Tedoo cu Brad Florescu

O oră la Mamaia (6). Ești 2 cool ca să te uit.

Flori, fete, filme și băieți peste Cortina de Fier a anului 1986. O rachetă albă și un cosmonaut român. Aveți Paris Match în Suedia?

Dumitru Prunariu postcard-2

Unde suntem cu povestea: după ce se cunosc și discută o oră pe o plajă din Mamaia, Yvette și Mihai încep să corespondeze. Speranța fetiței suedeze de a se întoarce în România în vara următoare pare să se năruie definitiv după ce părinții ei decid că nu vor să susțină regimul Ceaușescu. Cei doi continuă să-și scrie. În episodul de astăzi vorbesc despre școală, muzică, sport, discoteci, filme și despre primul (și ultimul) cosmonaut român, Dumitru Prunariu. Se întâmpla în1986.

YVETTE. Scrisoare. 10 iunie 1986.

Hej Mihai,

Ce mai faci?  Eu sunt bine. Azi am vorbit cu tine la telefon și mi-ai spus că n-ai primit caseta pe care ți-am trimis-o pe 23 mai. Nici nu știu dacă să-ți mai trimit casete fiindcă n-am idee dacă vor ajunge la tine.

Am trimis și o scrisoare în pachetul respectiv. Bănuiesc că nici pe ea n-ai primit-o. Așa că-ți scriu acum altă scrisoare. Poate un pic cam târziu…

MULȚUMESC FOARTE FOARTE FOARTE MULT pentru păpușa pe care mi-ai trimis-o de ziua mea. Îmi cer scuze că eu nu ți-am trimis nimic de ziua ta, dar la momentul acela nu știam când ești născut. Mi-ai spus abia mai târziu. O să-ți trimit ceva pentru la vară. PROMIT. Îți dorești ceva anume din Suedia?

Mulțumesc și pentru pandantiv.

Ai de gând să muncești peste vară? Eu o să lucrez la Dundret, un hotel din munții de aici, de lângă Gällivare. E un loc turistic. Are bungalow-uri, saună, piscină, magazin, restaurant, o pizzerie foarte bună și discoteci pentru oameni mari.

Dundret Sweden postcard

Carte poștală de la Dundret.

Sper să fie haios să lucrez acolo și sper să întâlnesc mulți turiști. Știi doar că vreau să mă fac ghid turistic sau ceva în industria hotelieră. Ar fi un început bun să lucrez la Dundret.

Cu ce se ocupă părinții tăi? Mama lucrează la biroul sindicatelor, iar tata e șef de producție la o firmă de grafică. Mi-ai spus cândva că tatăl tău lucrează pe un vapor. E pe mare tot anul? Trebuie să fie o muncă foarte interesantă.

Acum despre școală: voi trebuie să purtați uniforme? Noi nu.

Tu din ce clasă încolo primești note? Noi primim dn clasa a opta. Deci anul viitor va fi primul pentru mine.

Ai profesori draguți? Eu am câțiva buni și câțiva răi.

Ce materii studiezi acum? La clasa a șaptea noi avem așa: Suedeză, Engleză, Franceză, Matematică, Fizică, Biologie, Chimie, Studiu Tehnic, Sport, Muzică, Lucru Manual, Istorie, Religie, Educație Civică, Geografie, Arte și Activități post-școlare.

Voi câți elevi sunteți în clasă? Noi suntem 16 fete și 7 băieți.

Poți să-mi spui mai multe despre prietenii tăi și despre ce faceți voi după cursuri și în week-end?

Acum am să-ți spun eu despre prietenii mei. Cea mai bună prietenă este Ulrika. Am și altele: Ann, Lisbeth, Carina, Susanne, Lotta, Nina.

Ann și Lisbeth practică și ele atletismul. Ne antrenăm la clubul Gällivare Sport Klubb Friidrott. Friidrott înseamnă “atletism”. Am antrenamente de câte o oră lunea, marțea și joia. Lunea facem doar jogging.

Yvette Larsson

Yvette în 1986 la calificările pentru proba de 60 de metri garduri, pe care urma să o câștige.

Îmi plac și alte sporturi: fotbal, baschet, badminton, înot. Acum, că e vară, mă duc la plajă în fiecare zi, sau mai bine spus, mă duc la lac și înot dacă vremea e bună. E un lac mic cu apă călduță. Toți prietenii mei merg acolo și e mereu aglomerat, dar îmi place așa.

Voi aveți cinematografe în Constanța? Noi avem două în oraș. La voi rulează filme americane în cinema? Aici, majoritatea filmelor sunt americane sau suedeze. Le prefer pe cele americane.

Câte posturi TV aveți? Noi avem două. Acum e difuzat un serial intitulat “V”, în fiecare luni. Îmi place foarte mult. E despre niște extratereștri care vin din spațiu pe Pământ ca să ne ajute să luptăm cu pericolele. Dar nu sunt oameni reali. Pe dedesubt sunt șopârle care mănâncă oameni și animale. De fapt, ei sunt adevăratul pericol. Oamenii reali descoperă o pudră roșie care-i poate omorî pe extratereștrii și, în doi ani, toate șopârlele dispar. E genul de science fiction care-mi place.

“V” vine de la Victorie.

Am cam obosit. E ora 23.55 (o oră mai devreme decât în România), dar afară e încă lumină. Știi că noi avem soare la miezul nopții. Ți-am povestit deja.

Well, that was all for today.

Bye bye,

Love from Yvette

Răspunde-mi repede, ador să primesc scrisori de la tine.

La revedere.

You are 2 cool to be forgotten.

Why can’t I wander when Stevie Wonder?

MIHAI . Scrisoare. 29 iunie 1986.

Salut Ivette,

Am primit azi scrisoarea ta și am fost foarte fericit. Mi-ai spus că ai pus o scrisoare în coletul precedent, dar n-am primit coletul respectiv. Poate întârzie?

Da, în vara asta o să lucrez la un laborator de cofetărie din Mamaia. Încep pe 15 iulie și termin pe 15 septembrie.

Mama este Cercetător Științific la Institutul Român de Cercetări Marine. Tata este șef mecanic pe o navă comercială românească.

Da, elevii din România trebuie să poarte uniforme. Primim note începând din clasa a noua. Unii profesori sunt simpatici, alții sunt răi.

În clasa a noua avem următoarele materii: Română, matematică, Engleză și Rusă (ori Franceză), Sport, Istorie, Fizică, Biologie, Chimie, Geografie, Studiu Tehnic, Educație Civică, Desen Tehnic și Activități Voluntare.

Suntem 25 de băieți și 10 fete în clasă.

Prietenii mei sunt Sorin, Gabi, Viorel, Cristi, Temo, Dan, Mihai, Marian și cel mai bun prieten este Nelu. Temo este un mare talent la fotbal. Gabi și eu avem antrenament de atletism marțea și miercurea, câte două ore. Ne antrenăm la Clubul Sportiv Farul Constanța. Îmi plac și fotbalul, înotul, tenisul și baschetul (vecinul meu este internațional la echipa Farul).

Pe 15 iulie începe vacanța. Duminica mă duc la plajă și la piscină.

Avem trei discoteci în Constanța: Dobrogea, Casa de Cultură și Disco ’97, iar în Mamaia avem cinci discoteci pentru cetățeni români și trei pentru vizitatorii din străinătate, unde se intră cu valută. Intrarea la discotecile de români costă 18 lei. E foarte ieftin.

În Constanța avem șapte săli de cinema și un cinema în aer liber. La Mamaia avem un cinema în aer liber. Eu mă duc la Colibri, o discotecă de la capătul Mamaiei. Și mă mai duc la Sunquest Disco.

La noi la cinematograf rulează filme din: România, Ungaria, Germania, Rusia, Bulgaria și din multe alte țări.

Avem două posturi de televiziune: TVR 1 și TVR 2.

Și mie îmi place foarte mult SF-ul, cum ar fi Star Wars 1, 2, 3, Return of the Jedi, Ninja 1, 2, 3. Îmi plac foarte mult filmele cu mașini, filme de acțiune, filmele cu comando, filmele cu studenți și mai ales filmele horror.

Voi în Suedia aveți revista Paris Match?

În seara asta am văzut un meci de fotbal extraordinar între RF Alemania și Argentina la Cupa Mondială.

Last, I wish you happy holidays,

Your friend,

Mihai

PS I sent a new photo. Can you send me a new and very good one of you?

YVETTE. Carte Poștală. Copenhaga, 8 iulie 1986.

Postcard Copenhaga

Hello Mihai,

Suntem în Danemarca. Am venit cu feribotul până în capitala țării, Köpenhamn (Copenhagen în engleză). E un oraș foarte mare, cu multe de văzut. Diseară mergem la Tivoli. Sper că te-ai distrat bine în Bulgaria.

Bye bye from your friend,

Yvette

MIHAI. Carte poștală. 2 iulie 1986.

Dumitru Prunariu

Dear Yvette,

Am primit azi pachetul tău și am fost foarte fericit. Mulțumesc foarte mult!!!!

Bye bye from Mihai.

PS: FIRST Romanian spaceman Dumitru Prunariu (captain), engineer, pilot, scientist, spaceman. 14 May 1981.

 

 

 

 

 

 

 

 

(Va urma.)

Comentarii - Un Comentariu

  1. DanielR spune:

    pandanTiv

Lasă un comentariu