Tedoo cu Brad Florescu

Travel Camera Review: 5 luni de călătorii cu SONY Alpha NEX-5N.

Concluzii după 5 luni de foto-călătorii cu aparatul SONY Alpha NEX-5N.

Am primit aparatul în octombrie și nu m-am repezit să-i scriu un review înainte de a vedea cu adevărat ce-i poate carcasa. L-am luat cu mine în jurul lumii, în turele Unseen Thailand și în ultima fază a proiectului Thailander 2. Am fotografiat cu el motanul, florile din curte, petrecerea de Revelion. Acum, după 5 luni de călătorit și fotografiat împreună, pot să spun, citându-l pe prietenul meu, genialul fotograf Andrei Iliescu: acesta este viitorul.

În alegerea unui aparat foto pentru călătorii trebuie să ții cont de un criteriu extrem de important: poți sau nu poți să-l cari după tine? Că degeaba are un miliard de megapixeli, un senzor de excepție și lentile dintre cele mai bune pe el dacă n-ai cum să-l ridici de jos.

Un aparat foto pentru călătorii trebuie să ofere un compromis între performanța tehnică, manevrabilitate și portabilitate. SONY Alpha NEX-5N este unul dintre cele mai bune astfel de compromisuri existente pe piață la acest moment. Fac afirmația aceasta în calitate de fotograf amator și călător profesionist, așa încât îi rog pe meseriașii într-ale imaginii să mă ierte dacă acest review suferă pe partea tehnică.

Puncte foarte forte ale NEX-5N

E cât poți duce de portabil

Cu tot cu baterie și obiectiv (18-55 mm), 5N-ul cântărește sub 400 de grame. Cifra s-ar putea să nu spună mare lucru, de aceea se impune comparația cu un DSLR mediu, care bate spre un kilogram și jumătate. Diferența se simte dramatic la plimbările prin natură, care presupun și un pic de coborât-urcat, pasaje accidentate, treceri prin râuri și efort fizic. În astfel de situații, este esențial ca aparatul pe care-l porți la gât să nu-ți încurce mișcările și să nu-ți afecteze echilibrul. Un kilogram în plus se simte al naibii de tare după 500 de metri de mers prin junglă.

La drum greu, cu o mana te tii si cu una fotografiezi.

Aici mai e un aspect: bagajul aparatului este direct proporțional cu dimensiunile lui. Adaugă două obiective (un wide și un prime), baterie de rezervă, filtre și alte prostioare și te vei găsi în situația de a căra o ditamai geanta doar ca să poți valorifica oportunitățile fotografice. Dacă în cazul unui DSLR, bagajul atârnă 5-6 kilograme, cu un aparat din clasa lui NEX-5N scapi de două până la trei ori mai ușor.  Aparatul e suficient de discret în dimensiuni încât să pot să merg pe stradă, pe munte sau pe motoretă cu el atârnat la gât.

Manhattan-ul noaptea, fotografiat din mana. Foto: Bradut Florescu, Octombrie 2011.

Times Square, NYC, in modul Sweep Panorama. Foto: Bradut Florescu, octombrie 2011.

E ușor de folosit

N5-ul e foarte îndemânatic. Hand-grip-ul e bine desenat, nu-ți alunecă printre degete. Comenzile sunt bine plasate. Meniul e un pic complicat pentru cei care n-au mai avut camere SONY, dar după câteva zile de folosit intensiv o să-ți creezi ușor automatismele. O facilitate foarte importantă este ecranul culisant, folositor atunci când vrei să fotografiezi/filmezi plonjat sau contra-plonjat. NEX-5N se laudă cu cel mai scurt shutter lag din lume: 20 de milisecunde de când apeși pe declanșator până faci efectiv fotografia.

Clarul (șarful) se face printr-o simplă atingere a touch screen-ului, opțiune care-și arată adevărata valoare în modul video.

Foc intr-o padure de langa Umphang, fotografiat in modul Anti Motion Blur.

E versatil și încurajează creativitatea

NEX-5N oferă o mulțime de moduri de fotografiere: intelligent Auto (care detectează tipul scenei, fie ea portret, peisaj sau backlit), P, A, S, full manual, anti-motion blur, hand held-twilight, night portrait, sports action, macro, landscape, portrait, panorama și 3D panorama. Mai mult, în modurile de bază ai o serie de opțiuni creative de control al clarului sau al culorii, precum și un set de efecte foto super-simpatice: miniature, toy camera și HDR painting. Ups, am zis că n-o să cad în tehnicalități și tocmai asta am făcut.

Mai pe românește, aparatul are răspuns pentru aproape condiții de fotografiere. NEX-5N înțelege foarte bine scena face setările potrivite, lăsându-ți și posibilitatea de a combina parametrii și efectele într-o manieră creativă proprie.

Praga, in modul Sweep Panorama. Foto: Bradut Florescu, octombrie 2011.

Trei mari bile albe:

– Performanțele excelente în condiții de lumină scăzută.
– Faptul că trage fișiere .ARW (adică RAW) la o rezoluție efectivă de 16 megapixeli.
– Senzorul CMOS APS-C identic cu cele care echipează camerele DSLR Nikon de format mediu.

Filmează ca-n filme

Când încerci să faci un video cu aparatul acesta, imediat îți aduci aminte că ții în mână un SONY. E o cameră mică și, în principiu, o cameră foto, dar puțini competitori se pot lăuda cu o asemenea calitate a imaginii și cu asemenea opțiuni creative în modul video. Camera filmează full HD (1920×1080), cu frame rate de la 24 la 60.  Un element extrem de util îl constituie modul video manual, care-ți permite să te joci cum vrei tu în timp ce filmezi, cu efecte dintre cele mai plăcute ochiului. Vezi mai jos un exemplu, înregistrat acum două zile la cascada Pha Charoen de lângă Mae Sot.

Calitatea imaginii

Te las s-o judeci singur după fotografiile atașate acestui articol. Ține doar cont că un fotograf profesionist ar fi scos mult mai mult decât am reușit eu.

Venice Beach, California. Foto: Bradut Florescu, noiembrie 2011. f8, 1/800 sec, ISO 100.

Ce s-ar putea îmbunătăți

– Durata bateriei: cu un acumulator plin poți trage doar 430 de cadre. Bateria se duce relativ repejor în modul video. E recomandabil să ai una de rezervă.

– Lentila din kit (18-55): e versatilă, îți faci treaba cu ea, dar n-o să câștige niciun premiu internațional pentru optică fotografică. Recomand să te echipezi cu un 18-200 mm (3.5-6.3) pentru “toată ziua” și cu  un wide 16 mm (2.8). Eu nu le am și nu le-am testat, dar se bucură de review-uri foarte bune.

Concluzie

SONY Alpha NEX-5N este una dintre cele mai bune opțiuni pentru foto-călătorul de astăzi, oferind performanțe comparabile cu aparatele DSLR în condiții de portabilitate mult superioară. NEX-5N acoperă cu succes 90% din nevoile de foto-travel ale amatorilor avansați.

Un kit NEX-5N cu două obiective – 18-55mm și 16 mm – costă 3299 RON la magazinul f64. Informații complete despre gama NEX găsești pe site-ul SONY Center. Montajul de mai jos cuprinde imagini filmate cu inculpatul în ultima lună.

Toate imaginile care însoțesc acest articol au fost capturate cu un SONY Alpha NEX-5N echipat cu lentila 18-55 mm. Foto/video: Brăduț Florescu, 2011-2012.

Comentarii - 3 Comentarii

  1. Corin Chiriac says:

    “Senzorul CMOS APS-C identic cu cele care echipează camerele DSLR Nikon de format mediu”

    Vezi ca format mediu inseamna altceva in lumea asta, vine de la formatul de film 120/220. Senzorii de format mediu sunt mai mari decat aia de full frame, si de vreo 4 ori mai mari decat astia de APS-C. Din cate stiu Nikon nici macar nu face camere pe format mediu; Pentax are seria 645, iar in rest dicutam de producatori specializati care fac module digitale pe medium format pentru de-alde Hasselblad si alti prieteni de-ai lui.

  2. Odrida says:

    Hehe 🙂 Simpatic aparatul, imi place sa ma uit peste fotografiile tale si chiar ma intrebam ce aparat folosesti 🙂 Geanta noastra cu aparatura foto pe care o ducem in Thailanda cantareste 10 kg, si mi se pare ca pt avion trebuie sa mai scapam de 3 kg, si e asa greu sa renunt la ceva 🙂

  3. […] că cei de la SONY au început să-mi trimită aparate. Mai întâi un Alpha NEX-3, apoi un Alpha NEX-5, ambele cu lentile de kit și, anul trecut prin septembrie, un Alpha NEX-7 echipat cu o optică […]

Lasă un comentariu