Tedoo cu Brad Florescu

Dincolo de Havana și mai ales de Varadero

Străzile pietruite, îngemănarea de stiluri neo-clasic și baroc, casuțele colorate, ferestrele decorate cu grilaje de fier forjat îi conferă o drăgălășenie aparte. O vizită în Trinidad pare o călătorie în timp. Cutezați și urcați în turla bisericii pentru a putea aprecia panorama. Orășelul e cuibărit între litoralul caraibian și munții din lanțul Escambray. Tentațiile din jur sunt variate:

Cuba Viñales - Un mos cool

Din Canada – unde locuiesc – toată lumea se duce la plajă în Cuba, mai ales la Varadero, dar și la Holguin/Cayo Coco sau Santa Clara/Cayo Santa Maria. E cea mai ieftină destinație caraibiană, mai accesibilă și decât Mexicul. Pentru nord-americani, Cuba e un soi de Bulgarie ca alternativă la Grecia și Turcia.

Text și foto de Antoaneta Roman

Fotograful Cosmin Bumbut a fost chiar de două ori pe-aici și s-a întors cu o expoziție pe tema Cuba. Cum nici el n-a stat pe loc, am găsit de cuviință să nu stau nici eu.

Cel mai comod mijloc de transport este mașina închiriată de la Carrentalcuba.com. Dacă nu vă convin condițiile destul de aberante și garanția scumpă, aveți ca alternativă autocarele Via Azul.  E bine să vă rezervați biletele de autocar mai devreme cu 2-3 zile și să vă prezentați în stație cu ceva timp înainte de plecare.

Dacă nu vreți să dormiți la casa particular, găsiți hoteluri care nu sunt de rețea, cu prețuri ceva mai mici, pe site-ul www.hotelescubanacan.com

Spre Est (Oriente)

Provinciile din Oriente sunt cunoscute ca fiind ceva mai calde decât vestul. Noi am fost chiar în sud-est, în capitala provinciei Cienfuegos și la Trinidad, în provincia Sancti Spiritus.

Trinidad (Villa de la Santísima Trinidad)

Orașul Preasfintei Treimi, 50 CUC dus-întors de la Havana cu Via Azul, 6.5 ore, e considerat un oraș muzeu, eu l-am botezat Sighișoara Cubei, după cum și romul e țuică de trestie (păi nu?!). Are 70.000 de locuitori și a fost fondat în 1514. Împreuna cu Valle de los Ingenios  (Valea Industriei sau Valea Morilor de Zahăr, unde se conservă relicvele industriei de zahăr din trestie) este considerat patrimoniu UNESCO. Străzile pietruite, îngemănarea de stiluri neo-clasic și baroc, casuțele colorate, ferestrele decorate cu grilaje de fier forjat îi conferă o drăgălășenie aparte. O vizită în Trinidad pare o călătorie în timp. Cutezați și urcați în turla bisericii pentru a putea aprecia panorama. Orășelul e cuibărit între litoralul caraibian și munții din lanțul Escambray. Tentațiile din jur sunt variate:

  • Călărie pentru 20–25 CUC; eu am fost la o cascadă, salto, preț de peste 3 ore, cam 20 de minute pe jos pe un drum de munte în ultima parte, dar există mai multe trasee. Am traversat toată valea care separă Trinidad de munții din zare, printre câmpuri, tot felul de animale domestice și adevărați cowboys pentru care calul e principalul mijloc de transport;
  • Turul văii morilor de zahăr cu un tren cu aburi pentru 10 CUC; se poate urca și în turnul Iznaga, de 45 de metri, de unde erau supravegheați sclavii care munceau la trestie. Se poate ajunge acolo și pe cal.
  • Plajă: cea mai populară, dar și cea mai comercială este Playa Ancon, unde s-au construit și hoteluri standard. Un bătrân Chevrolet m-a dus până în satul La Boca, am văzut și acolo odăi de închiriat pentru 25 de CUC, un bar pe plajă, m-am scăldat în voie holbându-mă  la peștii colorați care dădeau târcoale stâncilor. La Boca își trage numele de la râul care se varsă acolo în mare, râu plin de bărci pitorești de pescari.
  • Eco-turism la Topes de Collantes (20 de km de Trinidad), o zonă muntoasă cu floră bogată: orhidee, ferigi arborescente, begonii, tot felul de specii de ghimbir cu flori ornamentale și numeroși arbuști de cafea pe sub pini, mahoni și eucalipți. Dacă nu știați, cea mai buna cafea crește la umbra marilor copaci și este comercializată acum sub numele de shaded coffee. Dacă aveți noroc zăriți și un tocororo, pasarea națională a Cubei, colorată în roșu, alb și albastru.
  • Muzeul Romantic, Palacio Cantero și Muzeul de Arhitectură Colonială se află chiar în oraș și sunt micuțe, dar redau bine atmosfera perioadei înfloritoare din sec. XVIII.

Unde stai

Recomand pensiunea lui Nancy Ortega López, pe Manuel Solano #17 intre Francisco J. Zerquera și  Patricio Lumumba; Tel: ++53 (41) 99 37 34.

25 CUC/noapte, mic dejun 3 CUC, cina 8–10 CUC. Nancy poate face rost de taxi, cai, cursuri de spaniolă sau salsa. Ireproșabil, dar veniți cu prosoapele voastre.

Alte cazări particulare puteți găsi pe site-ul www.cubaparticular.com. Daca nu apucați să faceți rezervare din timp, nu vă faceți griji. La coborârea din autobuz e ca la Constanța și Bușteni în gară, pe vremuri: gazdele te asaltează cu oferte.

Unde mănânci

În jurul scuarului Parque Céspedes găsiți, pe lângă biroul ETECSA cu Internet și lanțul național de fast-food El Rapido, pentru o pizza cubaneză sau un hot-dog.

Las Begonias oferă și el sandvișuri și alte chestii simple și ieftine (emparedado e un sandviș la grill).

Casa de la Musica e o opțiune excelentă pentru a fi aproape de muzica live, mai ales dacă prindeți masă pe terasă.

Paladar Estela și Sol y Son sunt restaurante familiale, cu opțiuni variate și interesante (ca porcul scăldat în rom).

La ceas de seară: Pentru un aperitiv, barul La Canchanchara, care poartă numele unei băuturi tipice din rom, miere și lămâie. Încercați să-i pronunțați numele după ce vi se dezleagă limba. Daca puteți, atunci mai comandați un rând.

Casa de la Musica, Casa de la Trova sau Ruinas del Teatro Brunet asigură muzică live cu ritmuri latine și afro-cubaneze la discreție. Discoteca Ayala (La Cueva) se află într-o peșteră – o experiență unică așadar.

Cienfuegos sau Perla Sudului

Dinspre Trinidad înspre Havana am preferat să plătesc 1 CUC în plus și să iau bilet separat, cu oprire în Cienfuegos de la 9:30am la 4:30 pm (6 CUC de la Trinidad, încă 20 până la Havana, ambele cumpărate în Trinidad, 4 ore până la destinația finală).

1 2

Comentarii - Un Comentariu

  1. [...] vrei să ştii ce-i de făcut şi de văzut în Cuba, citeşte-o pe Antoaneta Roman aici şi [...]

Lasă un comentariu