Tedoo cu Brad Florescu

Suchat Sapsin, omul care a pus umbrele în lumină

Suchat Sapsin are 74 de ani și măiestrește nang yai-ul de o jumătate de secol. Omul e cunoscut în toată Thailanda și are rang de artist emerit. Casa lui este un adevărat templu dedicat acestei arte vechi de peste o mie de ani.

Suchat Sapsin Shadow Play

Ziua 6
Locație: Nakhon Si Thammarat
, Suchat Sapsin Shadowplay house
Kilometri parcurși: 520

Prințul și cei doi prieteni ai săi – Seegeaw și Yordtong – se duc la școala unui călugăr să învețe carte. După nici o săptămână, decid că au învățat destul și vor să plece. Călugărul nu-i lasă. Prințul scoate un pistol, îl amenință pe bătrân și cei trei pornesc spre casă. Pe drum, prințul se îndrăgostește de fata unui gigant și rămâne cu ea. Cei doi amici rămân singuri în pădure. Găsesc o motoretă, nu știu la ce servește, o iau în spinare . După ce Yordtong e aruncat din șa de un cal nărăvaș, cei doi decid să ia avionul. Dar vai! în timpul zborului apare o problemă tehnică. Eroii noștri se parașutează și ajung acasă întregi și nevătămați.

Asta e povestea de 15 minute pe care Suchat Sapsin o pune în scenă zilnic, la casa lui de pe o străduță liniștită de la marginea Nakhonului Micul spectacol include personajele clasice al unei reprezentații de nang yai: prinț, călugăr și jokeri (păcălicii, looserii poveștii), peste care artistul a grefat elemente moderne: motociclete, pistoale, avioane Thai Airways și câte un “I love you” din când în când. Asta doar pentru a face povestea atractivă unui public cât mai divers.

Spectacolul se ține pentru minim doi spectatori. Cum la ora la care am ajuns nu mai era nimeni, a trebuit să plătesc dublu: 100 THB (2 euro). Bătrânul păpușar s-a ridicat greoi de sub umbrarul unde stătea, a urcat pe scenă împreună cu soția – care-l asistă la fiecare reprezentație – și spectacolul a început.

Suchat Sapsin are 74 de ani și măiestrește nang yai-ul de o jumătate de secol. Omul e cunoscut în toată Thailanda și are rang de artist emerit. Casa lui este un adevărat templu dedicat acestei arte vechi de peste o mie de ani. Un pavilion pentru reprezentații, un atelier și un muzeu minunat alcătuiesc unul dintre cel mai importante centre de promovare și conservare a tradiției teatrului de umbre din toată Thailanda.

“Lumea nu se mai înghesuie la spectacolele de umbre. Acum există televizor.” se destăinuie Senee, nora lui Suchat Sapsin. “Dar noi încercăm să păstrăm tradiția. Şi eu, și soțul meu, și fetița noastră lucrăm aici, confecționăm figurine și decoruri, le explicăm vizitatorilor despre originea și frumusețea acestei arte străvechi.”

Sute de figurine și planșe de decor sunt expuse în atelier, unde pot fi admirate sau cumpărate. Un prinț, o prințesă sau un joker ca cele din imagine costă 800 de THB (aproximativ 17 euro). Pentru un decor, la care se lucrează o lună întreagă, veți plăti 25.0oo THB (500 euro). S-o trăi bine din păpușărit?

“Nu suntem nici bogați, nici săraci. Este o muncă foarte grea. Tentații sunt multe, am putea face altceva și am câștiga mai mult. Dar nu avem cum. Pentru noi, e o datorie și o onoare să continuăm munca lui Suchat Sapsin. E o comoară de care trebuie să avem grijă.

Un farang cărunt și o thailandeză oacheșă intră în atelier ținându-se de mână drăgăstos. Senee îl strigă pe tata socru: “Tată, avem doi spectatori”. Bătrânul iese de sub umbrarul unde picotea, își aprinde o țigară și urcă iar pe scenă, alături de soția sa. Senee încasează suta de bahți, lumina se aprinde, iar prințul, Seegeaw și Yordtong pornesc din nou la drum.

Comentarii - Niciun comentariu

Lasă un comentariu