Tedoo cu Brad Florescu

O oră la Mamaia (8). Casablanca.

Mihai doboară recordul mondial la 200 de metri plat. Yvette ia un 4 la geografie. Învățăm un pic de suedeză și-l ascultăm pe Michael Crețu.

Letter Yvette 2

Unde suntem cu povestea: 1985. Yvette, 13 ani, suedeză, vine în vacanță cu familia la Mamaia. Aici îl cunoaște pe Mihai, 14 ani, cu care are o discuție de o oră. Cei doi decid să corespondeze, lucru pe care îl vor face pentru mulți ani. Mihai speră că Yvette se va întoarce la Mamaia în vara lui 1986, dar acest lucru nu se întâmplă. Să vedem dacă 1987 va fi un an mai norocos pentru reîntâlnirea celor doi.

YVETTE. Scrisoare. 8 ianuarie 1987.

Hej Mihai,

Mulțumesc foarte foarte foarte MULT pentru cercei și pentru caseta de bijuterii. Sunt FOARTE FRUMOASE. M-am bucurat enorm când am aflat că am primit un colet din România, de la TINE. Apropo, mulțumesc și pentru felicitarea de Crăciun și pentru calendarul 1987. Vreau să-ți trimit și eu ceva, dar ce? E vreun lucru anume pe care ți l-ai dori? Te rog, dă-mi de știre.

Bun. Noi avem vacanță de Crăciun și asta e super. A început pe 19 decembrie și a ținut până pe 7 ianuarie, când m-am întors la școală. Am luat PRIMELE mele note acum, în clasa a opta. Am fost stresată înainte să le aflu: Engleză 4, Suedeză 4, Franceză 4, Sport 4, Biologie 4, Istorie 4, Religie 4, Geografie 4, Educație Civică 4, Matematică 3, Fizică 3, Chimie 3, Gătit 3, Lucru manual 3. Nimeni n-a luat din prima nota maximă, 5. Ce prostie! Sunt destul de mulțumită cu notele mele, mai ales că sunt primele. Tu ce note ai mai luat recent?

Cum a fost Crăciunul? Al meu a fost grozav, am primit o mulțime de cadouri. Îți mulțumesc din nou pentru daruri. Îmi plac atât de mult!!!

Poți să-mi povestești un pic despre cum e Crăciunul în România? Câte vacanțe școlare aveți? Noi avem așa: de Crăciun, de Sporturi/Iarnă, de Paște și de Vară.

Cât de repede alergi 200, 400 și 800 de metri? Eu nu știu cât de repede alerg pe 200 și 400, iar pe 800 nu-ți spun, cred că scot un timp foarte prost!

Poți să-mi scrii numele zilelor săptămânii în limba română? Iată-le în suedeză:

Luni           Måndag
Marți          Tisdag
Miercuri      Onsdag
Joi            Torsdag
Vineri         Fredag
Sâmbătă     Lördag
Duminică    Söndag

Ți se pare grea suedeza? Eu cred că e ușoară. Limba TA pare foarte dificilă. Uneori am impresia că e un amestec de Italiană și Rusă.

Vrei să corespondezi cu cineva din Islanda? Eu corespondez cu o fată de-acolo care mi-a spus că ar vrea să-ți scrie. Anunță-mă dacă vrei.

La voi se dau filme americane la televizor? Aici se dau destul de multe. Miami Vice, Dallas, Dynasty, Falcon Crest, Paper Dolls, Thorn Birds, Cosby și altele.

Ai văzut despre Suedia în România? Eu n-am văzut aici NICIODATĂ nimic, nici cel mai mic lucru despre România.

Ba nu, o dată, în 1985, am văzut niște imagini de la Constanța și din Delta Dunării. A fost haios să le văd, pentru că recunoșteam unele locuri din Constanța. Tu locuiești în oraș sau în afara lui? Eu stau la 3 kilometri în afară. Chiar între Gällivare și Malmberget, într-o zonă rezidențială.

Cum se numesc părinții tăi? Pe mama o cheamă Barbro, iar pe tata – Per.

Letter Yvette Mamaia

Numele meu complet este Yvette Ann-Catrin Larsson. Tu ai și alte nume pe lângă Mihai? Numele tău în suedeză este Mikel, iar în Finlanda ai fi Mikko. Știi cumva dacă numele real al lui Michael Crețu (artistul) este Mihai?

Well, I guess I should stop now.

Bye bye

Love from Yvette
Write back soon

You are
2 cool
2 be
4 gotten
Remember that! 

Daruri.

Dărnicia lui Mihai era infinită. Nu rata nicio zi de naștere, niciun Crăciun, nicio oportunitate de a-mi face un cadou. Generos. Săritor. Bun la suflet. Acesta era Mihai, pe scurt. Un om care mă ungea la suflet.

Suedia

Îl întrebasem dacă a văzut ceva din sau despre Suedia pe la el, pe-acolo. Eu auzeam extrem de rar despre România în anii aceia. Aici, în vest, nu aveam idee ce se întâmpla cu adevărat dincolo de Cortina de Fier. Ne mulțumeam cu convingerea că acolo domneau cenușiul, sărăcia și deprimarea.

Atunci când nu deți informații sau cunoștințe despre ceva, reflexul este să inventezi lucruri. Sau să faci totală abstracție despre subiect.

2 cool 2 be forgotten

Mihai era, într-adevăr, too cool to be forgotten. Am continuat să ne scriem. Prietenia noastră epistolară întra în al doilea an.

MIHAI. Scrisoare. 2 februarie 1987.

Dear Yvette,

Am primit ieri scrisoarea ta și m-am bucurat foarte mult că ți-a plăcut cadoul meu. Nu e nevoie să-mi trimiți nimic. Dacă vrei să-mi faci o bucurie vino din nou în România, la munte sau la Marea Neagră!!!

Primele mele note sunt: un 10 și un 2 (!!) la engleză, 8 la istorie, 9 și 6 la română, 7 la geografie (nu-mi place profesorul), 8 la rusă, 10 la sport, 7 la chimie, 8 la fizică. Sistemul nostru de notare merge de la 1 la 10.

În România nu avem vacanță de Paște sau Crăciun. Avem vacanțe de vară, de iarnă și de primăvară, precum și două mini-vacanțe de 1 Mai și 23 August.

Alerg 200 de metri în 17 secunde. La 400 de metri stau mai slab. 800 de metri alerg în 2:14.

Iată cum se numesc zilele săptămânii în română

Monday Luni
Tuesday Marți
Wednesday Miercuri
Thursday Joi
Friday Vineri
Saturday Sâmbătă
Sunday Duminică.

Orice limbă e dificilă dacă n-o cunoști. În română, țara ta se numește SUEDIA.

Dacă ești ok cu ideea, o să încep să corespondez cu fata aceea din Islanda.

Da, avem și noi filme americane aici. Acum e o perioadă în care rulează mai multe pelicule clasice cum ar fi “Casablanca” și “Meet me in St. Louis”.

Casa mea e în Constanța, la doar 2-300 de metri de coastă. Acum, iarna, e frumos. Marea îngheață la mal.

Numele mamei mele este Nina, ca o melodie a celor de la ABBA. Pe tata îl cheamă Stan. Pe mine mă mai cheamă și Răzvan.

Da, cântărețul Michael Cretu este român. Desigur, în românește îl cheamă Mihai.

Tu câți ani mai ai? Eu am 16. Îi împlinesc pe 6 februarie.

Dacă vrei poți să-mi trimiți o poză cu tine de la antrenamente? Îți trimit și eu o poză cu mine și cu câinele meu în următoarea scrisoare.

Now I say Good Bye…and I WANT YOU HERE!!!

Comentarii - Un Comentariu

  1. coriolan spune:

    Interesanta corespondenta dintre cei doi tineri, dar la fel ca si atunci, si acum de Romania nu prea se aude mai nimic pe nicaieri, decat de rau, de bine mai nimic…

Lasă un comentariu