Tedoo cu Brad Florescu

Mandarin Oriental Dhara Dhevi, Chiang Mai: History Deluxe

Viaţa de rege promisă şi livrată la Mandarin Oriental Dhara Dhevi a atras multe majestăţi şi alteţe. Familia Regală a Thailandei, Prinţul Charles şi Prinţesa Diana şi regii neîncoronaţi ai filmelor de acţiune – Jean Claude Van Damme şi Sylvester Stallone – au semnat în cartea de oaspeţi a resortului.

Mandarin Dhara Dhevi Chiang Mai2011-04-29 15-44-17 - _DSC1171_2

La începutul anilor ’90, milionarul Ilie Alexandru edifica lângă Slobozia o replică a fermei Southfork din serialul Dallas. O imitaţie la scară a turnului Eiffel întregea complexul de pe malul Ialomiţei, intrat în circuitul cultural internaţional după ce însuşi Larry Hagman (“J.R.”) şi Neil Bush (fratele lui George W. cu acelaşi nume) vizitau proprietatea.

Un deceniu mai spre azi şi 7000 de kilometri mai spre răsărit, un alt om bogat punea bazele unei întreprinderi similare. Doar că pasiunea domnului Suchat Suwanmongkol nu erau serialele americane, ci istoria nordului Thailandei. Nu imperiul Ewing, ci regatul Lanna, creuzetul unei Renaşteri asiatice despre care Occidentul ştie prea puţine.

1000 de oameni au muncit timp de patru ani  pentru a transforma orezăria de 25 de hectare de la marginea Chiang Mai-ului într-o regăsire a timpului pierdut. „Nu ne-am propus să creăm un resort, ci o legendă” spune Rachen Intawong, arhitectul proiectului. „Am reînviat trecutul, pentru a le permite oamenilor să atingă istoria”. Am atins-o, stimate domn, mulţumesc.

Pentru a recrea arhitectura secolului XVI,  Rachen Intawong şi-a petrecut mai bine de un an vizitând Nordul Thailandei, Laosul şi Myanmarul, singur sau alături de sticlarii, dulgherii şi zidarii săi. “Razele soarelui reflectându-se în zidurile unui templu…asta nu poate fi cuprins într-o schiţă” spune arhitectul, care avea doar 29 de ani când a primit undă verde şi cec în alb de la client. Cu cele două miliarde de dolari investite în Dhara Dhevi, domnul Suwanmongkol ar fi putut să cumpere pachetul majoritar la Petrom. Dar fiecare îşi vede serialul lui.

Mandarin Oriental Dhara Dhevi e un spectacol de de pasiune, imaginaţie şi grandoare în care nu s-a făcut economie la nimic. Înseşi statuetele care ornează culoarele sunt piese de colecţie, vechi de 400 de ani. Giganticii copaci care aruncă umbre înţelepte asupra vilelor din lemn de tec au fost căutaţi şi adunaţi din toată Thailanda, apoi aduşi la Chiang Mai cu un tren special.

Dhara Dhevi restaurează, ca stil de arhitectură şi de viaţă, veche cetate regală. Palatul, un delir de 3000 de metri pătraţi, adăposteşte Dheva Spa and Wellness Center. Alături, Royal Residence, varianta Dhara Dhevi a apartamentului prezidenţial: 6 vile, trei piscine şi un lac. Vilele signature şi apartamentele în stil colonial sunt aşezate în cerc, pe marginea superbei orezării unde ţăranii îşi văd molcom de agricultură, sub ochii nobilimii care soarbe vinuri de colecţie la Rice Terrace.

Resortul cuprinde 5 restaurante, 3 baruri şi un shopping village unde te poţi delecta cu ceaiuri, dulceţuri şi plăcinte delicioase. Grandiosul centru spa oferă pachete de tratament de influenţă thailandeză, burmeză, chineză şi indiană. Să trecem în revistă şi centrul de fitness, librăria care adună peste 5000 de volume, amfiteatrul unde au loc spectacole de muzică şi dans, clubul pentru copii. Şi, nu în ultimul rând, Centrul Cultural unde oaspeţii resortului pot învăţa meserie de la meşteşugari locali. Oricât ai fi de bogat, nu strică niciodată să-ţi poţi împleti singur un coş de bambus.

Viaţa de rege promisă şi livrată la Mandarin Oriental Dhara Dhevi a atras multe majestăţi şi alteţe. Familia Regală a Thailandei, Prinţul Charles şi Prinţesa Diana şi regii neîncoronaţi ai filmelor de acţiune – Jean Claude Van Damme şi Sylvester Stallone - au semnat în cartea de oaspeţi a resortului. Cu voia dumneavoastră, ultima pe listă a fost regina şoselelor:  motoreta Unirea.

Foto: Brăduţ Florescu, aprilie 2011

Vezi galerie imaginiIntră în galeria de imagini a articolului

Comentarii - 4 Comentarii

  1. bun articolul. si bun banner-ul BMW. felicitari. pe cand si motocicleta?

  2. [...] dau mai jos trei exemple, toate culese doar în ultima săptămână. Atenţie: nu vorbim despre Mandarin Oriental sau Banyan Tree sau alte lanţuri hoteliere de 5 mii de stele! Vorbim despre nişte oameni simpli, [...]

  3. [...] vedeta a fost surprinsă în ipostaze 3D la piscina resortului Evason din Phuket, la megaluxosul Mandarin Dhara Dhevi Chiang Mai, la Elephant Nature Park şi la Tiger Kingdom, ca să dăm numai câteva exemple. Pentru realizarea [...]

  4. [...] a câștigat la loto se poate premia cu câteva zile la Mandarin Oriental Dhara Dhevi, care are milioane de calități și un singur defect: e cam departe de [...]

Lasă un comentariu