Tedoo cu Brad Florescu

Polinezia 2008 (Ep. 6) – Vava’u, Tonga. Unde oamenii înoată cu balenele.

În fiecare vară, balenele cu cocoașă (humpback whales) urcă de la Polul Sud spre apele tropicale pentru a se împerechea și a naște. Tonga se află chiar în mijlocul distracției, ceea ce face ca, în iulie și august, să mișune peste tot și să le puteți vedea cu ochiul liber, nu departe de barca cu care vă plimbați.

Tonga Humpback whale Warmus 2005

Există două destinații în lume unde oamenii pot înota cu balenele în condiții de siguranță atât pentru noi, cât și pentru cetacee. Una dintre ele este Republica Dominicană. Cealaltă e Tonga.

În fiecare vară, balenele cu cocoașă (humpback whales) urcă de la Polul Sud spre apele tropicale pentru a se împerechea și a naște. Tonga se află chiar în mijlocul distracției, ceea ce face ca, în iulie și august, să mișune peste tot și să le puteți vedea cu ochiul liber, nu departe de barca cu care vă plimbați.

Whale watching/swimming, ca activitate organizată și reglementată, are o istorie relativ recentă.

Tonga a interzis vânarea balenelor în apele sale teritoriale în anii ’70, când autoritățile au constatat că numărul de cetacee care tranzitau zona ajunsese la incredibila cifră de 12 exemplare.

Regele Tupou al IV-lea, luând aminte la sfaturile unora mai luminați în ale biologiei marine, a spus NU balenierelor. Acum există circa 700 de exemplare, iar numărul lor crește în fiecare an cu 20-25.

Tonganii au înțeles că au mai mult de câștigat dacă le lasă în viață și dezvoltă în jurul lor un întreg produs turistic. Acum există 8 tour-operatori locali care fac photo-safari-uri zilnic, în căutare de balene.

Într-un astfel de tur puteți să mergeți și voi: adică să ieșiți cu barca în larg și să așteptați să apară balenele. Care apar, nu există decât un caz din zece de oameni care să nu fi văzut nici una într-o zi întreagă.

Să înotați cu balenele e, însă, the real thing. Odată ce a apărut și e dornică să vă cunoască (operatorul știe să citească semnalele pe care le dau mamiferele), balena vine lângă barcă și așteaptă să vă puneți ochelarii de snorkel. După ce ați intrat în apă, înoată pe aproape și se uită în ochii voștri, la fel de curioasă și de uimită cum vă uitați și voi la ea.

Meet the whales!

Humpback whales sunt mamifere care ajung până la 18 m lungime și cântăresc în jur de 50 de tone. Asta pentru că mănâncă pe zi în jur de 1.300 kg de crustacei și pești mici.

Numele de balenă cu cocoașă a apărut ca urmare a gestului lor de a-și arcui spinarea când se scufundă. Cele 2 semne clare de “balenă la orizont!” sunt jetul de apă pe care îl scoate balena când respiră (care poate atinge 4 m înălțime) și coada, în formă de inimă, desenată cu alb. Desene de pe coadă sunt amprentele lor, unice pentru fiecare mamifer – ceea ce ajută foarte mult și la monitorizarea făcută de conservaționiști.

Cântecul balenelor se poate auzi cu urechea liberă și poate fi înregistrat cu cameră video sau cu un reportofon (cu un captor mai bun decât cel al telefonului mobil). Masculii sunt cei care cântă și cântă, nu se joacă: au fost înregistrate cântece ale unui singur mascul care ajungeau la o durată de 30 de minute! Fiecare grup de masculi are alt cântec, așa că femelele îi recunosc pe băieți de la distanță. Masculii iau o anumită postură când cântă, ca și oamenii pe scenă: în poziție verticală, cu capul în jos, la 10-30 m adâncime. Ca să scoată sunetele acelea, balenele vibrează aerul înăuntrul corpului, însă exact cum fac să se audă cântecul lor la suprafață e încă un mister (balenele nu au corzi vocale).

Când e bine de mers?

Balenele încep să apară în mai, dar cel mai bun timp să le vedeți e între iulie și octombrie. În iulie și august vedeți lupte de împerechere, iar din septembrie încolo vedeți mamele cu puii.

Imediat după ce naște, balena își bagă capul sub pui și îl aduce la suprafață pentru prima gură de aer. Următoarele ore puiul rămane cocoțat pe spatele mamei și ea îl învață să se scufunde și să iasă din când în când să respire. Puii sunt alăptați des, pentru că trebuie să se facă mari repede – în noiembrie pornesc spre Polul Sud. Balenele nu alăptează ca oamenii, puiul nu suge la mamă; balena lasă laptele să curgă în apă și puiul îl adună cu gurița (laptele este mult mai gros, ca o branzică, mai degrabă, astfel că puiului o culege cu ușurință). Puii se îngrașă în această perioadă cu 1 kg pe oră!

Cum vă dați seama unde sunt balenele?

Căutați din priviri jetul de stropi de care vă spuneam. După ce ați zărit-o la suprafață, balena se scufundă timp de 8-9 minute, după care iese din nou la suprafață să respire.

Dacă vedeți pe suprafața apei multe bule de aer, aveți grijă că în adâncime este o balenă-mascul care se învârte în jurul cozii în timp ce expiră. Învărtitul ăsta îl ajută să atragă femele pentru împerechere și pești pentru hrană.

Cât costă?

În jur de 120 €/persoană, cu prânzul și echipamentul de scufundare incluse. Durează jumătate de zi: plecați în jur de 10 dimineața și vă întoarceți pe pământ pe la 16.

Must know

Cumpărați tura de la un operator licențiat. Din mai multe motive:

În primul rănd știe exact ce se poate face și ce nu în prezența balenelor și vă va ghida exemplar astfel încât să aveți parte de o experiență superbă; eu m-am bucurat când am aflat de ce nu m-a lăsat biologul marim care ne însoțea în tură să mă arunc între cele șase balene pe care le vedeam în apă – erau cinci masculi în goană după o femelă și se luptau pentru întâietate.

În al doilea rând pentru ca au suficientă experiență și sunt cu adevărat profesioniști de la care să învățați ceva – până la urmă așa e frumos, vă duceți la ele acasă în vizită, măcar trei lucruri să aflați despre ființele care vă sunt gazde.

Recomandarea noastră: Dive Vava’u, pentru pasiunea cu care Paul și Karen Stone luptă pentru protejarea vieții marine.

Zgomote și atingeri cât mai puține

Balenele nu sunt delfini, zgomotele nu fac decât să le irite – nu țipați, nu bateți în barcă pentru că efectul va fi exact pe invers decât vă doriți: vor fugi mâncând apa.

Mulți temerari, închipuiți prieteni ai oceanului, se reped să pună mâna pe fruntea balenei imediat ce au coborât sub apă. Greșit. Ia gândiți-vă o secundă: dacă apare un rechin la voi la ușă, ce reacție aveți? Îi spuneți “bună ziua, intrați, puneți mâna, gustați.”? Sunt sigură că nu. Ei bine, balenele reacționează la fel când cineva străin vine la ea, sub apă. Efectele par un pic exagerate, dar cum ar putea fi altfel când vorbim despre un animal de 40 de tone?

Nu vă fie frică, balenele nu sunt agresive și nu atacă oameni. Trebuie numai să le tratați cu respectul cuvenit oricărei ființe la care mergeți în vizită.

Recomandarea noastrăDive Vava’u, pentru pasiunea cu care Paul și Karen Stone luptă pentru protejarea vieții marine.

Comentarii - 3 Comentarii

  1. marta novaceanu spune:

    Salu, Bradut! Spune+mi te rog cu ce se poate ajunge in Vava’u, Tonga? Suntem interesati sa mergem in vacanta si poate chiar sa ramanem acolo!!!

  2. [...] până în Vava’u în vacanţă. Singura mea ocazie să văd balene e când am cursă pe aici. Am vrut să văd balene. Sunt atât de frumoase…nu [...]

Lasă un comentariu