Tedoo cu Brad Florescu

Maya Bay, Krabi: cea mai faimoasă plaja de pe Pământ

În 2000, înainte ca filmul “The Beach” să facă furori printre tinerii din toată lumea, Koh Phi Phi era o liniștită insuliță de pescari. Exista turism, dar la o scară artizanală. După ce filmul a fost lansat cu mare succes, Maya Bay a devenit loc de pelerinaj pentru cei îndrăgostiți de mare, de soare și de insule tropicale.

Thailand Koh Phi PhiDSC_0373_2

În 2000, înainte ca filmul The Beach să facă furori printre tinerii din toată lumea, Koh Phi Phi era o liniștită insuliță de pescari. Exista turism, dar la o scară artizanală. După ce filmul a fost lansat cu mare succes, Maya Bay a devenit loc de pelerinaj pentru cei îndrăgostiți de mare, de soare și de insule tropicale. Așa am găsit-o și eu săptămâna trecută și am să vă explic cum puteți face ca să vă simțiți câteva zile ca Leonardo di Caprio.

Lucrul ăsta poate fi făcut “the easy way” sau “the real way”. În primul caz, te înscrii la un day trip. Te urci dimineața pe barcă, stai toată ziua la plajă și la snorkeling și te întorci la apus. “The real way” e să te înscrii la un “Overnight Camping Trip” la singurul operator care are autorizația să țină turiști pe insulă în timpul nopții. Cota maximă e de 25 de persoane. Cum sună a ceva care merită testat, m-am înscris.

Barcazul cu care am plecat din Ton Sai avea pe puțin 50 de ani și scârțâia din toate scândurile. Eram 25 de vizitatori pe barcă, plus 5 sau 6 membri din staff. Am făcut o oră până la Phi Phi Lay, trecând și pe la faimoasele “Viking Caves” care strâpung stânca insulei dintr-o parte în alta. Peșterile nu pot fi vizitate, întrucât aici se desfășoară o minunată activitate lucrativă: colectarea cuiburilor de pasăre pentru export în China (se face supă din ele, cică te întinerește).

După ce-am trecut de peșteri, barcazul a cotit dreapta după un perete de stâncă și iată-ne: Maya Bay, considerată de mai multe reviste drept cel mai frumos loc de pe Pământ, strălucind auriu în lumina apusului. Am oprit în micul golf și toată lumea a sărit în apă la snorkeling sau kayaking. Aș fi sărit și eu, dar îmi udam aparatul foto, așa că am rămas pe punte făcand niște poze pentru voi.

24 de oameni uzi și unul uscat, ne-am urcat apoi în două bărcuțe mici care abia ne încăpeau și am plutit prin apa mică până la plaja legendară. 20 de metri mai încolo, la adăpostul stâncilor, erau așternute rogojini. “Aici o să dormiți” ni s-a spus.

Ne-am așezat fiecare rucsacii pe unde-am putut, ne-am așezat noi înșine pe unde-am putut și așa a început noaptea în Maya Bay. Mai întâi am mâncat cina adusă de pe Phi Phi Don (orez, pui, legume), apoi ne-am împărțit în două bisericuțe și ne-am pus pe băut “buckets”. Paranteză. Aceste “buckets” sunt o tradiție în Thailanda. Se amestecă Red Bull sau Cola cu rom, whisky sau vodcă, se pun într-un recipient de plastic ca un ghiveci de flori și se echipează cu 4-5 paie. În acest fel, poți să sorbi din nobila licoare și tu și prietenii tăi. E, ca să zic așa, o băutură socializantă.

Aveam la mine un set de boxe portabile pe baterii (acolo nu există curent) pe care le-am pus la bătaie. Fiecare și-a adus iPod-ul și a avut dreptul la un sfert de oră de muzică. În principal rock și reggae. Când s-au terminat bateriile, Tom (un englez) a scos chitara și am cântat cu toții Red Hot Chilli Peppers și Beatles până la 3 dimineața. S-a și fumat mult, de ce să nu recunosc.

La un moment dat, în toiul petrecerii, m-am ridicat și am plecat să mă plimb pe plajă. Cum pășeam așa, la granița dintre mare și nisip, am remarcat că papucii mei lasă în urmă dâre ca de cometă. Asta pentru că pășeam prin planctonul fosforescent care, combinat cu albul nisipului, cu luna pe jumătate plină și cu pustietatea desăvârșită a plajei, mă face să vă recomand acum să mergeți în Maya Bay cu prietena/prietenul. Lucrurile pot căpăta o turnură extrem de romantică, dacă mă-nțelegeți ce vreau să zic :-).

Am dormit pe rogojini, direct pe plajă. Dimineață ne-am trezit cărunți. Vântul de peste noapte ne aruncase atâta nisip alb în păr încât zici că aveam 100 de ani. Ne-am scuturat și ne-am așezat pe plajă, uitandu-ne ca tâmpiții la frumusețea locului. Eram 25 de oameni veniți din toată lumea doar pentru momentul ăsta. Moment care s-a cerut imortalizat de toate aparatele foto prezente pe insulă.

Sedința foto s-a terminat, soarele a urcat pe cer și noi am urcat pe barcaz și ne-am întors pe Phi Phi Don.

Cum ajungeți la Maya Bay

Baza pentru tripuri către Maya Bay e insula vecină, Phi Phi Don. Până în Phi Phi Don se poate ajunge cu vaporul fie din Krabi, fie din Phuket.

Pentru ambele destinații, există două soluții:

Fie zburați București – Bangkok și de acolo luați un alt avion până în Krabi sau Phuket.

Fie zburați București – Kuala Lumpur, de unde există zboruri cu Air Asia și pentru Krabi, și pentru Phuket. Avantajul e că aeroportul din KL nu e închis niciodată.

Comentarii - 11 Comentarii

 1. cosmin spune:

  EXTRAORDINAR!

 2. Razvan spune:

  Vestea proasta este ca nu mai exista limitarea de 25 de persoane.
  La ultimul night camp am fost 120 de persoane.

 3. Shark spune:

  Superb! Ce mai, vis, nu alta.
  Mama lor de chinezi. Rad astia tot, mai rau decat lacustele…

 4. [...] multe despre insulă aici, iar despre experiența în sine aici și [...]

 5. [...] mai asteptat moment al vacantei a fost noaptea pe Maya Beach. Povestea filmului “The Beach” in care Richard (Leonardo di Caprio), intrand in posesia [...]

 6. [...] Cealaltă variantă ar fi să ajungi seara și să pleci dimineața. Am detaliat totul în articolul despre Maya Bay. [...]

 7. [...] Acest blog, îți oferă toate detaliile de care ai nevoie despre o călătorie în acea parte de lume. Tedoo.ro este exact ce ai nevoie pentru o călătorie în partea asiatică a planetei. Cred că am petrecut aseară vreo trei ore citind articole despre câteva insule din Thailanda, despre zborul lung cu avionul și despre cea mai frumoasă plajă din lume. [...]

 8. [...] una din Thailanda. Bărcuța cu panglici colorate ancorată pe plaja albă a unei lagune pustii tip Maya Bay este un icon inconfundabil al Țării Zâmbetului. Prin urmare, se înțelegea că vom avea și o [...]

 9. […] cu pricina este o insulă aproape identică Phi Phi Leh-ului, cu o lagună la fel de frumoasă, doar că ceva mai mică. Și total înafara oricărui itinerariu turistic. […]

Lasă un comentariu