Tedoo cu Brad Florescu

Sezon uscat ploios in Thailanda ;-)

Nimeni nu înţelege ce se întâmplă. Martie şi aprilie sunt cele mai secetoase luni din an, cu temperaturi urcând spre 38 de grade şi precipitaţii coborând spre zero. Anul trecut ni se topeau creierii din cap. Nu bătea niciun pic de vânt, puţurile secaseră, stăteam cu capul în găleata cu gheaţă.

Koh Phangan Rain Storm ThailandIMG_6025

Nimeni nu înţelege ce se întâmplă. Martie şi aprilie sunt cele mai secetoase luni din an, cu temperaturi urcând spre 38 de grade şi precipitaţii coborând spre zero. Anul trecut ni se topeau creierii. Nu bătea niciun pic de vânt, puţurile secaseră, stăteam cu capul în găleata cu gheaţă.

Dar anul ăsta, vremea a înnebunit. Norii au apărut dinspre nord acum o săptămână şi n-au mai plecat. Ploaie şi vânt în fiecare zi, pene de curent din 10 în 10 minute. Am sărbătorit Earth Hour fără să vrem. Ultima ploaie a ţinut 16 ore. Vântul bate mai tare decât în timpul musonului. E frig în Paradis.

Pe insulă ca pe insulă, dar pe continent e rău de tot. În provinciile Nakhon Si Thammarat, Phattalung şi Chumphon s-a declarat stare de calamitate, după ce inundaţiile şi alunecările de teren au ucis oameni şi au distrus şosele. În Ranong, locuitorii coastei şi-au luat calabalâcul şi s-au mutat mai la deal, să nu vină apa peste ei. Surat Thani, provincia de care ţine Koh Pha Ngan, e în alertă. Dacă ploile continuă în ritmul ăsta, o să avem şi noi probleme, cum am avut astă-iarnă.

În sat, lumea e surprinsă, dar relaxată. Când se ia curentul, farangii se adună la Lost Dog să bea o bere caldă şi să comenteze vremea. Unii zic că urgia mai durează o zi. Alţii – că mai ţine 5. Hărţile meteo arată că toată Asia de Sud-Est e acoperită cu o pătură de nori. Amicul Harun mi-a scris ieri că şi în Sumatra plouă de rupe. Unii văd o legătură cu centrala de la Fukushima. Eu n-o văd. În fine, când n-ai curent, e bună orice conversaţie.

Sunt valuri mari. Nu se poate ieşi pe mare. Pescarii joacă biliard, instructorii de diving au încă un motiv să nu facă nimic.

Îmi place vremea asta. Tocmai pentru că nu e frumoasă, dar e adevărată.

Comentarii - 9 Comentarii

 1. Paul spune:

  Ce inseamna ca e frig acolo? Cate grade sunt?

 2. Danny Lime spune:

  Si in Chiang Mai ploua, dar aici e de bine pentru ca alternativa obisnuita pentru perioada asta inseamna 40 de grade + aer super poluat din cauza piromanilor din imprejurimi care dau foc la miriste, slash&burn. Azi chiar se vedea foarte frumos si verde Doi Suthep

 3. Kta spune:

  Salut.
  Poti sa-mi spui care e prognoza meteo pt urmatoarelel luni . Ma intereseaza in mod special luna sptembrie . Voi fi acolo intre 5 si 15 (Bangkok 4 nopti si Pattaya 5 nopti ) . Am gasit cateva forcastari dar m-ar interesa si ceva efectiv de la fata locului .
  Sper ca nu voi prinde ploi continue si zile mohorate .

  Multumesc frumos.

 4. Tedoo spune:

  Kta, daca as putea sa dau prognoza meteo pe urmatoarele luni as fi foarte, foarte bogat :-)
  Daca sistemul musonic nu s-a zapacit complet, asa cum sustin unii specialisti, atunci septembrie ar fi o luna ok in Bangkok si perfecta in Pattaya.

 5. Anca spune:

  Vizitez Thailanda(Phuket)in perioada 22 august -6 septembrie 2014….as dori sa stiu daca sunt ploi puternice in aceasta perioada….si daca vom putea face plaja…multumesc

 6. [...] de 10 zile, dar în ultimele 14 ore a turnat cu găleata, non-stop. Până ieri a mai fost cum a mai fost. Dar azi dimineaţă, când m-am trezit şi am ieşit pe verandă, căsuţa noastră era [...]

 7. [...] păcate peste Koh Phangan s-a abătut urgia și s-au suspendat orele de yoga. După ce a trecut urgia am rămas fără mijloc de locomoție – [...]

Lasă un comentariu