Tedoo cu Brad Florescu

Locurile unde oamenii trăiesc sute de ani

Am ales 5 insule care au toate ingredientele necesare unei vieţi, aşa cum a vrut-o Dumnezeu înainte să muşte Eva din măr: perfecţiune, elixiruri, leacuri pentru orice afecţiune, mister, frumuseţe, inspiraţie cât să trăiţi 100 de ani!

Islanda 1

Okinawa, Sardinia, Singapore sau Guernsey – sunt insulele unde oamenii trăiesc cel mai mult, pentru că aici au un stil de viaţă sănătos, hrană exclusiv organică, aer curat şi ape dulci. Rai!

Dacă va aflaţi în impasul “Unde aş putea să îmi trăiesc fericit viaţa de acum înainte?”, iată cum vă ajutăm. Am ales 5 insule care au toate ingredientele necesare unei vieţi, aşa cum a vrut-o Dumnezeu înainte să muşte Eva din măr: perfecţiune, elixiruri, leacuri pentru orice afecţiune, mister, frumuseţe, inspiraţie cât să trăiţi 100 de ani!

BAHRAIN – Raiul se află în deşert!

Cercetări ştiinţifice au demonstrat ca Bahrainul (insula din Golful Persic, pe coasta de est a Arabiei Saudite, lângă Qatar) este locul biblic în care a ales Dumnezeu să aşeze Grădina Edenului. Una dintre dovezi este Copacul Vieţii (The Tree of Life), un arbore de acacia despre care se crede că e una dintre minunile lumii: trăieşte verde într-o zonă care e absolut seacă, nu s-a găsit nicio sursă de apă pe distanţe de kilometri de jur-împrejurul copacului. Nicio altă plantă nu creşte în jurul lui, motiv pentru care se spune că acest arbore ascunde secretul vieţii veşnice.

Cea mai bună lună să vizitaţi Bahrain este ianuarie. Din Istanbul ajungeţi cu Emirates, în jur de 420 euro/persoană.

TONGA – Cea mai relaxată insulă din Pacific

Aici nu există ceasuri. Oamenii se ghidează după soare. E timp cât trebuie, ca să le faceţi pe toate. Dacă Nuku’Alofa, capitala, o să vi se pară pur şi simplu adormită, dati-i mai spre sud, în Vava’u sau Ha’apai. Port of Refuge, în Vava’u, e locul în care dacă ajungi, nu mai pleci. De fapt, exact aşa li s-a întâmplat şi Lisei Newton şi soţului ei: au ajuns cu barca, şi-au deschis un bar pe plajă şi au hotărât să rămână aici până la frumoase şi adânci bătrâneţi. Mergeţi negreşit la ea să mâncaţi un chocolate brownie.

Îmi povestea când am cunoscut-o că au impresia că vor trăi veşnic, că nu îi mai stresează sau presează nimic şi că oamenii care ajung cu yahtul la ei le împărtaşesc senzaţiile, în nopţile în care stau şi cântă la chitară, numără stelele sau aşteaptă să vadă cum nu trece timpul.

Tonga e mai răcoroasă decât alte insule din Pacific şi cu un peisaj pur şi simplu ameţitor. Pereţi abrupţi, de zeci de metri înălţime, se prăvălesc în marea prin care balenele dau târcoale plajelor (da, puteţi să le vedeţi stând în fund, pe nisip, nu e nevoie să închiriaţi barca). O singură problemă: nu e peşte mai deloc, asta pentru că asiaticii au pescuit tot peştele din mare. Noroc că există limu moui, o algă cu excelente proprietăţi antioxidante.

Cum ajungeţi?

Cu Emirates până la Auckland (în jur de 1500 euro/persoană) şi apoi fie cu Air New Zeeland, fie cu Pacific Blue până la Nuku’Alofa (aprox. 100 euro/persoană).

MADEIRA – Pentru cei care iubesc plimbările

Lângă coasta Marocului, insula vorbitoare de limbă portugheză are climatul subtropical perfect pentru longevitate. Sistemul de apeducte – levadas – traversează ca într-un carusel fermecat insula. Vechi de mai bine de 400 de ani, aceste apeducte cară apa din partea de nord a insulei, mai ploioasă către sudul secetos unde domnesc plantaţiile de banani, câmpuri de flori şi de viţă-de-vie. De-a lungul acestor văi de ape unduiesc străduţe de piatră cubică, adevărate “trasee” pentru cei care iubesc mişcarea. Să ajungeţi să vedeţi cascada Vinte e Cinco Fontes sau zonele în care munţii se prăbuşesc brusc şi înspăimântător în Oceanul Atlantic.

Cât despre vinul de Madeira…ce să mai zic?! Îmbuteliate acum 200 de ani, despre vinurile de aici se spune O vinho é coisa santa! (Vinul e lucru sfânt).

Cum ajungeţi?

Cu AirBerlin, zburaţi Bucureşti – Viena – Funchal, aproximativ 460 euro-persoană.

NOUA ZEELANDĂ – Ţara cu cel mai curat aer din lume

Pe bune, când am coborât din avion am avut senzaţia că atunci respiram pentru prima data. Prima gură de aer e o cură de sănătate în sine.

Zona geotermală dintre Lake Taupo şi “Oraşul Spa” din Rotorua s-a dovedit a avea puteri magnifice în tratarea unor afecţiuni severe, fizice şi psihice. Raul Waikato e o capodoperă a naturii: porneşte de la 100 de metri lăţime şi sfârşeşte la 20 într-o cascadă care aruncă 200.000 de litri de apă pe secundă! Pescuitul de păstrav este una dintre îndeletnicirile de bază ale localnicilor.

Lacul Taupo – cel mai mare din Noua Zeelandă – 616 mp, şi-a găsit să se aşeze în gura unui supervulcan (adică un vulcan obişnuit, numai că de 10 ori mai mare) care erupe o dată pe mileniu. Ultima erupţie a avut loc acum 2.000 de ani, cam când a început era noastră. În ziua în care o să erupă din nou, veniţi să vă vizitaţi rudele, în România.

Cum ajungeţi?

Cu Emirates, Bucureşti – Istanbul – Singapore – Melbourne – Auckland. În jur de 1500 euro/persoană.

ISLANDA – Natura “haute-couture”

Cum ar arăta lumea, dacă ar sta pe cea mai activă zonă vulcanică de pe pământ, unde jeturi de aburi fierbinţi ţâşnesc la zeci de metri înălţime şi formează piscine în care clocoteşte o apă dulce ca laptele. Ca Islanda. Să te joci cu bulgări în mijlocul iernii, pe marginea unor căzi naturale iti dă senzaţia că te-ai întors în copilărie, că luat viaţa de la capăt. Puteţi să încercaţi şi nişte bătăi cu nămol (la Hveragerdi).

Mâncaţi carne de rechin-în-vârstă-de-7-luni şi beţi Black Death, un lichior din cartof, dozat în shoturi. După ce vă faceţi de cap astfel, mergeţi să vă căiţi la gheţarul Vatnajokull, pe care islandezii îl consideră loc sfânt. Grand Geysir – tata gheizerelor – aruncă jeturi de apă fierbinte la o înălţime de 60 de metri, formând, în timpul iernii, forme de o frumuseţe extraordinară.

Cum ajungeţi?

Din Londra cu Icelandair, 250 euro/persoană.

În lume sunt mai mult de 18.000 de insule (cunoscute). Începeţi cu prima. Cea mai lungă viaţă va fi prea scurtă ca să trăiţi ca în poveşti.

Comentarii - Un Comentariu

  1. o femeie spune:

    din toate astea, am fost o saptamana in Madeira. Din toata descrierea, doar partea cu vinul o confirm :) . Insula e minunata dar oamenii sunt obisnuiti: si saraci si simpli, cu probleme medicale. Turismul nu e sezon decat de cateva luni pe an asa ca au alternativa gradinaritul, adica sa cultive plantele in trepte de 3-5-6m latime si scara la urmatoarea treapta; se duc cu telefericul in anumite locuri pt gradinarit; ba vazui udat porumbul cu cana pt ca vreo 2 luni nu a plouat. Iarna lor e usoara, 5-10 gr vant si ploaie. Habar nu am cum se incalzesc pt ca paduri si lemn e putin pe insula, gaze deloc, carbuni si electricitate….

Lasă un comentariu