Tedoo cu Brad Florescu

Voluntar pentru cei mai frumoși copii din lume

Așezământul de la Valea Screzii s-a cladit din nimic. Sau, mai bine spus, s-a clădit din credință și compasiune. Valoarea esențială care-i stă la temelie este aceea că și copilul nenăscut are drepturi. Primul dintre ele fiind acela de a se naște.

Aveți grijă de animale

Tabăra încearcă să se susțină pe cât posibil prin mijloace proprii. De aceea, în afară de mica turmă de vaci, veți găsi aici o echipă simpatică de purcei, un țarc plin de găini și un căluț. În plus, peste deal, la stână, există și o turmă de oi și capre. Faceți curat la grajduri, dați de mâncare la animale, ajutați-i pe ciobani la mulsul și tunsul oilor, adunați ouăle. Şi vă rog, nu uitați să dați apă la cal.

Mergeți la slujbă

Întreaga zonă a Văii Plopului respiră credință și dumnezeire. La o populație totală de 800 de suflete există 25 de biserici! Părintele Tănase, alături de Părintele Cristian și Părintele Mihail, oficiază în toate aceste 25 de așezăminte, funcție de sărbătoare și de hram. Mergeți la rugăciune alături de copii și cântați împreună cu ei, apoi spovediți-vă și împărtășiți-vă, indiferent dacă aveți sau n-aveți păcate.

Vizitați zona

Duminica e zi lăsată de la Dumnezeu pentru odihnă, așa că în tabără nu se muncește (cu excepția bucătăriei). După ce-ați mers la slujbă, săriți în mașină și cutreierați dealurile. Regiunea se bucură de o extraordinară frumusețe (vorba Roxanei “zici că ești în Toscana”), dublată de istorie și legende. Urcați cu mașina până la Tabla Buții și bucurați-vă de panorama superbă  care cuprinde Muntenia și Transilvania dintr-o ochire. Locul are o poveste minunată: în timpul primului război mondial, aici a avut loc o luptă crâncenă între trupele românești și cele germane. După victoria românilor, sătenii au adunat trupurile morților, de-ai noștri și de-ai lor, și le-au îngropat creștinește împreună. Cam ăsta e spiritul locului. Un spirit pe care nici comunismul, nici capitalismul nu l-au stins, după cum veți putea observa și singuri în atitudinea caldă, deferentă și prietenoasă a localnicilor.

Donați

Majoritatea celor care vin aici ca oaspeți, voluntari sau donatori, aduc cam aceleași lucruri: hăinuțe, jucării și dulciuri. Dar tabăra are nevoie de lucruri mai serioase. Dacă nu vreți să donați bani, aduceți materiale de construcție. Ciment, glet, adezivi. De asta este nevoie mare, că vine toamna și lipsa acestor materiale blochează finalizarea caselor aflate în lucru. Cel mai bine, înainte de a vă decide să mergeți la Valea Screzii, dați un telefon și întrebați de ce e nevoie. Copiii au dulciuri, sunt bine îmbrăcați și au cu ce se juca, stați fără griji.

Cum ajungeți

De la Ploiești o luați spre Vălenii de Munte, mergeți înainte cam 20 de kilometri, apoi, în localitatea Nucșoara, virați către Starchiojd. Valea Screzii e la 10 minute, o să vedeți semnul. În total, de la București, faceți 2 ore, 2 ore și jumătate.

 

 

Unde dormiți, unde măncați

Tabăra are o casă pentru voluntari, dar nu se știe niciodată câte paturi sunt libere. Rugămintea mea, dacă mergeți acolo, e să nu profitați prea mult de imensa ospitalitate a gazdelor. Fiecare voluntar înseamnă un cost cu cazarea și masa. Încercați să vă descurcați singuri, pentru a nu știrbi valoarea gestului vostru frumos. Puteți sta cu cortul sau puteți dormi la o pensiune în Vălenii de Munte. Şi în Valea Plopului există o mică pensiune (vorbiți cu unul dintre preoți, or să vorbească ei cu proprietarul). De mâncat, puteți mânca în tabără, gratis, dar ar fi frumos să vă aduceți păpică la voi, ca să nu luați de la gura copiilor.

Nu știu dacă o să mergeți sau nu la Valea Screzii, nu știu dacă mai aveți zile de concediu sau energie suficientă, dar vă mulțumesc că ați citit acest articol și că v-ați gândit, fie și pentru o secundă, că ați putea să rupeți puțin din voi și să ajutați. La final, veți primi mult mai mult decat ați oferit. V-o spun din proprie experiență.

Notă: dacă dați click aici, puteți vedea un mic filmuleț cu copiii.

1 2 Vezi galerie imaginiIntră în galeria de imagini a articolului

Comentarii - 2 Comentarii

  1. Vlad says:

    Poti sa lasi numarul de telefon te rog? sunt din Suceava..si as dori sa merg acolo…multumesc mult..astept raspuns pe mail la raduq_2008@yahoo.com

  2. […] Parintelui Nicolae Tanase de la Valea Screzii. Aceea este Romania din sufletul meu. ( AICI puteţi citi despre acest […]

Lasă un comentariu