Tedoo cu Brad Florescu

Tham Pla: Peştera Peştilor Albaştri

Sute de crapi albaştri înoată leneş în râuleţul care ţâşneşte de sub munte. Îi poţi privi, îi poţi hrăni, dar nu te gândi să-i pescuieşti: Buddha însuşi le oferă protecţie.

Thailand Mae Hong Son Tham Pla Fish Cave 20

Ziua 37+10
Kilometri parcurşi: 3700+2200
Localizare: Tham Pla (Fish Cave), provincia Mae Hong Son, Nord-Vestul Thailandei.

Sute de crapi albaştri înoată contra curentului, încercând să pătrundă măcar cu privirea în peştera care dă numele acestei atracţii din nord-vestul Thailandei. Oamenii îi susţin nu doar moral ci şi material, aruncându-le frunzele de salată sau boabele de porumb vândute la marginea râului de negustori care ştiu ce vrea clientul.

Peştera e inaccesibilă şi omului şi peştelui. Doar răuleţul care tâşneşte răcoros de sub stânci poate spune ce se află în inima muntelui. Nu te lăsa dezamăgit de discrepanţa dintre toponim şi locul în sine, pentru că Tham Pla e o destinaţie foarte drăgălaşă, pe cât populară printre localnici pe atât de neştiută turiştilor străini. Dacă eşti obosit de atâta alergătură după hill tribes şi elefanţi prin munţii din jurul Mae Hong Son-ului, ia-ţi o zi liberă şi vino aici.

Tham Pla marchează una dintre intrările în Parcul Naţional Phaseau, care se întinde pe o suprafaţă de 500 de kilometri pătraţi, din districtul Pai şi până la graniţa cu Myanmarul. O poţi porni pe poteci peste stâncile de calcar, te poţi întinde la picnic pe pajiştile perfecte de pe cele două maluri sau te poţi arunca în râuleţul care străbate parcul, bălăcindu-te împreună cu copiii thailandezilor.

Desigur, principala atracţie a Tham Pla sunt crapii care colcăie leneş în apele limpezi. Priveşte-i în voie, dar nu ţi-i imagina pe grătar, stropiţi cu lămâie şi mujdei de usturoi. Peştanii sacri au parte de protecţie la nivel înalt. Buddha însuşi, întruchipat de o veche statuie hindusă, veghează la pacea şi bunăstarea albaştrilor.

Foto şi video: Brăduţ Florescu, aprilie 2011

Vezi galerie imaginiIntră în galeria de imagini a articolului

Comentarii - Un Comentariu

  1. [...] Sua e la 26 de kilometri de oraş, cum mergi dinspre Peştera Peştilor către Ban Rak Thai. 40 de minute cu motoreta în ritm domol. Nu trebuie să întrebi pe nimeni [...]

Lasă un comentariu