Tedoo cu Brad Florescu

20 de ponturi pentru femeile care călătoresc singure

Orice loc din lume e la fel de sigur ca cel în care trăieşti. Înafară de conflicte armate şi dezastre naturale, nu ai motive serioase de îngrijorare. Ia harta, alege-ţi destinaţia şi citeşte mai jos, poate te ajută să ai drum bun.

Elena singura plaja

Aş fi vrut să îţi dau o listă de destinaţii perfect confortabile, locuri în care să îţi garantez că mergi şi nu întâmpini nicio problemă. Nu pot. În primul rând pentru că însuşi conceptul de siguranţă diferă de la o persoană la alta şi un gândac care mie mi se pare inofensiv, ţie ţi-ar putea cauza o traumă. În al doilea rând pentru că experienţele de călătorie sunt unice şi irepetabile, dacă mie mi-a furat un puşti 10 pesos în Veracruz nu înseamnă că ţi se va întâmpla şi ţie acelaşi lucru. Apoi pentru că orice recomandare ar pleca de la statistici, care sunt bune dar au puţin de-a face cu realitatea de pe drum.

Orice loc din lume e la fel de sigur ca cel în care trăieşti. Înafară de conflicte armate şi dezastre naturale, nu ai motive serioase de îngrijorare. Ia harta, alege-ţi destinaţia şi citeşte mai jos, poate te ajută să ai drum bun.

1. Documentează-te bine înainte să pleci de acasă. Fă-ţi un traseu şi citeşte cât poţi de mult despre locurile în care plănuieşti să ajungi. Forumurile sunt cele mai bune surse de informare pentru că acolo scriu femei ca tine şi afli despre experienţele lor la prima mână. Nu uita să îţi notezi numerele de telefon de urgenţă: poliţie, ambulanţă, ambasadă sau consulat.

2. Fă-ţi asigurare de călătorie care să acopere o plajă cât mai mare de neplăceri sau pagube.

3. Documentează-te şi pe drum. Întreabă alţi călători dacă au fost în locurile care te interesează. Cere sfatul personalului de la hoteluri despre ce zone sunt sigure, în ce restaurante e bine să mănânci, dacă poţi sau nu să mergi singură într-un bar.

4. Ia cu tine cât mai puţine bagaje. Îţi va fi mai uşor să le păzeşti. Nu vei fi nevoită să tragi de valize, lăsând impresia că eşti neajutorată şi vei evita persoanele dornice să profite de o astfel de postură.

5. Fii respectuoasă şi calmă. Înţelege obiceiurile locului şi nu te răzvrăti. Nu îţi pierde firea dacă lucrurile se întâmplă altfel decât te aşteptai. Adu-ţi aminte în orice clipă că violenţa atrage după sine numai violenţă.

6. Ascultă-ţi instinctul. Dacă îţi spune că ceva e în neregulă, cel mai probabil asta e realitatea. Nu te opri decât în locuri în care te simţi confortabil şi în siguranţă deplină.

7. Fii hotărâtă. Privirea şi atitudinea ta trebuie să demonstreze în permanenţă că ştii ce vrei şi unde mergi. Chiar şi când nu e aşa. Dacă te rătăceşti şi trebuie să te uiţi pe hartă, caută un loc ferit ca să eviţi orice tentativă de ajutor nesolicitat.

8. Fetele cu capul în nori, rătăcite pe străduţe întunecate sunt salvate de un localnic frumos şi bogat numai în filme. În realitate e bine să te asiguri că nu te prinde noaptea în zone izolate.

9. Îmbracă-te decent. Evită să ieşi în evidenţă cu orice preţ. Bluzele, pantalonii şi fustele largi lasă să se vadă mai puţin din forme, atrag mai puţine priviri şi gânduri îndrăzneţe. Ia cu tine întotdeauna un şal, cu singuranţă vei avea unde să-l foloseşti – te apără de soare sau de frig, te acoperă când vrei să vizitezi temple, biserici sau alte locuri cu reguli stricte legate de ţinută.

10. Lasă acasă bijuteriile valoroase ca să scapi de o grijă în plus.

11. Fă copii după toate actele, inclusiv după biletele de avion, şi poartă-le la tine în permanenţă. Originalele, dacă nu-ţi trebuie pentru check-in la hotel sau aeroport, păstreză-le sub cheie, în seiful din cameră sau în valiză.

12. Nu îţi ţine toţi banii în acelaşi loc. Împarte-i în sume mici şi răspândeşte-i prin diverse buzunare. Astfel nu vei fi nevoită să fluturi teancuri de bancnote prin faţa oricărui vânzător ambulant, dând idei celor puşi pe căpătuială.

13. Evită să scoţi bani de la bancomat noaptea sau în locuri nepopulate.

14. Ai grijă cui zâmbeşti. Sunt locuri, precum ţările din America de Sud, unde zâmbetul este interpretat uşor ca dorinţă sexuală.

15. Ca să scapi de avansurile nedorite, poartă un inel care seamănă cu o verighetă şi adu vorba despre „soţul” tău cât de des poţi.

16. Dacă te simţi hărţuită, chiar şi de către un taximetrist dornic să te ducă la hotel împotriva voinţei tale, încearcă să găseşti un refugiu – un grup de turişti căruia să i te alături până dispare „pericolul”, un bar, sau un grup de localnice, care mai mult ca sigur te vor adopta imediat şi te vor apăra ca pe propria fiică.

17. Nu te urca în maşini care nu sunt clar marcate ca taximetre, verifică dacă au afişat la vedere un număr de telefon de la dispecerat şi notează-l imediat ce te-ai urcat pe bancheta din spate.

18. Când faci check-in la hotel, cere să nu se comunice numele şi numărul camerei tale fără să ţi se ceară acordul în prealabil. Nu uita să verifici camera înainte să o accepţi, mai ales dacă se încuie bine uşa.

19.  Dacă ai nevoie de ajutor pe stradă, cere-l mai degrabă unor cupluri.

20.  Nu accepta niciodată mâncare sau băutură oferită de străini, oricât ţi-ar fi de foame sau de sete.

Dincolo de toate astea, primeşte şi priveşte tot ce întâlneşti cu inima deschisă!

Comentarii - 4 Comentarii

 1. Liliana spune:

  Frumoase ganduri. Mi s-a intamplat si mie sa calatoresc singura si e util sa pleci la drum documentata. Unele din sfaturi imi treceau prin cap in mod natural si firesc. Dar altele nu neaparat.

 2. Eunice spune:

  Am zâmbit la punctul 15.
  Eu aș mai adăuga o recomandare pentru cei ce călătoresc cu avionul. Întotdeauna să aibă măcar un rând de haine în bagajul de mână. E teribil să te trezești în SUA, de exemplu, și să afli că bagajul a rămas prin Europa. Mi s-a întâmplat să primesc bagajul abia după 3 zile. Așa se mai întâmplă când supraestimăm companiile aeriene.

 3. Lucia spune:

  Mai adauga un sfat si pentru doamnele in virsta, sau un traseu

Lasă un comentariu