Tedoo cu Brad Florescu

Voluntar, voluntar, dar să coste puţin!

Dacă îţi doreşti să înveţi ceva nou, să trăieşti mai aproape de natură, să cunoşti oameni noi şi să le deprinzi modul de viaţă, iată două resurse utile unde să găseşti programe de voluntariat de prin lumea întreagă.

Istanbul KumkapiDSC_0237_2

Nici voluntariatul nu mai e ce-a fost. Dacă vrei să ajuţi, să construieşti case, să salvezi animale, să predai engleză copiilor din sate uitate de lume, vei ajunge să plăteşti 1000-2000 de euro, ca pentru o vacanţă de stat la piscină. Nevoia de ajutor şi dorinţa  de a ajuta s-au transformat într-o afacere foarte bănoasă pentru o serie de agenţii de turism camuflate în ONG-uri. Mai există, însă, voluntariat “ca pe vremuri”. Azi îţi prezentăm două site-uri pe care poţi găsi astfel de programe.

Workaway.info

Facilitează contactul între cei care vor să vadă lumea ieftin punând osul la treabă şi familii, ferme, asociaţii şi ONG-uri mici care îşi caută ajutoare şi oferă în schimb cazare şi mâncare.

Te înscrii pe site şi ca să ai acces la toate informaţiile despre gazde plăteşti o taxă de 18 euro pentru 2 ani. Ai o pagină de profil unde să îţi descrii personalitatea, interesele şi aptitudinile – foarte utilă pentru că adesea gazdele caută oameni printre utilizatorii site-ului.

Organizaţiile şi activităţile listate sunt dintre cele mai diverse – poţi merge să ajuţi un tată singur la o fermă în Spania sau să experimentezi munca la un retreat de yoga şi meditaţie pe insula Pha Ngan în Thailanda. În unele locuri poţi opta să înveţi şi limba, în special familiile organizează cursuri pentru cei care voluntariază pe perioade lungi.

SE7EN

SE7EN susţine voluntariatul la scară mică şi îi încurajează pe cei ce-ţi doresc o schimbare în viaţă sau o modalitate plăcută de a învăţa ceva nou să aleagă această formă de lucru. Pe site găseşti programe care costă foarte puţin sau nimic.

Organizaţiile înscrise oferă o gamă foarte largă de oportunităţi, nu doar muncă la ferme – programe sociale, culturale sau artistice. Găseşti aici mici ateliere de artizanat din America de Sud care caută oameni talentaţi, capabili să picteze, împletească sau să cioplească lemnul. Dacă ai pregătire şi experienţă în psihologie socială sau educaţie ai şansa să voluntariezi în cadrul ONG-urilor care lucrează cu orfani sau familii dezavantajate.

Ca să devii membru plăteşti o taxă de 15 euro pentru doi ani şi poţi să contactezi liber pe oricine e înscris ca doritor de ajutor.

În ambele cazuri este în întregime responsabilitatea ta să îţi asiguri transportul până la locul faptei. Vizele trebuie să le obţii singur – verifică cu gazdele şi cu ambasada ţării în care vrei să pleci, specifică clar scopul călătoriei şi menţionează că nu vei fi plătit pe pedioada şederii. De fapt, care “şedere”? :-)

Vezi galerie imaginiIntră în galeria de imagini a articolului

Comentarii - 2 Comentarii

  1. teacherinfo spune:

    The Necessary Teacher Training College – colegiu de 3 ani in Danemarca pentru formare de profesori/coordonatori/voluntari pe proiecte de dezvoltare in tari in curs de dezvoltare din Africa, Asia, America de Sud. In cadrul studiilor se efectueaza o calatorie de 4 luni in Africa de Nord-Vest pentru a studia si investiga viata comunitatilor sarace, precum si perioade de practica pedagogica/voluntariat in scoli private din Europa. Pentru mai multe detalii vizitati http://www.dns-tvind.dk/ sau trimite-ti un mesaj la dnldina@yahoo.com

  2. Ionuț spune:

    Sunt interesat și eu

Lasă un comentariu