Tedoo cu Brad Florescu

Tot ce vrei să ştii despre Zanzibar, episodul 2

Zanzibarul este unul dintre cele mai frumoase locuri de pe pământ. Are cele mai turcoaz ape, cel mai fin nisip alb, cele mai turcoaz ape, cei mai frumoşi peşti, cele mai turcoaz ape şi cei mai imposibili locuitori. Dar are cele mai turcoaz ape!

Mnarani National Aquarium

Imediat lângă farul din Nungwi se află o piscină naturală legată subacvatic de ocean unde trăiesc câteva zeci de ţestoase şi un piton. Costă 5 dolari să hrăneşti ţestoasele şi să faci o poză cu ele.

Jozani Forest Reserve

Aflată la 15 km de Paje, rezervaţia găzduieşte o specie de maimuţe numite Red Colobus, care îţi petrec cea mai mare parte a timpului dormind. În scurtele pauze de trezie traversează drumul principal din zonă şi le poţi vedea mergând agale. Intrarea în rezervaţie: 9 USD. Include un ghid şi o vizită într-o superbă pădure de mangrove.

Diving

Întreabă în incinta Cristal Resorts despre Philippe. Pare un bătrânel ursuz, dar după câteva beri devine un partener de conversaţie senzaţional. Are aproape 60 de ani, este instructor cu 3 stele în PADI, NAUI şi în alte sisteme, cu vreo 7.000 de scufundari la activ şi este o enciclopedie ambulantă. De 20 de ani trăieşte în centre PADI din Insulele Commore şi până-n Vietnam. Dacă întreabă despre Răzvan, spuneţi-i că sunt bine sănătos şi că abia aştept să-l revăd.

Un pachet de 10 dive-uri costă 280 de dolari. Philippe are cele mai bune echipamente de pe insulă şi este un excelent instructor şi pedagog. Dă-i prietena pe mână şi o să vrea să devină instructor imediat.

Chumbwe Island

Se află la câţiva kilometri de Stone Town şi până de curând a fost zonă militară. Acum funcţionează un complex cu 6 camere la care 2 zile all inclusive costă 250 USD de persoană.

Divingul este interzis în zonă. Poţi face snorkelling doar cu însoţitor. Este una dintre cele mai interesante zone din Oceanul Indian şi prima rezervaţie marină a Tanzaniei. Pe insulă trăiesc mulţi coconut crabs, cel mai mare nevertebrat de uscat. Au fost zărite exemplare de până la 1 metru lungime.

Nimic

Ăsta-i sportul preferat al nordicilor şi al băştinaşilor. Zanzibarezii pot să doarmă în orice poziţie şi oricât de mult. Îţi povestesc povestesc două întâmplări ca să-mi susţin punctul de vedere.

Grădinarul

Karl, neamţul menţionat mai sus a angajat un grădinar care trebuia să aibă grijă de şase trandafiri. Patru erau situaţi la capătul furtunului şi alţi 2 la 10 metri distanţă. Au discutat despre salariu şi programul de lucru. S-a convenit pentru 8 ore de muncă pe zi: de la 10 dimineaţa la 6 seara.

Orarul zanzibarezului era următorul: venit la munca la ora 11:30, plecat pentru rugăciune la 2 minute distanţă, revenit la ora 14:30, somn până la 16:00, udat trandafirii până la 16:01, la 16:30 plecat spre casă. După 2 luni cei doi trandafiri situaţi la 10 metri de capătul furtunului s-au uscat. Explicaţia? Allah şi-a dorit ca trandafirii să moară. Dacă dorea ca ei să supravieţuiască ar fi dat o ploaie scurtă, chit că nu e sezonul ploios.

Margarita

Noi suntem amatori de Margarita. La orice oră din zi şi din noapte. Între bungalow-ul nostru şi plajă se află un bar condus de doi fraţi, Mu şi Wu. Am băut câteva Margarita în prima zi. Pentru începători, Margarita conţine: tequilla, triplu sec şi lime juice.

A doua zi după sosirea noastră s-a terminat tequilla. Am întrebat timp de o săptămână de 2 ori pe zi despre tequilla. Am identificat un magazin în zonă unde o sticlă de Jose Cuervo costa 12 dolari. Le-am explicat pe rând băştinaşilor că după 2 cocktailuri s-a amortizat sticla de tequilla şi restul înseamnă profit curat. M-au aprobat profund.

După încă o săptămână şi câteva sute de dolari lăsaţi la bar, unul dintre fraţi a plecat în Stone Town, la 55 km, special pentru tequilla mea. S-a întors după o săptămână fără tequilla. După alte 2 zile a plecat celălalt frate în capitală să-mi procure tequilla. S-a întors după 3 zile cu o sticlă de tequilla. Victorie!

Am ras câteva bucaţi şi a doua zi am fi dorit s-o luăm de la capăt. Dar, stupoare! S-a terminat lemon juice-ul. Cel mai apropiat lămâi se afla la 10 metri distanţă. După încă o săptămână s-a găsit şi sucul de lămâie. Următoarea zi plecam de pe insulă.

Unde te cazezi?

Paje este fără îndoială zona cu cea mai frumoasă plajă de pe insulă, sfatul meu este să te opreşti aici. Uite trei opţiuni de cazare:

Paje by Night este în proprietatea unui italian stabilit pe insulă din 1984. Vinerea e discotecă, iar în timpul săptămânii se mănâncă destul de scump, însă porţiile sunt mari.

Paradise Beach Bungalows este în partea opusă a lui Paje by Night. Este proprietatea lui Saori Miura, o japoneză simpatică şi foarte vorbăreaţă.

Cristal Resorts este proprietatea unor francezi cam ofticoşi şi veşnic deranjaţi de stilul de viaţă al băştinaşilor. Se mănâncă bine de tot şi au cea mai bună conexiune de internet din zonă. În incintă se află un centru PADI.

Concluzie?

Zanzibarul este unul dintre cele mai frumoase locuri de pe pământ. Are cele mai turcoaz ape, cel mai fin nisip alb, cele mai turcoaz ape, cei mai frumoşi peşti, cele mai turcoaz ape şi cei mai imposibili locuitori. Dar are cele mai turcoaz ape!

Text şi foto: Răzvan Moldovan, Scuba Libre.

1 2

Comentarii - 6 Comentarii

  1. Cosmin says:

    Ar mai fi de vizitat:
    – Prison Island din dreptul capitalei Stone Town cu rezervatia de testoase gigante, chiar mai mari de 1 metru si virsta de 400-500 de ani.
    – rezervatia de maimute “pupacioase” Red Colobus monkey care se gasesc numai aici in Jozani Forest – Zanzibar
    – tot in Jozani Forest este un parc de mangrove care se poate vizita de pe o poteca suspendata si optional cu barca, de unde ghidul ne-a scos la ora 6 ca sa nu ne prinda vodoo (if vodoo see you, vodoo will kill you…)

    PS. Noi am avut noroc, citeodata am fost la 1-2 metri de delfini, dar nu prea stau la poze 🙂 in schimb am avut de-a face cu meduzele la greu…
    Din spice tour mi s-a ratacit in bagaje un simbure pe care l-am plantat si a rasarit o planta care a crestul in iarna asta 50 cm… mai stiu de la ce copac este … asteptam

  2. Sebastian says:

    Te rog daca poti sa-mi trimiti numarul de telefon al lui Iulian deoarece are doar 9 cifre si cred ca lipseste una din ele.
    Voi ajunge in zona si as vrea sa il contactez.

    Multumesc!

    • COSTIANGEL says:

      SEBASTIAN!- ai primit numarul corect de tel alui IULIAN- STIU CA AU PREFIXUL IN zanzibar +255 (O FI CORECT +255077419077)

  3. IRINA says:

    Buna ziua
    Se poate sa ma ajutati cu o informatie?
    Cum este vremea in perioada octombrie -noimebrie in Zanzibar?
    Multumesc

  4. […] Despre ce e de facut sau ce sa vizitati in Zanzibar va invitam sa aruncati o privire aici. […]

Lasă un comentariu