Tedoo cu Brad Florescu

SONY Cyber-Shot DSC-TX5, primul aparat pe care n-am reușit să-l distrug

Fiecare tură în care merg e ca un experiment Top Gear în care nu mașinile, ci aparatura foto și video sunt împinse până la limite. A treia tură în Sumatra a avut ca temă apa: râu, ocean și lac, toate în sezonul ploios. Şi n-aș fi putut să vă povestesc vizual mare lucru dacă nu l-aș fi luat cu mine pe micul, dar nemuritorul SONY Cyber-Shot DSC-TX5.

14 Pulau Banyak 1

Dacă aparatele mele foto ar putea vorbi, vai mie ce mi-ar auzi urechile… Fiecare tură în care merg e ca un experiment Top Gear în care nu mașinile, ci aparatura foto și video sunt împinse până la limite. A treia tură în Sumatra a avut ca temă apa: râu, ocean și lac, toate în sezonul ploios. Şi n-aș fi putut să vă povestesc vizual mare lucru dacă nu l-aș fi luat cu mine pe micul, dar nemuritorul SONY Cyber-Shot DSC-TX5.

Am scris acest review din perspectiva comportamentului camerei în condiții de drum greu. Mai puține tehnicalități și mai multe despre relația călătorului cu aparatul. Vă prezint 5 motive pentru care TX5 merită să meargă cu tine în vacanță.

1. E water-proof, dust-proof, shock-proof și freeze-proof.

De aceea l-am luat, în primul rând. E waterproof până la adâncimi de 3 metri, lucru pe care l-am testat, nu o dată, în condiții care mai de care (din nou, noroc că n-are gură să vorbească). TX5-ul a intrat la apă din goana bărcii, a făcut rafting, s-a scăldat în râu, a fost la snorkeling, s-a dat cu caiacul, a pozat în ploaie și a reușit să prindă pe senzor un pescar braconier.

Prima dată când l-am scufundat am avut o strângere de inimă, dar micuțul s-a integrat instantaneu în mediul acvatic și a ieșit de acolo ud și nevătămat. A rezistat bine și la nisipul omniprezent și la ocazionalele lovituri pe care viața i le-a dat. Opțiunea freeze-proof n-am putut-o testa, având în vedere latitudinea de 2 grade Nord.

Alt avantaj al waterproffness-ului e că aparatul nu mai trebuie încotoșmănat în huse. Îl poți ține în buzunar sau la gât indiferent de condițiile meteo. Pac-pac, m-ai înțeles?

O singură problemă ar mai avea de rezolvat cei de la SONY: aparatul în sine o fi waterproof, dar apa sărată îl scorojește. Primul strat de folie protectoare s-a dus după două zile la ocean, deși l-am spălat cu apă dulce imediat după utilizare. E posibil ca și soarele ecuatorial să-și fi băgat raza.

2. E rapid

Când ți s-au arătat delfinul sau vulcanul, e important să ai reacție rapidă. La TX5 nu mai e nevoie să cauți și să apeși puchinosul buton „ON/OFF”. Aparatul pornește imediat ce ai culisat obturatorul obiectivului. Într-o secundă e gata de acțiune. La fel de ușor îl și închizi, culisând obturatorul în poziția inițială.

Accesul la funcții se face prin intermediul unui touch-screen, pe care sunt permanent afișate opțiunile de bază: balansul pe alb, dimensiunea și formatul pozei, sensibilitatea, modul de operare. Dacă n-ai mai avut aparate SONY, îți va lua câteva zeci de minute să te înțelegi cu meniul, dar după aceea nu mai sunt probleme.

3. E mic și ușor

În tura asta am vrut să călătoresc cât de light posibil. Iar faptul că bagajul meu, cu totul, s-a încadrat în 15 kilograme, i se datorează și lui TX-5. Aparatul are doar 148 de grame și e gros cât jumătate dintr-un pachet de țigări (SONY susține că ar fi cel mai „slim” aparat foto de pe piață). Am crezut de câteva ori că l-am pierdut, pentru că nu se simțea în buzunar. Dar era acolo, mic și ușor, așa cum le place mai nou oaselor mele obosite.

4. Face panorame

Un feature deja consacrat la compactele SONY, sweep panorama e bine venit pentru cei care vor să ducă acasă tot peisajul. Am făcut împreună câteva panorame superbe ale Karo Highlands sau ale Lacului Toba, adunând într-o singură imagine frumuseți pe care nici ochiul nu le poate cuprinde dintr-odată.

5. Filmează bine pentru clasa lui

În tura asta am avut acțiune la tot pasul, de unde și nevoia de a filma. TX5 s-a mișcat foarte bine și în postura de cameră video. Sunt mulțumit de rapiditatea cu care înțelege schimbările de lumină. Sunt mulțumit și de felul în care a captat sunetul de-a lungul serilor în care am cântat împreună cu prietenii Batak de la Lacul Toba.

În concluzie, DSC-TX5 e un aparat foarte bun pentru vacanțe ude și aventuroase în care vrei să pleci fără grija echipamentului foto și din care vrei să te întorci cu fotografii și filme greu de făcut. Camera costă sub 300 de euro. Specificații tehnice aici. Iar mai jos, un film care surprinde cele mai interesante momente din tura în Indonezia. Să vezi ce filmări subacvatice am făcut…

Mai multe filmări, aici.

Vezi galerie imaginiIntră în galeria de imagini a articolului

Comentarii - 5 Comentarii

 1. Anne-Lise spune:

  Multumesc mult pentru acest aricol. Ma tot gandesc de ceva vreme la paratul acesta, dar acum, cu articolu asta “pe viu” m-ai convins. Filmarile si pozele m-au surprins. Iar calaotria ta… AHHH! De nedescris… Multumesc mult.

 2. badge® spune:

  …și te-ai încumetat să-l iei pe Angelo în barcă…?
  O fi învâțat să înoate între timp? :)

 3. [...] fotografiile au fost făcute cu acest micuţ. Share [...]

 4. [...] ţii tu minte aparatul pe care n-am reuşit să-l distrug? Până la urmă, am reuşit. După o şedinţă de snorkeling în Pulau Banyak, micuţul TX5, [...]

 5. [...] pentru face fotografii rapide si discrete. M-a inspirat initial review-ul citit pe blogul romanesc tedoo.ro. A castigat in fata unui Canon D10 (review de travel aici), datorita greutatii. Stiu ca papuanilor [...]

Lasă un comentariu