Tedoo cu Brad Florescu

Hvar, Croaţia. Revelion pe insula de lavandă.

Hvar este o insulă de numai 300 km² așezată inspirat în marea Adriatică, la câteva minute cu vaporul de coasta Croației. Binecuvantată de Dumnezeu cu o climă senzațională, are în medie cele mai multe ore cu soare din toată regiunea dalmată și mediteraneeană, respectiv 7.7 pe zi. Vara temperaturile nu depășesc 30°C, iar în miezul iernii stagnează în jur de 10°C.

Dacă îți doreai o destinație exotică pentru revelion, trebuia să începi căutarea prin august ca să fii sigur că obții un preț decent la biletul de avion.  Acum mai ai de ales între Bran-Moeciu, Sibiel și o insulă unde bate soarele chiar și în ajun de Anul Nou, miroase a lavandă și poți ajunge cu mașina.

Hvar este o insulă de numai 300 km² așezată inspirat în Marea Adriatică, la câteva minute cu vaporul de coasta Croației. Binecuvantată de Dumnezeu cu o climă senzațională, are în medie cele mai multe ore cu soare din toată regiunea dalmată și mediteraneeană, respectiv 7.7 pe zi. Vara temperaturile nu depășesc 30°C, iar în miezul iernii stagnează în jur de 10°C.

Părerile vizavi de cea mai bună perioadă pentru a vizita insula sunt împărțite. Sezonul turistic din mai până în septembrie aduce sute de mii de turiști, oamenii mișună pe străzi și plaje, terasele sunt pline, cazările mai scumpe. Iarna poți să te bucuri de soarele blând și să te lași mângâiat de adierile sirocco-ului și borei, care, spun localnicii, aduc prospețime locului și transformă cerul într-o oglindă nemărginită decât de rotunjimea pământului.

Insula este faimoasă pentru petrecerile cu celebrități de la Carpe Diem și pentru câmpiile imense de levănțică. Cum te dai jos de pe barcă, simți mirosul și apoi te însoțește pretutindeni. Pregătește-ți portofelul pentru că vei fi tentat de multitudinea de produse divin mirositoare.

Ce poți să faci pe Hvar

O zi de trekking în munții ce străjuiesc Marea Adriatică în partea de sud. Cel mai înalt vârf are 560m, așa că și novice să fii și te descurci. Natura nu moare niciodată aici, dimpotrivă, vânturile iernii o împrospătează. Ai grijă să urmărești semnele ca să nu te pierzi prin pădurile imense de pini – un cerc roșu cu punct alb în mijloc.

Explorează orașul Hvar. Străduțele înguste și pietruite se termină în piețe largi, împânzite de cafenele și restaurante; castelul medieval străjuiește portul, iar vederea de sus se spune că face pe oricine să simtă gloria vremurilor când aici se desfășurau cele mai importante operațiuni navale ale Imperiului Venețian, La Serenissima. Nu uita de primul teatru din Europa, fondat în 1612!

Bucură-te de vinurile locale. Între Stari Grad și Jelsa, în partea nordică a insulei, se întinde un platou plin de podgorii, care produc anual peste 50.000 de hectolitri de vin. La Sveta Nedelja și Ivan Dolac găsești unele dintre cele mai bine cotate vinuri din Croația.

Încearcă specialitățile culinare croate. Gregada și Brujet sunt cele mai vestite feluri de mâncare pe bază de fructe de mare. Pește proaspăt găsești în orice restaurant. Croația este recunoscută pentru preparatele din carne de miel și de vită – se gătesc la peka, o tigaie cu capac rotund ca o sferă, încălzită cu cărbuni. Multe restaurante au live-cooking (aduce bucătarul peka la masa și tu supraveghezi tot procesul), trebuie doar să anunți cu o zi înainte că vii și câte persoane te însoțesc – ca să știe să-ți păstreze carne proaspătă.

Dacă ai experiență în sailing, asta e perioada în care îți poți testa cunoștințele și îndemânarea – vânturile bat destul de puternic în larg și niciunui începator nu-i este permis să iasă cu barca.

Cum ajungi la Hvar

Cu mașina pe ruta București-Belgrad-Dubrovnik-Split sau București-Belgrad-Sarajevo-Split. Ai de condus  1.200 km dar gândește-te că poți lua câte bagaje vrei și nu va trebui să închiriezi mașină la destinație ca să te plimbi pe insulă.
De la Split te urci pe vapor. Jadrolinija este cea mai mare companie de transport naval din Croația și are curse zilnice către Stari Grad. Prețurile afișate pe site sunt 27 kuna de persoană și 126 kuna pentru o mașină (aprox. 3.5 și 17 euro). De la Stari Grad continui încă 19km până la Hvar.

Unde stai

Dacă vrei să pleci cu gașca, uite două opțiuni de 4 stele la un preț decent: Vila Dane și Vila Liza, chiar în Hvar. Fiecare are câte 4 dormitoare cu baie proprie, living, bucătărie utilată, dining area înăuntru și afară lângă piscină, încălzire, AC și mașină de spălat rufe. Plaja e la 50 de metri, centrul orașului la 900 și cel mai apropiat magazin la 70m. Prețul este de 265 euro/noapte pentru oricare din cele două.

Pentru o familie cu doi copii am găsit Vila Maja, la 87 euro/noapte, 3 stele. Un dormitor are pat matrimonial, celălalt două paturi single suprapuse. Are o singură baie, bucătărie utilată, încălzire și terasă cu vedere la mare.

O ofertă specială pentru cititorii Tedoo: apartamentul Sofia. Este amplasat într-o clădire veche de 400 de ani, în centrul istoric al orașului Hvar. Apartamentul a fost renovat complet în 2006, are două dormitoare, bucătărie utilată complet, baie cu duș și încălzire în podea. Gasiți toate detaliile aici și pentru rezervări puteți să trimiteți mail la “jadranka@hvarandsplit.com” și să spuneți că ați aflat de la noi. Ne-au promis un preț special – 700 euro/7 nopți.

Posibilitățile de cazare pe insulă sunt multiple. Când faci rezervare asigură-te că vila sau apartamentul are încălzire – cele mai multe sunt locații de vară, dotate doar cu AC și sigur nu vrei să bați drumul ca să-ți tremure paharul de șampanie în mână la miezul nopții.

Vezi galerie imaginiIntră în galeria de imagini a articolului

Comentarii - Niciun comentariu

Lasă un comentariu