Tedoo cu Brad Florescu

Koh Lipe: Thailanda ca în Maldive

Trebuia să stau două zile, am stat patru și am plecat doar printr-un efort titanic. S-au mai vazut cazuri. Unii au venit pentru o săptămână și au rămas 6 luni sau 6 ani. Insula pare să aibă un magnet îngropat sub nisipul alb.

Ko Lipeh beach 16

Ziua: 15-18
Kilometri parcurși: 1300 (plus o sută pe mare)
Locație: Ko Lipe, provincia Satun

Trebuia să stau două zile, am stat patru și am plecat doar printr-un efort titanic. S-au mai vazut cazuri. Unii au venit pentru o săptămână și au rămas 6 luni sau 6 ani. Insula pare să aibă un magnet îngropat sub nisipul alb.

Ko Lipe (“Insula de hartie” în dialectul Chao Lay) stă întinsă la soare pe coasta vestică a Thailandei, în Marea Andaman. E supranumită “Maldiva Thailandei”. Ceea ce – pretutindeni în lume – înseamnă că e sub-zero-cool. Nu-i așa? ;-)

Fizic vorbind, insula își merită supranumele. Zici că a fost creată pentru filme și vederi. E perfectă. Nisip alb și moale, palmieri, recif de corali, apă turcoaz și o atmosferă boemă, relaxată și senzuală. Ko Lipe are 3 plaje:

Pattaya Beach (nici o legătură cu stațiunea omonimă de pe continent, repet)

Plaja principală, unde se află majoritatea resorturilor și unde se întâmplă puțina acțiune de pe Lipe. Aici trag și feriboturile, tot de aici poți să tocmești un barcagiu să te ducă la plimbare. Plaja, lungă de un kilometru, dă spre sud. Pattaya înseamnă “vânt din sud-est”.

Sunrise Beach

După cum îi spune și numele, dă spre est și oferă o perspectivă superbă a insulei vecine, Ko Adang. Este mai scurtă decât Pattaya dar, părere personală, e mai frumoasă. La capătul nordic e un mic sat de chao lay (“sea gipsies”). Niște oameni minunați. Vă povestesc despre ei în alt articol.

Sunset Beach. Cea mai mică plajă. Aici sunt doar 3 resorturi și unul sau două baruri.

Pe Ko Lipe nu există drumuri și nici autovehicule. Accesul de la o plajă la alta se face fie per pedes, pe poteci, fie cu barca, pe mare.

Publicul consumator de Ko Lipe e constituit din tineri și tinere de proveniență nord-vest-europeană – insula devine tot mai populară printre scandinavi – care-și petrec vremea pe chill, bând bere pe plajă sau snorkelind. Snorkeling-ul e dealtfel principala activitate pe care o poți presta dacă te-ai prăjit destul la soare. Atât resorturile cât și operatorii independenți oferă excursii de o zi pe la recifurile din jurul insulei. N-am încercat, dar se pare că ar fi ceva de vis. Sau poți să iei un caiac și să explorezi stâncile care răsar din mare ici și colo.

Singurul lucru care m-a cam necăjit pe Lipe sunt prețurile, mult prea mari pentru ce ți se oferă. Cel mai ieftin bungalow pe care îl poți închiria te duce la 500 THB pe noapte, arată un pic mai bine decât chilia unui pustnic și de obicei e fully booked. Ceva cât de cât decent găsești de la 1000 THB în sus. Fără apă caldă, dar nu te zgribuli: apa rece are 60 de grade, că stă toată ziua în soare.

Recomandări de cazare:

Economic: Paradise Cottage Resort (1000 THB per room per night), al treilea resort cum te uiți de la stânga la dreapta plajei Pattaya. E ținut de un chao lay care vorbește și engleză și malaeziană. Are și un mic restaurant.

Mid-range: Blue Tribes Resort (1600 THB) e situat aproximativ în centrul Pattayei. Patronul, un italian tânăr și amabil de meserie antropolog, visează să ajungă în România.

Hi-end: Sita Beach Resort (5400 THB) șade lângă Paradise Cottage, are piscină, aere condiționate, restaurant gourmet și tot luxul de rigoare.

Când să mergi și cum ajungi în Koh Lipe

Du-te în perioada noiembrie-aprilie, când e sezonul uscat. Din mai începe musonul – așa numitul “green season”, dar nu vremea cică n-ar fi chiar rea. Merită să încerci, pentru niște prețuri mai bune și o insulă doar a ta.

Ajungi cu feribotul lent sau barca rapidă, din Thammalang Pier sau Pakbara Pier. Pe perioada musonului, cursele din Thammalang sunt suspendate. Un bilet dus-întors costă 600-800 THB. Atenție, biletul nu acoperă și cei 50 THB pe care va trebui să-i plătești pentru transferul cu un longtail boat de la punctul de ancorare până la plajă.

Comentarii - 9 Comentarii

 1. mircea spune:

  Stiu, nu are legatura directa cu postul tau, dar … cum se resimte agitatia politica din Bankok in locurile astea mai indepartate de capitala pe unde te plimbi tu?

 2. Danangib spune:

  Superbe fotografii; pare destinatia pentru o vacanta perfecta.

 3. Rares spune:

  Doamne, ce frumos…

 4. kiddo spune:

  incredibil de frumos!

 5. Roland spune:

  Imi vine sa imi dau demisia sa vand tot ce am si sa iar primul avion incolo!
  Jeeeeeeeeeeeeeeesus cica Romania e o tara frumoasa!BS!

 6. Raluca Nan spune:

  Insula este superba, inca necuprinsa de turism comercial. Am fost aici in iunie, iar vremea a fost excelenta. Si marele avantaj: nu era aglomerat. Am stat la Mountain Beach Resort, sunrise beach. Locatia este deosebita. Nu ratati Art Garden, pentru un suvenir autentic din Thailanda.

 7. [...] Koh Lipe urma să hippioţească pe plajă două zile şi o noapte, să ia barca rapidă până în Koh [...]

 8. […] va fi greu să evit atitudinea mai sus menționată pentru că insula s-a schimbat sensibil de la prima mea vizită în 2010, iar semnele schimbărilor viitoare sunt evidente și îngrijorătoare, deși imberbii continuă […]

Lasă un comentariu