Tedoo cu Brad Florescu

The Spa Koh Chang. Cum să te detoxifiezi de fițe.

Când mă pregăteam să decretez că spa-ul și detoxul e sinonim cu exclusivismul, un mic resort din Koh Chang a ținut să mă contrazică.

The Spa Koh Chang

La The Spa Koh Chang am ajuns din cauza Mădălinei de la Tourism Authority of Thailand, care știa că am o aplecare  spre centrele spa și detox. O aplecare aveam, într-adevăr, dar de data asta mă aplecam din cauza celor 3 zile petrecute pe mare. L-am lăsat pe Căpitan să vadă de barcă și m-am prăvălit pe uscat. Senzația de balans mă însoțea și aici, la recepția resortului. Femeia care-mi procesa check-in-ul sălta în sus și-n jos ca o insulă în furtună. Genunchii mi se îndoiau din reflex pentru a compensa tangajul rezident în creier.

- De unde veniți? mă întreabă recepționera. E o întrebare standard, de încălzire în cultura asiatică, alături de “Unde te duci?” și “Vrei să mănânci?”
- Din Chiang Mai. Acolo locuiesc, de fapt.
- Chiang Mai? Și eu sunt din Chiang Mai! Și managerul nostru este din Chiang Mai.
- Sawatdee khrap, vecină.

Mai tot personalul de la The Spa Koh Chang e venit din altă parte. Mâna de lucru calificată e greu de găsit pe Insula Piraților. Localnicilor le merge bine, ba cu pescuitul, ba cu turismul. Nu se înghesuie să lucreze la patron.

Prima și cea mai puternică senzație pe care mi-a trezit-o resortul a fost că lipsește ceva. Ceva esențial pentru un centru spa detox. Ceva ce nu putea fi atins cu degetul, dar pe care-l întâlnisem la Kamalaya, la Silawadee sau Six Senses, lipsea cu desăvârșire: fițele. The Spa nu-i genul de loc în care riști să dai nas în nas cu Angelina Jolie sau cu Kate Moss. Asta e bine. Rămâi tu în centrul atenției.

Cazarea.

În buna tradiție thailandeză, căsuța care mi-a fost alocată pe dealul din spatele recepției era suficient de mare ca să întorci un bivol fără frâna de mână. Balconul, suspendat peste verdeața pădurii era înconjurat de frunziș proaspăt, încă sclipind de la stropii de ploaie. Un aer curat și înmiresmat circula dinspre ferestrele mari către patul cât toate nopțile.

Baia generoasă părea a crește direct din zidul verde. Toate la locul lor, integrate natural, ca în manualele de eco-turism. Dar nicio fiță, niciun sclipici. Singurul wow-factor la nivel de cazare ar fi lipsa oricărui wow. Era atât de mult echilibru (dublat de o liniște vie) încât un semn de exclamare ar fi fost la fel de oportun ca un elefant într-un magazin de porțelanuri. Shhhh.

Centrul de wellness.

La toate resorturile de gen pe care le-am inspectat până acum plutește în aer un parfum de elitism sacru. Personalul este pătruns de o suavitate transcedentală, picioarele abia dacă ating pământul; până și toaletele par făcute din eter.

Centrul de wellness al The Spa nu transmite o astfel de stare. Se află, în mod clar și explicit, pe planeta Pământ, cu bunele și cu relele ei, se supune legilor gravitației și nu pretinde, nici prin arhitectură, nici prin atitudinea angajaților, că ar opera sub directa îndrumare a Divinității.

The Spa Koh Chang

Centrul de spa și masaj.

Directorul de wellness se remarcă doar prin faptul că este trans-sexual. Emi afișează o amabilitate perfect laică și o modestie naturală, dincolo de care nu se întrezărește niciun strop de falsitate. Așa e ea. El. Ea.

Meniul de wellness este, la rândul său, cât se poate de pământesc. Pachetele de detoxifiere se numesc, simplu și direct, “Clean Me Out”, “Detox and Raw” sau “Anti-Candida Fast”. Fără figuri de stil, fără pretenții spiritualist-holistice. Vii, mănânci ce-ți culegem noi din grădină, faci clisme, iei suplimente herbale și pleci acasă.

Centrul de wellness are și un pavilion de masaj, o piscină mare și curată, un mic gym, o saună clasică și una cu infraroșii, precum și un club de yoga ținut de David (de la care am aflat amănunte picante despre trecutul tumultuos al unor faimoși instructori români de yoga). Britanicul este dealtfel singurul non-thailandez din personalul The Spa Koh Chang. Și nici el nu afișează goma oarecum specifică tovarășilor săi de breaslă. Yoga este doar un supliment la programul de detoxifiere. Nu se fac spirale, dar poți să ceri niște spirulină. De câteva ori pe an, la The Spa se organizează cursuri de Vipassana.

Restaurantul The Radiance.

Ca și dragostea, sănătatea trece prin stomac. Nu te-ai aștepta ca un centru al cărui principal produs este postitul să pună atâta accent pe mâncare. Și totuși, restaurantul The Radiance (uite, în sfârșit, o metaforă) este inima și creierul The Spa Koh Chang. Fiecare program de detoxifiere pornește de la meniu.

The Radiance apare listat în diverse publicații printre cele mai bune restaurante vegetariene din lume. În mod cert este cel mai bun de pe Koh Chang. Bucătăresele – pe care cu greu le-ai putea bănui de sofisticare – prepară totul în stil mămos, folosind ingrediente fie adunate direct din grădinuța resortului, fie livrate de fermele Royal Project.

Carnivor convins, am cerut o demonstrație de artă culinară vegetariană. Să văd eu cu papilele mele ce poate fi atât de gustos într-o fiertură de legume și ierburi. Cum era trecut de ora prânzului și cei câțiva clienți erau deja ocupați cu somnul de frumusețe, doamna Tip, bucătăreasa șefă, mi-a pus meniul în față și m-a rugat să aleg ce vrea sufletul meu.

E greu, dacă nu imposibil să descrii un gust prin cuvinte. De aceea nici n-am să încerc. Plus că ce-i place unuia nu-i place altuia. O să mă rezum la a-ți garanta că gustul bucatelor pregătite doamna Tip este în perfectă concordanță cu aspectul lor. Nu dai greș dacă le mănânci din ochi. Fiecare culoare și textură se regăsește la nivel de papile gustative. Dă-mi voie să fac prezentările, că poate treci pe-acolo și ți-e poftă:

The Spa Koh Chang

Zut Zut Spa Soup. conține varză, ceapă, morcovi, roșii, usturoi și ardei.

The Spa Koh Chang mancare vegetariana

Broth Soup: verdețuri, varză, morcov și piper Cayenne, cunoscut pentru proprietățile antioxidante.

 

The Spa Koh Chang mancare

Spa Tomato: roșii sotate cu ulei de măsline, pesto, busuioc și parmezan.

Salata greceasca a la The Spa

Greek Salad: pe lângă ingredientele clasice, doamna Tip adaugă semințe de lotus și un dressing care nu seamănă cu nimic din ce-am încercat până acum.

Toate cele de mai sus au fost stropite generos cu sucuri naturale – de morcov și guava – și cu o cafeluță organică. Să-mi fie de bine.

Prețuri fără fițe.

Lista de prețuri a The Spa întregește  conceptul de wellness fără fițe. Vii, dormi bine, mănânci sănătos (sau, dacă ești la fasting, bei sucuri de fructe), faci yoga, te bucuri de un masaj și pleci liniștit acasă. Dacă vrei să te dai mare cu ceva, laudă-te cu excelentul raport între cât ai plătit și ce-ai primit în schimb.

O noapte de cazare pornește de la 1200 THB (30 EUR) pentru un Oriental Standard Room fără mic dejun în low season și nu depășește 3500 THB (88) EUR pentru un Upper Hill Cottage în decembrie.

Cel mai consistent pachet wellness (9 nopți) costă 725 EUR. O zi de tratament face doar 60 de EUR. Cazarea nu e inclusă.

Mâncărurile și băuturile multi-premiatului restaurant se situează în ecartul 2-5 euro porția.

Poate că nu e ieftin ca braga, dar nu trebuie să uităm că, pe insule, și respiratul costă dublu decât pe continent. Spre comparație, cea mai ieftină noapte la Kamalaya Samui costă 175 EUR.

Diverse.

Localizarea. The Spa este situat în apropierea golfului Salak Kok, departe de lumea dezlănțuită. Înafară de ciripit de păsărele nu auzi nimic. E un avantaj, dar și un dezavantaj, pentru că cel mai apropiat magazin e la câțiva kilometri. Nu există nicio plajă în apropiere.

Problema se rezolvă întrucâtva prin excursiile gratuite oferite de resort de 3 ori pe săptămână. Cu ocazia aceasta poți să-ți faci micile cumpărături și să vezi niște nisip alb.  La o adică, poți închiria o mașină de la recepție.  Îți povestesc într-un articol separat ce ai de văzut pe Koh Chang.

Se pot face excursii cu caiacul în pădurea de mangrove care începe fix în marginea proprietății.

Meniul spa cuprinde masaj cu uleiuri aromatice, masaj thailandez clasic, împachetări cu aloe vera, tratamente cosmetice cu miere, ierburi și argilă.

The Spa Koh Chang organizează și excursii în Cambodgia, la Angkor Wat.

Lanțul The Spa cuprinde trei proprietăți în Thailanda: Koh Chang, Koh Samui și  Chiang Mai. Toate cele trei centre funcționează după aceleași principii și utilizează același meniu de wellness. Mai multe informații pe site-ul lanțului The Spa sau pe site-ul The Spa Koh Chang. Ambele fără fițe.

Fox News include The Spa în lista celor mai bune 10 spa resorts din lume.

Foto: Brăduț Florescu, iunie 2012. Cameră: SONY Nex-5N.

Vezi galerie imaginiIntră în galeria de imagini a articolului

Comentarii - 5 Comentarii

 1. Carmen spune:

  Astept bilete ”detox” pentru inceput de februarie! :)

 2. Adriana spune:

  Din ce ai prezentat pare intradevar un loc minunat, petrecerea timpului, activitatile si meniul cred ca iti confera o energie pe care sa o ai tot restul anului.

 3. mara spune:

  Atfel de locuri cu un raport calitate pret asa bun si fara “fite” sunt rare. Daca mai ai astfel de ponturi nu te sfii sa le impartasesti :)

  Care e traseul cel mai bun sa ajungi in Koh Chang?

 4. Nickescool spune:

  Un coleg mi a recomandat Phuket,stii ceva? Am vazut pe net sunt niste peisaje de ti taie respiraia.

Lasă un comentariu