Tedoo cu Brad Florescu

Misterul taxelor de aeroport

Taxele de aeroport sunt un dat. Un rău necesar. Le știm, ne-am învățat cu ele, oftăm la gândul că trebuie să le plătim, dar le plătim.

Avioane diversDSC_0055

Taxele de aeroport sunt un dat. Un rău necesar. Le știm, ne-am învățat cu ele, oftăm la gândul că trebuie să le plătim, dar le plătim.

Şi cum să nu oftăm când bucuria noastră de a găsi bilete de avion la prețul de 1 euro pe segment este umbrită de cei 49 de euro pe care trebuie să-i plătim pe taxe? Oftăm și, așa cum spuneam, plătim.

Companiile aeriene ridică din umeri: “banii aștia nu ajung la noi, ci la aeroport! uitați ce tarife mici avem noi!”

Totuși, mi-a șoptit mie o păsărică următorul lucru: că multe companii aeriene își ascund niște bani în taxele de aeroport. Că tariful beton de 1 Euro plus taxe înseamnă de fapt 20-30 de euro la companie și restul la aeroport.

Din cauza asta au apărut situații în care pasageri care nu putuseră efectua zborul n-au primit niciun răspuns în momentul în care au solicitat rambursarea taxelor. Așa spune la lege: n-ai zburat, pierzi numai banii de bilet. Cu toate astea, unii își plâng și azi banii. N-au primit niciun euro înapoi.

Haideți să facem un strop de cercetare. Mi-am propus aici să verific cuantumul taxelor de aeroport pentru 4 rute operate de mai mult de un transportator.

Fiecare transportator își negociază taxele separat, cu autoritățile aeroportuare. Unii plătesc mai mult, alții mai puțin. Unii ajung chiar să fie scutiți de taxe, întrucât traficul generat ajută dezvoltarea aeroportului.

Dar discrepanțele sunt prea mari. Eu vă spun ce-am descoperit și voi trageți concluziile.

1. Dus -întors București Băneasa (BBU) – Roma Fiumicino (FCO)

Taxe Blue Air: 99 Euro

Taxe My Air: 46 Euro

2. Dus-întors București Băneasa (BBU) – Madrid Barajas (MAD)

Taxe Iberia: 67 Euro

Taxe EasyJet: 29 Euro

Taxe Blue Air: 97 Euro

3. Dus-întors București Băneasa (BBU) – Barcelona (BCN)

Taxe WizzAir: 50 Euro

Taxe My Air: 87 Euro

Taxe Blue Air: 97 Euro

4. Dus-întors București Băneasa (BBU) – Milano Orio Al Serio (BGY)

Taxe My Air: 72 Euro

Taxe Blue Air: 99 Euro

Taxe EasyJet: 52 Euro (EasyJet nu zboară pe BGY, care e un aeroport secundar, ci pe Malpensa, principalul aeroport, mai scump).

Dacă poate cineva să își explice de ce la un roundtrip cu Blue Air trebuie să plătim dublu față de WizzAir, și până la triplu față de EasyJet, să ne scrie și nouă mai jos.

Comentarii - 2 Comentarii

  1. alexandra robu spune:

    Salut! Am citit cu interes ce ai scris despre taxele de aeroport. Eu as vrea sa imi recuperez taxele de aeroport pentru un zbor dus-intors rezervat la cei de la Wizzair. Ai putea sa imi spui care este legea cu pricina ? Cand le-am cerut rambursarea taxelor de aeroport, nu au colaborat deloc, asa incat acum incerc sa gasesc argumentele legale de care am nevoie. Multumesc!

    Alexandra

Lasă un comentariu