Tedoo cu Brad Florescu

8 locuri de excepţie pentru vacanţa de 1 mai

A trecut Paştele dar urmează 1 mai. Statul îţi dă liber, noi îţi dăm idei de unde să fugi cu maşina într-o escapadă de câteva zile.

Lacul Plitvice, Croatia

A trecut Paştele dar urmează 1 mai. Statul îţi dă liber, noi îţi dăm idei de unde să fugi cu maşina într-o escapadă de câteva zile.

Opera din Odessa, Ucraina

Clădirea a fost ridicată în 1887 de arhitecţi austrieci ca o replică a Operei de Stat din Viena, după ce edificiul în care se ţineau reprezentaţţile de operă şi balet a fost ars din temelii în 1873. Exteriorul are forma unei potcoave de cal, interiorul – în stil baroc – impresionează cu tavanul pictat cu scene shakespeariene şi candelabrul care cântăreşte 2 tone. De o parte şi de alta a scărilor care urcă spre boxele cu scaune îmbrăcate în catifea purpurie, se găsesc alte candelabre mai mici dar nu mai puţin impresionante.

Mina de sare Wieliczka, Polonia

Este una dintre cele mai vechi mine de sare din lume, desfăşurându-şi activitatea din secolul al 13-lea. Unele clasamente o plasează pe locul 14 în topul celor mai vechi companii funcţionale din lume.

Mina de la Wielicza are o adâncime de 327 de metri şi o lungime totală de 300 de kilometri. Dintre aceştia, numai 3,5 kilometri sunt străbătuţi în traseul turistic – vizitatorii se plimbă prin labirintul cu pereţi de sare pictaţi cu scene biblice şi decoraţi pe alocuri cu statui de sfinţi. Tot traseul este luminat de candelabre ale căror cristale sunt şlefuite din sare.

Castelul Lancut, Polonia

Fostă reşedinţă a lui Stanislaw Lubomirski, membru onorabil al aristocraţiei poloneze, castelul a fost transformat în muzeu de către Elżbieta Czartoryska (alt membru al aceleaşi clase sociale) în a doua jumătate a secolului al 18-lea. Poţi admira obiecte de artă ortodoxă, colecţia de ceasuri vechi, porţelanuri preţioase şi alte antichităţi. În jurul castelului-muzeu ai la dispoziţie pentru odihnă un parc în stil englezesc şi o grădină italiană. Nu rata Casa Trăsurilor, situată tot în grădina muzeului.

Lacul Bled, Slovenia

Pentru sloveni lacul glaciar Bled este una dintre cele mai populare destinaţii de vacanţă. Vin aici pentru a admira muntele Triglav şi pentru a face excursii prin pădurea deasă ce-l acoperă.

Nu rata castelul Bled, construit pe vârfurile stăncilor şi insula Otok, la care poţi ajunge cu o pletna – barcă tradiţională construită manual. Pe insulă mergi la Biserica Presupunerii, bate de trei ori în clopotul de lângă altar şi ţi ve împlini o dorinţă. Cel puţin aşa cred localnicii. Dacă baţi de şase ori, două dorinţe îţi vor fi împlinite. De nouă ori, trei dorinţe. Dacă simţi că lista nu se va sfârşi nicicând, lasă un CV pentru postul de clopotar.

Fortăreaţa Berat, Albania

Construcţia colosală este ancorată pe un zid abrupt, pe malul stâng al râului Osum. Fortăreaţa are o istorie lungă în spate; a fost arsă de romani în anul 200 B.C. şi apoi reconstruită şi fortificată în repetate rânduri, în secolele al 5-lea, al 6-lea şi al 13-lea. Ultimele lucrări s-au făcut pentru construcţia clădirilor din interiorul fortăreţei, în secolul al 13-lea. Locuitorii acestora erau creştini, acesta fiind motivul pentru care locul este împânzit de biserici. Nu rata Catedrala Sfânta Teodora, ale cărei ziduri interioare sunt pictate de Onufri, cel mai mare pictor albanez din perioada post-medievală.

Muzeul Peterhof, Sankt Petersburg, Rusia

Aflat la doar 29 de kilometri de Sankt Petersburg, muzeul este adesea comparat cu palatul Versailles, datorită camerelor extravagante, fântânilor aurite şi grădinilor luxuriante. Palatul Peterhof a fost reşedinţa de vară a lui Petru cel Mare. Amplasat pe coasta de sud a golfului Finlandei, este împărţit în patru parcuri, dintre care unul oferă o privelişte grandioasă asupra mării.

Nebut Tepe, Bulgaria

Cunoscut drept unul dintre cele mai captivante peisaje din Bulgaria, Nebut Tepe se ridică la  203 metri deasupra mării şi oferă vizitatorilor o panoramă extraordinară a Munţilor Balcani, a arhitecturii în stil renascentist din vechiul Plovdiv.

Pe Nebut Tepe poţi vedea ruinele oraşului Eumolpias – unul dintre cele mai vechi aşezăminte din SE Europei, construit de traci în secolul al 12-lea B.C.

Parcul Naţional Plitvice, Croaţia

Parcul Plitvice este destinaţia perfectă pentru iubitorii de dormit la cort, plimbări în natură pe jos sau cu barca. Are o suprafaţă de 300 de km pătraţi şi este împânzit de lacuri şi cascade, peşteri şi păduri. Este un loc excelent şi pentru bird watching, în zonă trăind 140 de specii de păsări.

Vezi galerie imaginiIntră în galeria de imagini a articolului

Comentarii - Niciun comentariu

Lasă un comentariu