Tedoo cu Brad Florescu

O oră la Mamaia (7). Maradona e fantastic!

Yvette călătorește în Danemarca, Mihai are concurs de atletism în Bulgaria, iar Argentina lui Maradona câștigă Cupa Mondială. Dar tot Mamaia rămâne Number One.

Diego Maradona

MIHAI . Scrisoare. 11 iulie 1986.

Salut Yvette,

Azi m-am întors din Bulgaria și a fost foarte frumos.

Am avut un concurs important acolo și a fost foarte greu să câștigi o medalie. Au concurat cinci țări: Bulgaria, Ungaria, Uniunea Sovietică, Iugoslavia și România. Noi am terminat pe locul trei. Din păcate, după doar două zile de concurs m-am accidentat și a trebuit să mă internez în spital pentru că eram pasibil de operație la urechea stângă. Când m-am externat concursul se terminase.

Sper să te simți bine în vacanța din Danemarca. Mulțumesc pentru scrisoare și pentru cele două cărți poștale.

Acum în România e o vreme numai bună ca să înoți în Marea Neagră, să te duci zilnici la plajă sau să faci joci fotbal ori volei. Anul acesta Mamaia e plină de turiști suedezi. Serile mă duc la Luna Park (parcul de distracții, îți amintești?) și mă distrez foarte bine.

Sper că vei veni în România în 1987.

Acum închei scrisoarea și promit să îți povestesc mai multe în următoarea.

Bye bye for now,

Your friend Mihai

I wait for your letter!

PS: Povestește-mi ce-ai văzut la Tivoli.

În străinătate.

Povestește-mi ce-ai văzut la Tivoli”. Mihai voia să știe despre lumea de dincolo de granițele României.

Românii nu aveau pașapoarte. Pentru competițiile sportive din străinătate, un organizator dedicat se ocupa de pașapoarte pentru membrii delegației. Imediat ce se întorceau în România, sportivii erau nevoiți să returneze documentele. Se putea călători – cu aprobare specială – în Bulgaria, Ungaria, RDG, Cehoslovacia și Polonia. Era greu să obții un pașaport. Securiștii însoțeau delegațiile de sportivi și le țineau pașapoartele pe perioada deplasării.

MIHAI. Comentariu, 2012.

“În aproape fiecare scrisoare îți spuneam că aș vrea să te întorci în România. Nu neapărat la Mamaia. Oriunde ai fi vrut tu: în Delta Dunării, pe Valea Prahovei, pe Litoral sau în munți…doar să VII! Era posibil? TE IMPLORAM să te gândești la revenire.”

YVETTE. Scrisoare. 16 iulie 1986.

Hej, Hello, Salut, Ciao, Hola, Tshcuss

Yvette Greetings

Îți mulțumesc pentru scrisoare. Abia ieri m-am întors din vacanță. De aceea mi-a luat atât de mult să-ți răspund. Ultima ta fotografie este FOARTE bună. O să-ți trimit și eu una bună cu mine în următoarea scrisoare.

Deci? Cum a fost în Bulgaria? Eu m-am DISTRAT foarte bine în vacanță. A venit și Ulrika cu noi și am vizitat multe locuri. Ți-am trimis ilustrate din Gothenburg și Danemarca, le-ai primit?

La Gothenburg se află cel mai mare centru comercial din Suedia. Mi s-a părut mare cât un aeroport. Și peste tot erau NUMAI magazine. Am mai mers pe o insuliță numit Marstrand. Un adevărat paradis estival. Dar tot Mamaia rămâne Number One!

Apoi am fost pe altă insulă, Öland. Eu, Ulrika și două verișoare ne-am dus singure până la Bornholm. Era plin de discoteci, tarabe cu hamburgeri și înghețată, pizzerii…ne-am distrat foarte bine. Ne-am întors acasă la 2 noaptea! Verișoara mea a condus. Are 19 ani. În România la ce vârstă poți să conduci o mașină? Aici poți după 18 ani.

În săptămâna următoare, la Gothenburg a început o competție de fotbal, Gothia Cup. Erau echipe din toată lumea, cu jucători între 11 și 18 ani. N-am observat nicio echipă din România.

Am văzut Cupa Mondială din Mexic la televizor. Pot spune un singur lucru: Maradona e fantastic! Speram să câștige Argentina.

Nu, nu avem Paris Match în Suedia. Ce fel de revistă este?

Azi e cam plictiseală pe la noi. Plouă. Nu înțeleg de ce vin turiștii la noi. Vor doar să vadă midnight sun și să admire natura. Foarte plictisitor.

Mă bucur că ți-au ajuns, în sfârșit, pachetul și caseta de la mine!!! Ce cântece ți-au plăcut?

Ai și alt nume în afară de Mihai? Eu am: Ann-Catrin.

Acum trebuie să fug la masă.

Bye for this time,

Love Yvette

Write back soon! I love to have your letters.

MIHAI. Carte poștală. 20 august 1986.

Salut Yvve,

Îți scriu pentru că azi avem temperatură record în România: +46 grade Celsius la soare și 34 la umbră. Sper să-mi dai un semn cât de curând.

Bye,

Mike

MIHAI. Scrisoare. 23 noiembrie 1986.

Salut Yvette,

Azi am primit scrisoarea de la tine, pentru care-ți mulțumesc mult. Mă bucură fiecare scrisoare pe care mi-o trimiți.

Acum e vreme proastă în Constanța. E frig și plouă de două zile. Nu poți să mergi la plajă. Apa e foarte rece…brrrr.

Sistemul nostru de notare merge de la 1 la 10, unde 10 este nota maximă.

Da, alerg. Am concursuri destul de frecvent, mai puțin în perioada asta. Tu pentru ce probe te antrenezi? Eu alerg 200 și 400 de metri, iar recent am început și 800 de metri. Îmi place.

Mă duc la discotecă doar vinerea și, uneori, duminica. În Constanța mă duc la o două discoteci: CC și Dobrogea. Nu mă duc la nicio discotecă din Mamaia pentru că sunt închise iarna. Ar fi minunat dacă ai veni încoace anul viitor. Ai vedea multe lucruri interesante.

Vremea cea mai călduroasă este în iunie, iulie și august.

Tu ce casetofon sau ce stație ai? Eu am un casetofon SHARP model GF9292 și o stație AKAY, cea mai bună.

Sharp Mihai

Now I finish this short letter and say BYE BYE,

Mihai

PS:

- Promit să-ți scriu mai mult data viitoare.
- Mulțumesc mult pentru poza cu tine. Îmi place foarte tare pentru că este…nu am cuvinte…

Insistența.

Mihai n-a încetat nicio secundă să mă cheme înapoi în România. N-a renunțat la idee. Insistența, rezistența, voința și încrederea făceau toate parte din buna lui natură.

MIHAI. Felicitare de Crăciun. 7 decembrie 1986.

Crăciun fericit ție și familiei tale!

Mihai

Te rog, răspunde-mi degrabă.

Comentarii - Niciun comentariu

Lasă un comentariu