Tedoo cu Brad Florescu

Oman: următoarea vacanță

Munții Hajar care se prăvălesc în apă de la 3.000 de metri înălțime sunt cei care alcătuiesc fiorduri cum n-am mai văzut nicăieri în alt loc. Apele care fac slalom printre munți sunt înțesate de bărcuțe mici din lemn (landj sau batil), pe care le puteți închiria ca să experimentați zona de aproape. Să nu vă speriați de delfinii care o să țâșnească din apă lângă barcă, atunci când vă așteptați mai puțin!

Una dintre destinațiile aflate în Top 3ul meu este Oman. Orice poză am văzut din țara asta m-a înnebunit. Decorul pare opera unor artiști care au lucrat cu muuultă dedicație și cu tot atâta creativitate.

Şi vă dezvălui numele locului în care vom ajunge mai întâi: Peninsula Musandam, o limbă de pământ care se înfige în strâmtoarea Hormouz și care e cunoscută ca Norvegia din Middle East”. Munții Hajar care se prăvălesc în apă de la 3.000 de metri înălțime sunt cei care alcătuiesc fiorduri cum n-am mai văzut nicăieri în alt loc. Apele care fac slalom printre munți sunt înțesate de bărcuțe mici din lemn (landj sau batil), pe care le puteți închiria ca să experimentați zona de aproape. Să nu vă speriați de delfinii care o să țâșnească din apă lângă barcă, atunci când vă așteptați mai puțin!

Pont pentru cei îndrăgostiți de delfini:

În Muscat, în fiecare dimineață și seară sute de delfini vin aproape de țărm și oferă spectacole despre care cei care le-au trăit spun că nu le poți uita niciodată. Inexplicabil, apar în fiecare zi și fac ca la circ sau ca la aquarium, fără să aibă dresor, fără să îi pună cineva, fără să primească altă recompensă decât sutele de privitori. Îndrăzniți să închiriați un kayak și să vă duceți în mijlocul lor. Singuri, în liniște și o să pățiți chestii pe care nu o să le uitați toată viața. N-o să vă facă nici un rău, indiferent cât se apropie. Vin doar ca să vadă cine sau ce sunteți.

Dacă vă sperie apa, atunci închiriați o mașină și țineți-o pe coastă către granița cu Yemen: ăsta drum pentru pasionații de condus! (neapărat galeria foto). Iar dacă vă abateți de la drum, sus, în munți e plin de arbori de tămâie.

Partea aceasta de Arabie (Yemen și Oman) e cunoscută din antichitate ca Arabia Felix, adică norocoasă, fericită. De aici porneau caravanele (din Salalah) cu tămâie către Petra (în Iordania), făcând din Oman sursa numărul 1 pentru cea mai fină tămâie din lume. Salalah Souk e o piață unde găsiți smirnă și tămâie de toate felurile, gradele de puritate și valoare.

Ibra este punctul de start al uneia dintre cele mai faimoase competiții de cămile din Arabia. În inima deșertului Wahiba, dunele de până la 150 de metri înălțime se îmbracă în culori care se schimbă pe parcursul unei zile. Beduinii se strâng aici în fiecare vineri, ca să alerge cu cămilele lor pentru premiul cel mare de 100,000 de dolari. Vă sfătuiesc să ajungeți dimineața cât de devreme, ca să prindeți babilonia de dinaintea cursei: fiecare jockey își pregătește cămila, o piaptănă, o mângâie, o încurajează pentru cei 20 de kilometri pe care îi va avea de parcurs. O să fiți surprinși când o să vedeți concurenți foarte tineri și când zic asta mă refer la copii de 5 ani care participă și chiar câștigă! Unii dintre ei sunt atât de mici și de slabi, încât își leagă trupul fedeleș laolaltă cu șaua cămilei, pentru că viteza cu care aleargă animalele ajunge la 60 km/h.

Cea mai tare chestie is about to come: Tawi Attair (sau “Fântâna cu păsări”) este o groapă gigantică de 150 m în diametru și 211 metri adâncime. Ca să vă dați seama de amploare, jumătate din Empire State Building ar încăpea lejer în ea. Gaura s-a format cu milioane de ani în urmă, când acoperișul unei peșteri s-a prăbușit și nu s-a mai oprit din cadere.

De atunci, hăul acesta adăpostește păsări de toate felurile, care intră și ies continuu, oferind un spectacol absolut unic. Mii de vizitatori vin aici în fiecare an, ca să audă și să vadă “fântâna cântătoare”. Puteți chiar să coborâți în groapă, neapărat cu o torță puternică, ca să aveți vizibilitate mai bună asupra hăului.

Cum ajungeți în Oman?

Istanbul – Muscat = 351 euro/persoană TTI, cu Gulf Air. Până la Istanbul alegeți între Tarom și Turkish, în funcție de preț.

Prețurile le-am calculat pentru luna noiembrie, pentru că din noiembrie în martie e cel mai bine de vizitat Omanul. Temperatura, ziua, e în jur de 25 de grade, adie vântul, astfel că nici gând de arșiță sau de “nu pot să respir”.

Pentru Oman vă trebuie viză, se obține din Italia (Roma). E-mail: embassyoman@virgilio.it

Comentarii - 3 Comentarii

  1. liliana radulescu says:

    Vreau sa merg in Oman anul acesta si gasesc putine informatii despre alte orase in afara de Muscat ! Stii unde as putea gasii ceva si despre Salalat si imprejurimi? Si mai e ceva : trebuiesc vaccinari?

  2. Cosmin says:

    Daca ai ajuns, pune aici citeva pareri… multumesc

Lasă un comentariu