Tedoo cu Brad Florescu

Adevăratul THE BEACH este aici: Parcul Marin Mu Koh Ang Thong

În “The Beach”, Garland construiește ficțiunea compilând locuri și povești cât se poate de reale din Pha Ngan, Samui, Tao și Bangkok. Insula misterioasă din carte, cu laguna turcoaz, inaccesibilă, se află în Parcul Marin Ang Thong, la 2 ore pe mare de Koh Pha Ngan.

Plaja Perfectă.

Ultima ancoră am aruncat-o în dreptul insulei Wua Ta Lap. Corturile erau pregătite. Ne-am aruncat rucsacii înăuntru și am ieșit pe plajă. O plajă perfectă cu palmieri perfecți care aruncau umbre perfecte peste nisipul perfect. Singura imperfecțiune o constituiau sutele de day-tripperi care ocupau plaja cu prosoapele lor colorate. S-a corectat în scurt timp, când bărcile rapide i-au colectat până la unul și i-au dus înapoi la resorturile lor din Samui. Plaja a rămas a noastră. Cei mai viteji s-au cățărat 500 de metri pe o potecă stâncoasă și abruptă spre viewpoint-ul de unde se poate vedea întregul arhipelag. Câțiva au plecat să viziteze mica peșteră din nordul coastei, sera de orhidee și altarul buddhist.

Am petrecut seara pe nisip sub lumina lunii, cântând la chitara și sorbind un pahar. Beri aveam pe barcă, aduse din Koh Pha Ngan, dar n-am avut voie să le aducem la țărm. E o regulă a Parcului Marin care nu are de-a face atât cu protecția mediului, cât cu profitul micului bar care funcționează aici. Tour leader-ul a reușit să strecoare, totuși, două sticle de rom din rezervele strategice. Am cumpărat cola de la bar și am preparat un soi de cuba libre fără limes, care rămăseseră pe barcă.

A doua zi m-am trezit la 6 dimineața, fără ceas, așa cum mi se întâmplă mereu când sunt plecat într-o călătorie. De data asta, n-a fost atât vocea interioară “prinde răsăritul!”, cât țipetele langurilor care se zbenguiau printre copaci deasupra cortului meu. Langurii sunt niște maimuțe foarte vesele, deși după nume m-aș fi așteptat să fie foarte languroase.

Plaja, din nou, perfectă. Urma să mai treacă 3-4 ore până când noi valuri de day-tripperi să-i tulbure liniștea. Dar până atunci noi eram deja plecați spre meleaguri.

Insula comorii. Marea cea mică.

Am pornit spre o altă insulă, unde am avut de ales între a înota, a ne da cu kayakul sau a vizita o peșteră. Peștera care are și ea legenda ei. Insulele parcului marin, ca și învecinatele Koh Pha Ngan și Koh Samui, au servit ca baze pentru pirații care patrulau în Golful Thailandei și în Strâmtoarea Malaca. Se crede că pirații și-au ascuns comoara în această peșteră, apoi au blocat intrarea cu ajutorul dinamitei. Dintr-un motiv sau altul, una dintre stânci s-a fărâmițat sau a căzut și astfel a apărut mica și abrupta intrare în măruntaiele pământului. Totuși, comoara încă nu a fost descoperită. O expediție de europeni a mers 7 ore prin peșteră și nu i-a găsit capătul. Nimeni n-a mers încă până la capăt. Nici nu e ușor: peștera e inundată în permanență, iar adâncimea apei poate depăși 3 metri.

În fine, fiind mai puțin interesat de aurul piraților decât de smaraldul lagunei-raton, m-am bucurat atunci când căpitanul, punând vaporașul în mișcare, ne-a anunțat că de data asta chiar mergem la Emerald Lagoon. Good timing. Hoardele de turiști plecaseră deja spre casă. Am luat-o înainte ca să fac primele poze fără oameni prin preajmă. Am ajuns primul și am rămas cu gura căscată în fața acestei minuni a naturii.

Emerald Lagoon – pe numele sau original Thale Nai – nu suportă comparație cu Maya Beach, pentru că aceasta din urmă e închisă doar pe 3 sferturi, în timp ce Thale Nai este complet înconjurat de stânci. Lacul comunică cu marea printr-o serie de sifoane subterane care lasă apa să intre și să iasă funcție de flux și reflux. Nu există plajă, iar înotul este interzis. Mai bine.

Thale Nai a fost cea mai frumoasă, dar și ultima destinație a turului nostru. Ne-am întors în Koh Pha Ngan privind înapoi cu mirare. Barcazul nostru înainta încet, iar insulele dispăreau, una câte una, trimise la culcare de un soare la apus.

Practicalități:

La Koh Ang Thong se poate ajunge cu barca, din Koh Pha Ngan, Koh Tao și Koh Samui. Există mai mulți operatori care oferă tururi de o zi. Sfatul meu e să luați un tur de minimum 2 zile și o noapte, ca să vă puteți bucura de parc fără prezența turiștilor.
Costul unui tur de o zi este de 1.700-2.200 THB. Pentru două zile, veți plăti 4-5000 THB.

Dacă vreți să vă organizați o ședere mai lungă, lipiți-vă la un tur sau tocmiți o barcă din Koh Pha Ngan după ce, în prealabil, v-ați rezervat aici un cort pe Wua Talap. Cu cortul lor, vă costă cam 500 THB pe noapte. Cu cortul vostru, ieșiți mai ieftin. Locația are toalete, dușuri și restaurant-bar.

În cazul în care aveți nevoie de asistență sau informații suplimentare, dați-mi un mail pe adresa brad la tedoo punct ro.

1 2 Vezi galerie imaginiIntră în galeria de imagini a articolului

Comentarii - 3 Comentarii

  1. […] pentru excursii către Phi Phi Leh, locația faimoasei Maya Bay (bine, noi știm că adevăratul The Beach este aici). Cazări, restaurante, magazine, agenții de turism, baruri pe plajă și ceva viață de noapte, […]

  2. […] Însă poate cel mai important lucru pe care aveam să-l aflu era rețeta împăcării cu mine însumi. Au urmat 3 luni în care am explorat  Thailanda din Vest în Est și din Sud în Nord… si m-am aflat pe mine. Am stat la povești cu expații din Koh Phangan și cu călugării budiști din Chiang Mai. M-am tăvălit, ca în copilărie, direct pe nisipul din Koh Phi Phi și am aprins bețișoare parfumate gândindu-mă la cei dragi, sus, în templele străvechi din Sukothai. Am învățat pe de rost străduțele din vechiul Phuket și mi-am rupt șlapii și  tălpile pe stâncile din Ang Thong. […]

  3. […] cum am mai explicat, fabuloasa insulă din cartea lui Alex Garland se află în arhipelagul Mu Koh Ang Thong din Golful […]

Lasă un comentariu