Tedoo cu Brad Florescu

Voluntar pentru cei mai frumoși copii din lume

Așezământul de la Valea Screzii s-a cladit din nimic. Sau, mai bine spus, s-a clădit din credință și compasiune. Valoarea esențială care-i stă la temelie este aceea că și copilul nenăscut are drepturi. Primul dintre ele fiind acela de a se naște.

Valea Screzii Pro Vita

Nu am copii și, până de curând, nici nu mi-am dorit să am. Copiii mă speriau, mă paralizau, mă lăsau fără reacție, mă făceau să mă simt stângaci. Asta până când, într-o zi, Roxana și Bogdan m-au dus pentru prima dată la Valea Screzii. De-atunci am mai fost de două ori, iar ultima dată am petrecut o săptămână în tabara construită de Părintele Nicolae Tănase prin Fundația ProVita.  Am să vă povestesc ce se întâmplă acolo, ce puteți face și cum puteți ajuta. Poate vă tentează.

Așezământul de la Valea Screzii s-a clădit din nimic. Sau, mai bine spus, s-a clădit din credință și compasiune. Valoarea esențială care-i stă la temelie este aceea că și copilul nenăscut are drepturi. Primul dintre ele fiind acela de a se naște. De-aici a plecat totul. Părintele Tănase a acordat asistență femeilor a căror situație materială și familială nu le permitea să nască și să crească un copil. I-au născut în tabără și îi cresc acolo. S-a apucat și le-a construit case, din donațiile și munca localnicilor. La început a fost o singură căsuță, acum sunt în jur de 15 și se lucrează la alte 3. Tabăra mai găzduiește copii orfani, copii ai căror părinți nu-i pot îngriji (din diverse cauze), copii ai străzii. În total, de la înființarea fundației, prin Valea Screzii și Valea Plopului (satul vecin) au trecut peste 1.000 de copii. Unii s-au născut aici, alții au crescut aici, s-au făcut mari și au plecat la rosturile lor.

Ce puteți face la Valea Screzii

Sunt multe de făcut. Cu siguranță, n-o să vă plictisiți, dar există riscul ca serile să cădeți morți de oboseală și să dormiți foarte bine respirând aerul curat de munte. Am să vă dau câteva exemple de chestii pe care le-ați putea face dacă nu vă pică rangul.

Ajutați-l pe Nea Ion tâmplarul

Ion Moise este primul “voluntar” care s-a alăturat demersului Părintelui Tănase. Este alături de acesta de peste 20 de ani și tot ce veți vedea în tabară poartă amprenta mâinilor sale harnice, pricepute și lipsite de câteva degete (boala profesională a tâmplarilor). Nea Ion chiar are nevoie de ajutoare, pentru că are multă treabă. Ajutați-l la gater, unde puteți transforma un ditai copacul în scânduri pentru construcție. Apoi puteți lua scândurile la netezit pe rindeaua electrică sau puteți face grinzi. Dacă sunteți mai degrabă îndemânatici decât forțoși, mergeți în atelierul de dulgherie și ajutați-l pe Nea Ion să termine de sculptat la troiță și crucifixuri. E mai greu la început, dar meșteșugul se deprinde repede.

Mergeți cu vacile

Doina, o fată de 21 de ani, este expertă în văcuțe. Le iubește, le cunoaște și vă poate spune totul despre ele, în timp ce le plimbați pe dealurile împășunate din apropierea taberei. Le veți întâlni pe Cireșica, Floarea, Sambotina și pe celelalte 9 cornute care dau zilnic lapte pentru copiii de la ProVita. Conform spuselor Doinei, vaca nu trebuie bruscată sau lovită. Trebuie să vorbești cu ea, să-i spui pe nume, sa întinzi mâinile spre dansa ca și cum i-ai oferi inima ta și să-ți însoțești gesturile cu un gângurit blând “na na na”. Văcuțelor le place să fie mângâiate și, după ce se obișnuiesc cu voi, vă lasă să puneți mâna pe ele. După o zi întreagă de plimbat pe pajiști, vacile trebuie aduse înapoi în tabără și mulse. Ăsta e un proces foarte greu, care combină forță și precizie. Eu n-am reușit să mulg mai mult de o cănuță de lapte de la Floarea, apoi am privit-o uluit pe doamna Mariana cum a muls 12 vaci în 20 de minute, umplând găleți întregi de lăptic.

Ajutați la bucătărie

Una e când gătești acasă, pentru familie sau prieteni, alta e când ai de hrănit 150 de guri. Mâncarea se prepară în cazane uriașe, în care se varsă zeci de kilograme de ingrediente. Skill-urile de bucătar nu-ți sunt suficiente. Vei avea nevoie și de forță în brațe ca să mesteci în ciorba, pilaful sau tocănița pe care le prepari. La ora prânzului sau a cinei, sala de mese se umple de copii, voluntari și oaspeți flămânzi. Se spune rugăciunea, apoi toată lumea se așează la masă și mănâncă în liniște. Bucătarii sunt plătiți pe măsura efortului: primesc 150 de “Sărutmâna pentru masă”.

Construiți o casă

Tabăra de la Valea Screzii crește văzând cu ochii, pentru a putea face față nevoilor rezidenților săi. De aceea, există în permanență 3-4 clădiri în construcție. Şi mâna de lucru nu ajunge. Puteți să ajutați fie la prepararea betonului, fie la tencuit, fie la pregătirea fier-betonului, ca să dau numai câteva exemple. Montați geamuri, fixați grinzi, puneți dușumele, sigur se găsește ceva de făcut pe măsura abilităților voastre.

Ajutați la fân

Fâneața e chiar în spatele taberei, pe deal. Urcați până acolo și oferiți-vă serviciile. Dacă nu știți să cosiți și n-are nimeni timp să vă învețe, puneți mâna pe furcă și adunați fânul în căpițe. E ușor, miroase frumos și văcuțele vă vor fi recunoscătoare.

1 2 Vezi galerie imaginiIntră în galeria de imagini a articolului

Comentarii - 2 Comentarii

  1. Vlad spune:

    Poti sa lasi numarul de telefon te rog? sunt din Suceava..si as dori sa merg acolo…multumesc mult..astept raspuns pe mail la raduq_2008@yahoo.com

  2. [...] Parintelui Nicolae Tanase de la Valea Screzii. Aceea este Romania din sufletul meu. ( AICI puteţi citi despre acest [...]

Lasă un comentariu