Tedoo cu Brad Florescu

Ultraportabile (6): Karma și butelia. Aplicații practice ale religiei.

Thailandezii, ei, nu fură. De ce nu fură ei, thailandezii?

Unseen Thailand 3-7537 Thailanda Vacanta (Copy)

Orice om cu acces la internet știe că religia este un lucru rău, care-a pricinuit numai nenorociri pe lumea asta. Cruciadele, Inchiziția, atacul de la 11 septembrie și Catedrala Mântuirii Neamului sunt doar câteva dintre ele. Dar cum Diavolul are mereu nevoie de un avocat, în cazul de față i-ar trebui și Divinității unul. Permiteți să mă erijez.

Onorată instanță, aduc în apărarea clientului meu un argument practic, pe care l-am descoperit în timpul riguroasei documentări pentru prezenta speță: thailandezii nu fură.

Thailandezii se abțin de la furat dintr-un motiv care ține de religia buddhistă și de ansamblul ei de credințe și, ca să fim sinceri până la capăt, de superstiții. Localnicii cred în karma, preceptul conform căruia acțiunile pe care le întreprindem ne influențează destinul. Gândirea despre cinste a thailandezului de rând este cât se poate de simplă și se poate rezuma astfel:

Dacă eu fur azi de la cineva, mâine va fura altcineva de la mine.

Onorat complet și stimați colegi, depun aici mărturie că această monadă filosofică funcționează în planul realității. Thailandezului buddhist îi este suficientă o astfel de gândire pentru a-și ține mâinile în propriile buzunare.

Iată că religia poate aduce și un strop de bine în viețile oamenilor, cu condiția să descalece din paginile de ceaslov și din gurile aurite ale preoților pentru a descinde în viețile oamenilor. Perspectiva ca cineva să-ți fure butelia sau iPhone-ul în viața asta e mai credibilă decât binele, răul, Raiul și Iadul laolaltă. Judecata de Apoi are loc astăzi.

Vă mulțumesc pentru atenție și închei aici, tot în virtutea gândirii karmice: dacă eu vă pierd vremea astăzi, mâine cineva o va irosi pe-a mea.

Seria “Ultraportabile – povești  ușoare și rapide” este redactată și publicată pe un ultrabook Portégé pe care TOSHIBA România mi l-a oferit ca să-mi fie mai ușor la drum. Și-mi este.

Comentarii - 4 Comentarii

  1. Widsith spune:

    Bradut, poporul vrea mai multe articole :D

  2. Adriana spune:

    Daca am avea si noi romanii o astfel de gandire am fi departe!

  3. Hocus Pocus spune:

    Thailanda este una din tarile in care m-am simtit in siguranta. La polul opus sunt unele orase din Europa :D

Lasă un comentariu