Tedoo cu Brad Florescu

În căutarea SPA-ului perfect (Ep. 1) – Kamalaya Wellness Sanctuary, Koh Samui

Karina și John Stewart au avut nevoie de numai 4 ani pentru a aduce Kamalaya pe lista celor mai importante centre de spa și wellness din lume. Distincția “Best Asian Spa”, nominalizarea în “Top 10 spas of the world” și titlul de “Spa personality of the year” obținute în 2009, sunt motivele pentru care călătoria noastră în lumea turismului sănătos începe de la Kamalaya.

Kamalaya private pool

După tura spartană prin Sudul Thailandei, permiteți-ne să cădem în extrema cealaltă și să vă oferim câteva recomandări din lumea magică și binefăcătoare a spa-urilor. Un foileton prezentat de One Fitness & Spa, primul centru de Welness 360° din București.

Karina și John Stewart au avut nevoie de numai 4 ani pentru a aduce Kamalaya pe lista celor mai importante centre de spa și wellness din lume. Distincția “Best Asian Spa”, nominalizarea în “Top 10 spas of the world” și titlul de “Spa personality of the year” (atribuit Karinei Stewart, co-fondator și Concept Director), toate obținute în 2009, sunt motivele pentru care călătoria noastră în lumea turismului sănătos începe de la Kamalaya.

În timp ce majoritatea resorturilor asiatice atașează un spa la cazare, Kamalaya abordează lucrurile exact invers: își centrează întreaga abordare pe programele de wellness, iar unitățile de cazare – de la camere la vile private – vin doar să completeze și să susțină aceste programe. Explic imediat.

Kamalaya oferă 4 mari categorii de pachete: Healthy Lifestyle, Detoxifiere, Stress & Burnout și Yoga.  De la un Relax & Renew de 3 zile la un Comprehensive Detox de 14, fiecare pachet include consultații, tratamente, cazare și, nu în ultimul rând, o dietă specială pentru fiecare oaspete. La prima cină, ospătărița m-a întrebat: „Ştiu că nu vă face bine ceapa. Vă facem salata fără?” Abia venisem și femeia știa deja ce preferințe culinare am. Dar nu ăsta e lucrul cel mai impresionant despre bucătăria de aici.

Kamalaya are un meniu unic, creat special de Kai Mueller (bucătarul șef) și Karina Stewart, pe ideea că hrana nu trebuie doar să-ți protejeze sănătatea, ci să ți-o îmbunătățească. Mâncărurile se bazează pe verdețuri, fructe, legume, semințe și mirodenii. Fără porc, fără vită. Low fat, low sodium, low sugar. Dacă ești tentat să adaugi “low taste”, oprește-te. Tot ce-am mâncat la Kamalaya a fost absolut delicious și extrem de sățios. Nodul Gordian a fost tăiat: se poate și gustos și sănătos. Am cartea lor de rețete, o împrumut cu drag doritorilor. Nu, n-a trebuit să-l iau ostatic pe Kai ca s-o obțin. Am primit-o cadou la plecare.

Sejurul tău începe cu un control asupra constituției și stării generale a organismului. Nu te speria, nu îți ia nimeni sânge. Diagnosticul se realizează cu ajutorul unui aparat care măsoară bio-impedanța oganismului – compoziția țesuturilor si fluidelor – detectând din start ce surplusuri sau lipsuri are corpul tău. Daca nu ai optat încă pentru un pachet de tratament, consultantul Kamalaya îți va face recomandarea optimă sau îți va sugera o suplimentare.

Kamalaya îți dă sentimentul că ești, în acelaști timp, atent monitorizat dar complet liber să faci totul în stilul și în ritmul tău. E o combinație rară de delicatețe și control, de blândețe și strictețe. Amplasarea, organizarea, oamenii cu care intri în contact, tratamentele sau mâncarea pe care le încerci te stimulează să vrei și să poți face o mare schimbare în viața ta, cu un minim de efort.

Inima spirituală a Kamalayei este mica peșteră unde, pe vremuri, trăiau și meditau călugarii budiști. Posibil că de aici se trage minunata energie pe care o vei simți pretutindeni. O energie care potențează fantastic profesionalismul și dedicarea terapeuților. O energie care transformă cea mai pământească experiență într-un ritual memorabil.

Trebuie neapărat să încerci Shirodhara, o tehnică Ayurveda ce acționează asupra chakrei Ajna („al treilea ochi”), responsabilă cu viziunea și intuiția. Stai întins pe patul de masaj și, timp de o oră, un ulei tămăduitor se scurge pe fruntea ta, golindu-ți mintea de gânduri și trupul de tensiuni.

Shirodhara a fost dezvoltată inițial în Kerala, India și este folosit pentru tratarea unor afecțiuni precum sinuzita, rinita, albirea părului, insomnie sau prosiazis. Elena a încercat-o:

„Nu știam la ce să mă aștept, am ales Shirodara pentru că aveam ceva probleme cu sinusurile. Când am simțit prima oară uleiul curgându-mi pe frunte, m-au trecut fiori pe tot corpul, mi-am adus aminte de primul sărut din adolescență. Aș fi vrut să nu se mai termine. O oră, cât a durat Shirodhara, fiorii nu au încetat. Am reușit doar să mă acomodez cu ei și să plutesc undeva, departe, uitând de tot. La un moment dat nu mai știam unde sunt, cu cine, poate nici cine. Eram o pace imensă.”

Am mai testat masajul Kati Vasti (care ia literalmente cu mâna durerile din zona lombară) și masajul taoist Chi Nei Tsang (o binefacere pentru stomac și ficat).

Ce ai putea să încerci: Reiki, Yoga, terapia prin sunete, acupunctura, masajul medical Tui Na, Pilates, Tai Chi, Chi Gong, Pranayama, drenajul limfatic, terapia prin hipnoză.

Kamalaya Wellness Sanctary and Holistic Spa Resort este amplasat în sudul insulei Samui din Golful Thailandei, la o oră de zbor de Bangkok. Un pachet costă între 1.200 Euro (Relax&Renew, 3 nopți) și 5.800 Euro (Comprehensive Balance and Re-vitalize, 14 nopți). Prețurile includ taxele și acoperă cazarea, mesele, tratamentul și transferurile. www.kamalaya.com

Acest articol a fost realizat cu sprijinul One Fitness & Spa, primul centru de Wellness 360° din București. www.onefitness.ro

Update 27 octombrie 2010

Excelența pe care am descoperit-o noi la Kamalaya Wellness Sanctuary a fost recunoscută în ultima lună în cadrul a cinci festivități diferite din întreaga lume:

27 septembrie, Bangkok, în cadrul Thailand Tourism Awards, Kamalaya a primit “Award of Outstanding Performance for Health Tourism Destination Spa – Nationwide”;

4 octombrie, Londra, la a patra ediție a premiilor TATLER, Karina Sweart a acceptat în numele echipei sale premiul pentru “Enduring Excellence”;

14 octombrie, Singapore, Crystal Awards Asia Pacific, Kamalaya a fost numit pentru al doilea an consecutiv “Best Complementary & Alternative Medicine Wellness Centre”. Tot aici a fost între primele trei destinații SPA și nominalizat la categoria “Best Wellness Center”;

19 octombrie, revista SpaFinder a decernat premiile publicului, iar Kamalaya a plecat acasă cu 5 dintre ele: “Favorite Spa in Thailand/Asia”, “Best Cuisine”, “Best for Mind-Body-Spirit”, “Best Interior Design” și “Best for Weight Loss”;

23 octombrie, aceeași SpaFinder acorda Silver Sage Readers’ Choice Awards unde Kamalaya este recompensat cu premiul “Favorite Spa Destination International”.

Vezi galerie imaginiIntră în galeria de imagini a articolului

Comentarii - Un Comentariu

  1. [...] pentru un centru spa detox. Ceva ce nu putea fi atins cu degetul, dar pe care-l întâlnisem la Kamalaya, la Silawadee sau Six Senses, lipsea cu desăvârșire: fițele. The Spa nu-i genul de loc în care [...]

Lasă un comentariu