploaie.

Zona 3: vânt moderat, mare foarte calmă, cer senin, șanse minime de ploaie.

Martie – mai. Cea mai uscată perioadă a anului. Perfect de mers oriunde dacă reziști la căldura de 38-40 de grade. Din care scădem briza.

Iunie – septembrie.

Zona 1: vânt puternic, valuri mari, șanse ridicate de ploaie.

Zona 2: vânt moderat, mare relativ calmă, șanse reduse de ploaie.

Zona 3: vânt puternic, valuri mari, ploaie cât cuprinde.

Octombrie.

Zona 1: vânt moderat, mare calmă, șanse mici de ploaie.

Zona 2: vânt moderat, mare calmă, șanse mici de ploaie.

Zona 3: Vânt slab, mare foarte calmă, șanse mici de ploaie.

Cât plouă de fapt în sezonul ploios.

Vreau să precizez un lucru: cele expuse mai sus sunt bazate pe weather patterns și pe observațiile proprii. Dar nu lua acest articol cu titlu de sfântă scriptură pentru că fiecare sezon ploios are hachițele lui. Uneori vine mai devreme și pleacă mai târziu, alteori durează mai puțin decât scrie la carte, iar precipitațiile diferă și ele dramatic de la un caz la altul.

Acum trei ani a plouat în linie cu media, acum doi ani s-a inundat toată țara, anul trecut a fost mai uscat decât ar fi trebuit. Nimeni nu poate spune din martie cât va ploua în septembrie pe Koh Samui.

Un alt element de care trebuie ținut cont sunt micro-climatele. Există puncte – în Thailanda și oriunde în lume – unde topografia influențează schema meteorologică. În bine sau în rău. Norii se transformă în ploaie atunci și acolo unde dau brusc de o temperatură mai scăzută, asociată cel mai adesea cu o creștere bruscă de altitudine. Din acest motiv este posibil ca pe plaja unde ți-ai făcut tu rezervare să nu plouă deloc, iar 5 kilometri mai la vest, peste munți, să se rupă norii. Zi merci.

Vremea în nordul Thailandei.

Am explicat până aici ce și cum să faci ca să prinzi vreme bună  în Thailanda insulară și peninsulară. Cei care vor să viziteze nordul țării trebuie să știe că acesta urmărește în mare pattern­-ul Zonei 1: ploaie din iunie până în septembrie, vreme uscată și răcoroasă până în februarie, caniculă secetoasă din martie până în mai.

Aceasta este teoria. În practică, relieful neregulat al nordului (și microclimatele aferente) produce surprize. Uneori plouă în miezul sezonului uscat, alteori te rogi zadarnic de musonul de sud-vest să lase de la el o picătură. Sau – cazul Chiang Mai-ului – să fie rupere de nori la noi în cartier și soare cu fluturași la vecini. Oraș mare.

Decidecideci: când e cel mai bine de venit?

Rezumând toate cele scrise mai sus, răspunsul care se impune este: oricând. Oricând ai veni în Thailanda poți găsi o plajă însorită. Chiar și sezonul ploios poate fi grozav.

Din celelalte puncte de vedere, care țin mai mult de vântul comerțului decât de musoni, îți recomand lunile februarie, octombrie și noiembrie, maxim maximorum până pe 15 decembrie. E vreme bună, lume puțină și prețuri încă OK.

Prognoze zilnice și săptămânale găsești pe site-ul Departamentului de Meteorologie al Thailandei.

Comentarii - 38 Comentarii

 1. Vlad spune:

  Felicitari pentru articol. Documentat si cu “desene” ;)
  Util… s.a pus la bookmarks.

 2. Petreanu spune:

  De nins, când ninge?

 3. Razvan spune:

  Legenda cu 12C in nord si armata mobilizata cu paturi si corturi, pe motiv de stare de urgenta n-o spui?

 4. Anca spune:

  Eram pe punctul de a lua bilete de avion cu directia Bangkok pentru 20 august.
  Am renuntat, probabil o vom lua spre Corsica pentru vacanta.

  Foarte utile hartile!

 5. Sabina spune:

  Mi-am rezervat pe Koh Samui de pe 2 ianuarie pe 9..nu am fost prea inspirata :(

 6. Linda Beatrice Boca spune:

  Multumim pentru precizari si detalii !Foarte utile! Speram ca si noua sa ne priasca sezonul ploios si sa putem face si excursiile ce le-am planuit de pe Koh Samui:).

 7. ana spune:

  am facut rezervare pt 2-16 noiembrie 2015 in Koh samui si ma ingrozesc acum vad prognoza meteo..se pare ca nu o sa vedem soarele deloc…oare asa sa fie? numai furtuni si nori….-((

 8. Diana Crisan spune:

  Hei :) Vrem sa mergem in zona Ko Phangan si KO Tao in octombrie. Am citit deja ce scrie mai sus si e foarte util. Dar cautand mai multe surse, se cam contrazic unele pe altele. Oare in perioada 15- 30 oct ar fi ok? Asta tinanad cont ca e foarte aproape de nov… Sau e recomandat doar inceputul lui Oct?

  • Brad Florescu spune:

   @Diana: vezi tu, meteorologia nu e chiar o știință exactă. Anul acesta au fost 12-13 grade de Crăciun în București, de pildă. În Thailanda, contra-musonul a întârziat aproape o lună. Nici un an nu seamănă cu altul. N-am cum să îți spun dacă pe 30 octombrie va fi deja muson sau nu. Ce pot să-ți spun e că, din experiența ultimilor ani, dacă nu e vreun taifun în Filipine vremea e diferită de la o zi la alta. Azi plouă cu bulbuci, mâine e super-senin, poimâine înnorat un pic, răspoimâine senin, răs-răspoimâne furtună și tot așa. Până la urmă veniți în natură, nu la solar.

 9. critic spune:

  am de gand sa petrec revelionu anu asta in puket…a fost cineva de revelion …cum e ..puteti sa imi spuneti niste parerii!!

 10. nemes spune:

  salut,vroiam doar sa te intreb care sunt cele mai frumoase zone din thailanda (soare,plaja,peisaje)adica unde imi recomanzi tu sa merg…! eu ma gandeam la insulele phi phi…! app in ianuarie as vrea sa merg. ms.

 11. Simona spune:

  Buna Bradut!
  Acum sant in Krabi unde totul este fantastic.
  Imi doresc sa revin la sfarsitul lui iunie crezi ca risc foarte tare? Ma refer la vreme.

  Toate cele bune!

 12. Claudia spune:

  Buna! Eu imi doresc sa ajung in Thailanda anul acesta, in luna de miere, undeva dupa jumatatea lunii iulie. Ma gandeam sa vizitam Bangkok-ul pentru 3, 4 zile si ulterior sa mergem la plaja. Ca si perioada, cred ca cel mai recomandat ar fi sa alegem Koh Samui, dar am vazut ca e putin complicat cu transportul din Bangkok (cu avionul cam costisitor). Tu ce ne sfatuiesti? Plaje dragute in apropiere de Bangkok sunt?
  Multumesc anticipat! Si btw, felicitari pentru site. :)

  • Brad Florescu spune:

   @Claudia, gasesti la Air Asia si Nok Air (companii low cost) pachete Fly+Ferry care te duc pe calea aerului de la Bangkok (DMK) la Surat Thani (URT) sau Nakhon Si Thammarat (NST) iar de acolo te duc cu autobuzul la ferry si, mai departe, cu ferry-ul, pana pe insula. Dureaza mai mult si costa mai putin. Plaje dragute pe langa Bangkok gasesti la Hua Hin (sud) sau in provincia Rayong (fie pe continent fie pe Koh Samet, despre care am scris pe acest site).

 13. Cristian Campan spune:

  Salutare, ajuta-ma si pe mine cu un sfat. As vrea sa vin in Tailanda, mai precis Phuket si Phi Phi in 25.09.17 pana in 5.10.17. Am vazut ca ai informatii pertinente legat de Tailanda si voiam sa te intreb daca crezi ca dpdv climatic vom avea 10 zile ploioase sau ok?

  • Tedoo spune:

   Informatiile pertinente despre care vorbesti sunt scrise in articolul la care ai comentat. Nimeni nu-ti poate garanta soare in timpul concediului tau de peste 8 luni. Teoretic musonul se termina la final de septembrie, practic e posibil sa aveti ploaie. Mutati-va pe coasta de est unde in perioada respectiva sansele de ploaie sunt mai mici.

 14. Ramona spune:

  Buna,am cumparat bilete pentru Bangkok in luna noiembrie.Imi doresc foarte mult sa ajung pe insula Koh Kood, dar am vazut ca este destul de complicat sa ajungi.Imi poti da cateva detalii despre cel mai usor mod de a ajunge si se merita efortul de a ajunge pana acolo? Sau imi poti recomanda o alta insula linistita si cu plaje de poveste?

  Iti multumesc foarte mult si sper sa imi raspunzi.

 15. Botas Laura spune:

  Buna ! Ma poti ajuta te roog ??? Vreau sa imi iau bilete de avion catre Phuket anul asta si nu stiu in ce perioada sa fiu sigura ca prind vreme frumoasa (avand in vedere ca anul trecut am ratat intreaga vacanta din cauza vremei in grecia ) mi ar fi de maxim ajutor raspunsul tau ! Toate bune !

 16. Alexandru spune:

  Salut! Pentru ca am prins un pret foarte bun am cumparat bilete si vom merge in a doua decada a lunii octombrie in sud-vestul tarii, cu aterizare la Phuket. Crezi ca am facut o alegere buna sau ar trebui sa ne orientam spre alta zona a tarii pentru a avea zile cat mai frumoase din punct de vedere meteorologic? In situatia in care am ales bine, ne-ai putea recomanda cateva zone mai putin comerciale pe care sa le “calcam”? Multumesc, Alexandru

 17. [...] Vremea. Cu excepția celor trei săptămâni din noiembrie cât musonul de nord-est aduce ploi și valuri mari, vremea e superbă. De când am ajuns a plouat doar câteva ore, în [...]

 18. [...] cu termalii care ne-au mai răcorit după-amiezile – perioadă de acalmie înaintea sosirii contra-musonului dinspre China (nord, nord-est). O meteo-liniște plăcută, cu un cer perfect senin pe care am putut număra [...]

 19. [...] explicat pe larg în articolul “Ca la meteo” cum e cu vremea în Thailanda. Materialul prezintă niște pattern­-uri meteo observabile pe [...]

 20. […] spus tot ce-am avut de spus fără se ne ferim de tunete și furtuni, fără să fugim de lume, pentru că lumea exploda în noi, în mici arhipelaguri puse de dumnezeu […]

 21. […] București-Bangkok 499 EUR.  Perioadă de zbor 18 august – 11 decembrie. La întrebarea filosofică “da’ nu plouă?” am răspuns aici. […]

 22. […] Linda Beatrice Boca: Multumim pentru precizari si detali… […]

 23. […] ghidul informal despre Thailanda ca destinaţie turistică, ne învăţă când e vremea cea mai potrivită pentru vizitarea Regatului […]

 24. […] Sezonul ploios care afectează mare parte a Thailandei (iunie-octombrie) nu se prea simte în Khanom. Avem ceva nori – mai ales acum, în perioada cea mai ploioasă pe coasta opusă – și o oră de ploaie pe seară. Temperatura nu sare de 30 de grade. […]

 25. […] Ca la meteo. Cum e vremea în Thailanda, când să vii și alte ficțiuni. […]

 26. […] Brad Florescu: @Ana: așa e, noiembrie e luna cea m… […]

 27. […] anotimpului secetos in perioada noiembrie – aprilie (http://www.tedoo.ro/vremea-in-thailanda-cand-e-de-venit/), dar si preturile practicate fac Tailanda sa reprezinte vacanta ideala pentru agricultorul roman […]

Lasă un comentariu