Tedoo cu Brad Florescu

Dar avem insule și aici, în Marea Neagră!

Un cititor a avut năstrușnica idee de a ne întreba dacă există insule în Marea Neagră și dacă se poate ajunge la ele. Cum nu ne stă în caracter să dăm răspunsuri nedocumentate, am întreprins o expediție de 3 zile pe coasta Mării Negre și ne-am întors cu câteva insule în paporniță.

Un cititor  a avut într-o zi năstrușnica idee de a ne întreba dacă există insule în Marea Neagră și dacă se poate ajunge la ele. Cum nu ne stă în caracter să dăm răspunsuri nedocumentate, am întreprins o expediție de 3 zile pe coasta Mării Negre și ne-am întors cu câteva insule în paporniță. Pentru că, da, dragii noștri, există insule în Marea Neagră și unele dintre acestea ne sunt accesibile.

Nessebar

Între centrul nou și centrul vechi al Nessebarului stau 4.000 de ani și un pod cu o bandă pe sens. Nessebarul nou e un paradis turistic, cu zeci de hoteluri, resorturi, cluburi și restaurante plus plaja aferentă. De partea cealaltă a podului, multă istorie, multe biserici și mici magazine cu suveniruri și bijuterii de argint.

Nessebar a fost fondat de traci prin mileniul al doilea BC, și-a continuat povestea ca și colonie grecească, a fost cucerit de romani, a revenit țaratului bulgar, apoi a încăput pe mâna turcilor pentru ca azi să fie considerat St. Tropez-ul Bulgariei.

Insula este foarte mică, înconjurabilă la pas în 30 de minute. Dimensiunile reduse ale bucățelei de pământ sunt vinovate pentru străzile înguste și pentru oferta limitată de locuri de cazare. Există o singură plajă, mică și aspră, dar nu pentru bronzat te duci la Nessebar, ci pentru romantismul locului.

Din București se ajunge în 4-5 ore, pe ruta Ruse-Shumen-Varna. Dacă vreți să dormiți pe insulă, vă recomand Hotel St. Nikola (3 stele). O dublă pe noapte costă 70 de leva (35 Euro), bani în care e inclus și locul de parcare. Pentru o masă bună și ieftină, mergeți la Old Mill Restaurant (50 de metri cum ieși din hotel). Pentru mese romantice de fițe, mergeți la Hemingway sau la Royal sau la orice alt restaurant vă face cu ochiul.

Mai multe despre Nessebar puteți citi în acest articol.

Sozopol

“Nessebar is already too touristic. If you want to see the real thing, go to Sozopol”, mi-a spus un bulgar ținându-și mâna pe inimă.

70 de kilometri la sud de Nessebar, Sozopol e o altă așezare cu istorie bogată și arome multi-imperiale. Plus că aici e suficient loc și pentru romantism și pentru infrastructură turistică. O mare bilă albă pentru marina de aici, gazdă liniștită și primitoare pentru sute de bărci cu motor sau vele. Dacă vorbim de St. Tropez-ul Bulgariei, cred că mai degrabă Sozopol s-ar califica pentru măgulitoarea comparație. A, să nu uităm de insule. Sozopol nu e insulă, dar reprezintă baza de acces pentru 3 “ostrovuri”:

a) Insula St. Kyril

Foarte aproape de port, e legată de mainland printr-un dig și o șosea îngustă. Insula a servit ca bază navală pentru marina bulgară și a fost demilitarizată abia în anul 2000. Singurele structuri prezente pe insulă sunt: vechile clădiri ale marinei, baza pazei de coasta și un sit arheologic. Se poate vizita în grupuri organizate sau cu un mic peșcheș îndesat în buzunarul paznicului de la capătul digului.

b) Insula St. Ivan (Ioan)

Se află la o milă și jumătate de țărm și adăpostește un far și un alt sit arheologic. Poate fi vizitată dacă vă înțelegeți cu un barcagiu local să vă ducă până acolo. Altfel, puteți să vă îmbarcați într-un sunset cruise, care vă plimbă 90 de minute prin Sozopol Bay, apoi înconjoară insula la mică distanță. Pe St. Ivan nu există cazări sau restaurante. Şi nici curent electric (farul se alimentează solar). În schimb, există 75 de specii de păsări, dintre care 3 sunt pe cale de dispariție.

c) Insula St. Pavel

A făcut parte din “trupul” lui St. Ivan până la jumătatea secolului XIX, când un cutremur puternic le-a despărțit. St. Pavel poate fi numit “insulă” doar cu multă indulgență. E, de fapt, o stâncă pe care-și pierd vremea pescărușii și cormoranii. O puteți vedea în cadrul aceluiași Sunset Cruise.

Recomandare pentru croazieră: vasul Santa Maria, construit în 2009 ca replică după corabia omonimă a lui Cristofor Columb. E un barcaz de lemn, solid și simpatic, prevăzut cu un căpitan super-haios, un tun și un papagal. Prețul unei croaziere este de 4 euro de persoană.

Sf. Anastasia

Este singura insulă locuită de pe litoralul bulgar. Insula aparține Bisericii Ortodoxe Bulgare, dar e deschisă și pentru mici business-uri turistice. Deși săracă în facilități, insula e bogată în legende. Se spune că aici stă îngropată comoara piraților Cossacks (niște băieți din sudul Ucrainei). Dacă vreți s-o găsiți, tocmiți o barcă în Burgas sau Sozopol să vă ducă până acolo. Se fac și croaziere organizate, dar n-am reușit să obțin mai multe detalii.

Vezi galerie imaginiIntră în galeria de imagini a articolului

Comentarii - 4 Comentarii

  1. Andrei says:

    Am fost si eu la nessebar anul trecut si pot sa zic ca am ramas placut impresionat.

    Este o destinatie frumoasa care merita vazuta si fie vorba intre noi o excursie in zona nu costa o avere !

  2. L says:

    piratii cossacks sint de fapt pirati CAZACI, dar voi nu cunoasteti limba romana suficient

  3. Ioana says:

    Foarte util, multumim!

  4. Marius Cătălin says:

    Hristos în mijlocul nostru!Doamne Ajută la toată lumea! Amin.☦ 🙏 ❤️ ⛪ 😇 🇷🇴 🌏
    Ai enumerat ceva insule. Foarte interesant articolul,însă ai uitat de Insula Șerpilor. Ea nu este tot în Marea Neagră?!

Lasă un comentariu