Tedoo cu Brad Florescu

Uite aici mi-ar plăcea să trăiesc: Costa Rica Tree House Lodge

În Costa Rica există un lodge construit după inima mea. N-am știut în care dintre cele 4 căsuțe să stau mai întâi, așa că am stat câte o noapte în fiecare.

La Beach Suite am stat numai în baie. Un fel de dom decorat cu bucățele de sticlă colorată, fixate în pereți, care dă senzația că ești într-o navă spațială, așa cum își imaginează cei de la Pixar că ar arăta.

Beach Suite-Front

Dacă vreunul dintre voi s-a întrebat vreodată unde mi-ar plăcea mie să mă mut, cu articolul ăsta o să aveți ocazia să aflați.

De când am fost în The Sanctuary” am aflat cum mi-ar plăcea să trăiesc: baia să aibă acoperișul dintr-o coroană de copac, chiuveta să fie fixată într-o stâncă, hârtia igienică să o țină o crenguță și dușul să curgă din trompa unui elefant :). Nu chiar așa, dar foarte pe aproape.

În Costa Rica există un lodge construit după inima mea. N-am știut în care dintre cele 4 căsuțe să stau mai întâi, așa că am stat câte o noapte în fiecare.

La Beach Suite am stat numai în baie. Un fel de dom decorat cu bucățele de sticlă colorată, fixate în pereți, care dă senzația că ești într-o navă spațială, așa cum își imaginează cei de la Pixar că ar arăta.

Beach House e un vis: open-air, adică acoperișul și ferestrele sunt doar de poză, doar ca să arate a casă; un bungalow construit în totalitate din copaci care au căzut la furtuni.

Îi respect aproape ca pe Dumnezeu (fie-mi iertat!) pe oamenii ăștia care se apucă să își construiască lumile lor mici, în lumea asta mare, și reușesc să le umple de bun-gust, de simplu, de firesc, de așa-cum-ne-ar-plăcea-tuturor-să-trăim. Un astfel de om e și Moș Crăciunul din Oceanul Pacific. În Beach House merită să stați pentru senzația iremediabilă de a te culca cu oceanul într-un kingsize bed.

Tree House e – normal – casa din copac: patul e suspendat la 6 metri deasupra pământului, iar dușul e în aer liber, suspendat de un Banyan tree în vârstă de 100 de ani (copacul ăla gigantic, cu mai multe tulpini adunate laolaltă).

Bambu House este un bungalow construit în întregime din bambus: nu, nu sunt ursuleți panda în zonă. Sunt însă iguane: parte din încasările proprietarilor acestui lodge merg către programul de protejare Green Iguana Conservation Programme, pentru că sunt susținători activi ai trendului eco, cu tot ce înseamnă el: electricitate prin panouri solare, vopsele obținute din uleiuri naturale, materialele de construcție sunt toate “împrumutate” din pădure etc.

Asta e tot. Dar ce altceva ar mai trebui?

Cum stați?

În căsuțele astea fantastice despre care mai scriu puțin, pentru că fiecare e o experiență în sine.

Beach Suite

Oaspeții zic că asta e cea mai cool căsuță, dar sunt subiectivi, pentru că i-a înnebunit ”cea mai senzațională baie din Costa Rica”. E perfectă pentru un grup de prieteni (3-6), pentru că are 3 dormitoare, 2,5 băi, un living foarte spațios și o terasă unde puteți mânca toți 6 + vecinii. Plin de hamace prin casă și de noptiere făcute pe trunchiuri de copac. Ah! Baia aia nemaivăzută, ca o navă spațială, are Jacuzzi!

Beach House

O căsuță construită din copaci căzuți la furtună, cu o scară de lemn care urcă în spirală spre etajul superior, de unde se vede, prin junglă, tot oceanul. Aici ar fi optim pentru familii cu până la 5 membri: la etaj e un pat dublu mare, la parter un alt pat, o sofa și bucătăria. Ah, mai e un pătuț pentru copilul mai mofturos care nu vrea să doarmă în același pat cu mama sau cu fratele :).

Şi aici baia e o operă de artă: făcută în întregime din piatră, cu acoperișul din sticlă (noaptea zici că pică stelele prin duș) și plină de plante, de zici că te speli în grădina botanică.

Tree House

Construită pe piloni și ascunsă adânc în pădure, căsuța asta pare ”casa-din-copilărie” pe care ne-am fi dorit-o cu toții. Totuși, aș recomanda-o pentru honeymooner-i, fiind așa de înaltă: la 6-7 metri deasupra pământului, nu e tocmai safe pentru copii. Senzația pe care am avut-o în căsuța asta a fost ca și cum ne jucam ”de-a mama și de-a tata”. Florile din copaci intră pe geam, mobila e făcută ”de mână”, baia e ”într-un copac” bătrân de 100 de ani, prosoapele sunt împăturite în fiecare zi în altă formă, pare o casă pentru Albă-ca-Zăpada și Prințul ei.

Garden House

Cea mai nouă, căsuța din bambus a fost concepută pentru a servi unor prieteni (2 cupluri): bucătărie, un lounge super cosy, băi separate. Dacă vreți să mergeți în mai mulți prieteni, Garden House e separată de Beach House printr-un podeț, așa că ajungeți imediat de la unii la alții, nu e nevoie să vă dați din liană în liană. Şi aici mobila a astfel concepută încât să poată fi exploatate trunchiurile de copaci din zonă.

Nu uitați: toate căsuțele sunt open-air, așa că aduceți-vă niște dopuri de urechi, pentru că maimuța urlătoare se aude!!!

Ce mâncați?

Ce vreți. Toate căsuțele sunt pregătite pentru regim de self-catering, adică vă gătiți singuri, aveți bucătărie, frigider, cuptor, aragaz, BBQ, apă caldă, coffee maker, storcător de fructe, fructe în pădure. La 5 minute de mers sunt 2 pulperias (magazine cu de toate), de unde vă puteți târgui lapte, pâine, legume.

Pentru serile în care vreți să mâncați ”în oraș”, aveți restaurante în zonă. Duende Feliz e unul bun cu mâncare italiană, Selvina’s, Jungle Love și Helena’s sunt restaurante cu specific costa-rican, adică lobsteri mari cât delfinii.

La 10 minute cu taxiul (6 dolari cursa) e Puerto Viejo, orășel în care găsiți tot ce vă trece prin cap, de la distracție la mâncare, farmacii, bănci etc.

Ce să faceți?

Plimbați-vă prin pădure. Dacă tocmiți un ghid local, o să aflați plante medicinale miraculoase, animale miraculoase, experiențe miraculoase. Pe bune, chiar dacă exagerez, o fac pentru locul merită explorat pas cu pas.

Snorkeling și scuba diving: Cahuita National Park e casă pentru 35 de specii de coral, pentru țestoase care depun ouă, pentru leneși, ratoni și giant anteater (chiar nu știu cum i se zice în română sau dacă i se zice).

Surf pentru cine știe: valurile sunt mari, e o zonă căutată de cei pasionați de sportul ăsta.

Kayak: închiriați unul și nu mai e nevoie să faceți snorkeling, peștii vin lângă barcă și vă însoțesc bucuroși pe traseu. Încercați Rio Pacuare pentru cascade și speciile rare de păsări care se ascund în pădurea tropicală prin care nu se poate pătrunde cu pasul.

Mergeți în rezervația indigenilor Bribri: chiar dacă ajung des europeni sau americani la ei, continuă să arate și să se poarte ca și cum nu i-a atins civilizația. Vorbesc o limbă proprie și ce e cel mai impresionant e că nu au bani și nici nu au nevoie: funcționează pe sistemul troc cu produse agricole sau obiecte handmade. Ce m-a uimit este că ei cresc iguane, pentru a restabili echilibrul ecosistemului.

Pe plajele de la Punta Uva și Playa Chiquita se strâng localnici în fiecare zi la ora 16, ca să joace volei cu voi.

Când să mergeți?

Iarna lor, adică sezonul ploios începe în mai, dar e interesant și mai ieftin de mers în primele zile de sezon, când încă nu e mocirlă. Vara (lor) e din decembrie în aprilie.

Pentru pasionații de wildlife cel mai bine de mers e din martie în octombrie, când depun ouă țestoasele. Sezonul de vârf e aprilie-mai pentru leatherback turtles și august-septembrie pentru green turtles.

Pentru cei pasionați de păsări, cel mai bun sezon e între noiembrie și aprilie.

Cum ajungeți?

Tree House Lodge e în Punta Uva, în parcul Gandoca-Manzanillo Wildlife Refuge, la 5 km de Puerto Viejo. Asta înseamnă în provincial Limon, pe coasta de est în Costa Rica.

În Limon ajungeți din San Jose cu Nature Air (din decembrie până în aprilie): aveți grijă, maximul de bagaj e de 13 kg. Dar e mult mai ok să aranjați să vă ia ei de la aeroport, sunt doar 200 de km distanță până la hotelaș.

Până în San Jose ajungeți cu Iberia și vă costă în jur de 800 euro/persoană.

Cât costă & unde rezervați?

130 – 150 euro/noapte. Cea mai scumpă e Beach Suite, adică 230 euro/noapte.

Rezervări direct pe site la ei.

Comentarii - 3 Comentarii

 1. Marius W. spune:

  Fain articol! Am fost si noi in Costa Rica anul acesta. Este pur si simplu un fel de Paradis pe Pamant.

  P.S. Costa Rica este in America de Nord, nu de Sud :-)

 2. Mihai spune:

  @Marius: Costa Rica e in America Centrala. Iar daca ai fi fost acolo ai fi vazut asta pana si pe numarul de la masini: let me refresh ur mind: http://www.worldlicenseplates.com/world/CE_COST.html
  Pura Vida! :)

 3. Cezar spune:

  @Mihai – Marius are dreptate, căci continentul “America Centrală” nu există iar meniul paginii este structurat pe… continente.
  Salut!

Lasă un comentariu