Tedoo cu Brad Florescu

În jurul lumii, intermezzo: la lounge-ul SkyTeam, în șort și adidași.

Cum să acumulezi mile în același cont zburând cu 15 companii aeriene diferite. Ce îți oferă statutul Elite Plus de la SkyTeam. Lounge-ul SkyTeam de la Heathrow.

RTW Heathtrow SkyTeam_DSC0778

Un bărbat de 36 de ani mai degrabă scund decât înalt, purtând o geacă groasă, pantaloni scurți, șosete de la adidași până la genunchi și o șapcă grena care-i apasă părul ciufulit peste gândurile haotice, ținând în spate un rucsăcel negru cu roșu și sprijinind lângă picior o valijoară roșie-neagră, strivește ultima țigară de marginea scrumierei, mai trage o gură de smog londonez în piept și se avântă pe ușa glisantă a Terminalului 4.

Bărbatul este unul dintre cei 40 de milioane de muritori care tranzitează anual Aeroportul Heathrow. Cifra, egală cu întreaga populație a Argentinei, îl face pe călătorul nostru să pară mic și neînsemnat, un pixel pe ecranul gigantic al celei mai mari porție aeriene din Europa.

În ciuda ținutei excentrice – ca să nu spunem inoportune - silueta bărbatului nu ne mai poate aresta atenția. Un zărghit într-o mare de zărghiți. Suntem tentați să întoarcem capul după cuplul de africani îmbrobodiți în pânze colorate. Sau după asatica înaltă, brunetă, senzuală și bărbat. Dar stai! Personajul nostru se îndreaptă către o zonă unde nu intră decât cei aleși. Să fie oare omul nostru un bogătan excentric, un câștigător din boom-ul IT, un artist pe cât de boem pe atât de milionar? Ei bine, nu. Din portofelul coreean pictat cu orezării și stoluri de cocori, personajul scoate un card FlyingBlue Platinum pe care îl întinde recepționerului. Acesta se uită la bucățica de plastic apoi la cartea de îmbarcare, ridică privirea și îi adresează vizitatorului un zâmbet în limba română:

- Domnule Florescu, bine ați venit în lounge-ul SkyTeam.

Despre elite și economie. SkyTeam Elite și Elite Plus.

SkyTeam are un program de fidelitate propriu, în care poți acumula milele zburate cu oricare dintre companiile membre ale alianței. Cu alte cuvinte, dacă zbori cu TAROM sau Alitalia, poți folosi milele acumulate ca să-ți faci un upgrade de la economy la business pe un zbor Aeromexico sau Korean Air. Marele avantaj e că milele tale răspândite prin 4-5 programe frequent flyer diferite se consolidează într-un singur cont, accelerându-ți accesul spre un statut superior. Odată ce-ai atins nivelul Elite sau Elite Plus, indiferent de clasa zborului tău de azi, vei fi tratat ca un pasager business.

Ce înseamnă asta?  Înseamnă că, de când intri în aeroport, lucrurile se mișcă altfel. Faci check-in la un desk dedicat. Ai dreptul la un excedent de bagaj (10-20 kg, respectiv o geantă de cală în plus). Care bagaj primește un tag de priority handling, urmând să apară pe banda de la destinație înaintea celorlalte.

În cele mai multe aeroporturi există un canal de security check dedicat pasagerilor cu statut special. Adică nu vei mai sta la coada aceea imensă, cu pantofii într-o mână și cureaua în cealaltă. Ai rezervare garantată chiar și pe zborurile sold out, prioritate la rezervări și la re-rutare în caz de zbor anulat. La îmbarcare ai din nou prioritate, alături de pasagerii de la business și first. Și nu în ultimul rând, cu un card Elite Plus în portofel poți intra în oricare dintre cele 490 de lounge-uri SkyTeam din lume. Inclusiv în cel din Terminalul 4 al Aeroportului Heathrow.

Lounge-ul SkyTeam din Heathrow, pe românește

Pe ecusonul auriu al recepționerului văd gravat un nume de acasă. Îl cheamă Remus.

- Sunteți român?
- Da, da, român de-al nostru. De aceea v-am abordat pe românește.
- Superb. Înseamnă că am ghid de limbă maternă și în aeroport. Vrei să-mi arăți lounge-ul și să-mi explici ce și cum?
- Cu cea mai mare plăcere.

Lounge-ul SkyTeam este unul dintre cele mai frumoase, mai practice și mai comode saloane în care mi-a fost dat să aștept un zbor. Designul aerisit și luminos, semnat Brandimage, este amplificat de grădina botanică amenajată de-a lungul pereților, grădină care adăpostește 60 de specii de plante. Lounge-ul se află la poarta 10 în T4 Heathrow, la câteva minute distanță de îmbarcările pentru zborurile membrilor alianței (inclusiv TAROM). Salonul este deschis de la 5.30 a.m. până la ultimul zbor, iar accesul este permis pasagerilor first class,business class și deținătorilor de statut Elite Plus în programul de fidelitate al Alianței SkyTeam.

Pornesc în urma lui Remus, care-mi descrie fiecare lucru cu gesturi elegante și accent de ardelean.

- Aici avem calculatoarele și, pentru cei care se plictisesc, câteva console PlayStation. Wi-fi gratuit peste tot. Aici e restaurantul. Bucătărie internațională, care reflectă diversitatea culturală din cadrul alianței. Acolo e celebrul wine bar, o adevărată cramă cu vinuri de colecție franțuzești, italienești și australiene.  După 5 după-amiaza se servește și șampanie. Doriți să degustați ceva?
- Din păcate nu, că mă deshidratez și după aceea o să-mi fie rău în avion.
- Apropo de asta, în spate – veniți cu mine – avem oxygen bar-ul, unde puteți inhala oxigen pur timp de 10 minute pentru a vă pune în formă. Alături este wellness center-ul, dacă doriți să faceți un duș sau să vă bucurați de un masaj gratuit. Avem trei colege din Malaezia foarte pricepute.
- Dincolo de ușa aceea ce este?
- Acolo e un quiet room. Intrați, închideți ușa, stingeți lumina și puteți dormi. Iar acolo e camera VIP. Celebritățile care nu vor să fie asaltate de eventualii fani din lounge stau aici până la ora îmbarcării, apoi ies pe o ușă secretă și se duc la avion.
- Ce staruri ați avut ca oaspeți?
- Nu pot să spun. E confidențial.
- Cameră pentru fumat este?
- Din păcate nu. Terminalul 4 e non-smoking. Ca să fumați va trebui să ieșiți afară din clădire. Și acum o să vă rog să mă scuzați, trebuie să mă întorc la recepție.
- Mulțumesc, Remus. De aici încolo mă descurc singurel. Oricum trebuie să mai dau o tură, că mi s-a făcut poftă de dezmăț.

Lăsându-l pe românul nostru la treburile lui, am refăcut traseul prin lounge pus pe prăduială. Am mâncat niște paste excelente pe care le-am stropit cu sucuri de fructe, am continuat cu o cafea, m-am lungit un pic în quiet room și, ca prin farmec, am ajuns la centrul de wellness, unde o domnișoară mică și drăguță, unguroaică de fel, m-a servit cu 10 minute de oxigen pur, aromat cu măr verde. Sănătate curată, cică.

Tratamentul mi-a prins bine în vederea evenimentelor ulterioare. Zborul KLM de Amsterdam s-a anulat pe motiv de avion defect. Am scos cardul Elite Plus și l-am împins sub nasul unuia dintre agenții de check-in care potolea mulțimea din fața porții. Mi-a luat discret cardul și boarding pass-ul, a căutat ceva în calculator, a printat și, peste o oră și jumătate, eram îmbarcat în următoarea cursă spre Olanda.

La Amsterdam m-au așteptat doi prieteni vechi, o lalea roșie și un joint cât o havană. Dar despre asta în episodul 6 al serialului “În Jurul Lumii, cu Românii“, că nu se face să maculez povestea sponsorului cu detalii atât de picante :-)

Foto: Brăduț Florescu, octombrie 2011.

Comentarii - 8 Comentarii

 1. Bogdan spune:

  Mi-a placut articolul, dar trebuie sa recunosc ca ciorapii m-au terminat :)

 2. Gabriela spune:

  Frumos din partea lor, Oxygen Bar! Cu LH am plecat Andrea si cu mine la Bogota in 87 (!), 4 escale si cateva ore cu trenul… ;-)

 3. Gigi profu' de romana spune:

  “Bucătăria internațională reflectă multiculturalismul alianței. Eu personal am ales pastele.” Si “impersonal” ce ai mai ales?… Mai invata limba romana, shmechere!

 4. Widsith spune:

  Foarte fain articolul si pozele, chiar ma intrebam cum si ce este intr-un Lounge si ce e atat de special. Iar ciorapii, BESTIAL!

 5. elena spune:

  Bradule……de ce umblii asa imbracat prin lume, mai draga????? Ca sa zica lumea ca esti un bogatas excentric???? :)))

 6. [...] mele sunt cele din Otopeni și Schipol, unde fumătorii sunt considerați ființe umane.  Cel din Heathrow e senzațional, doar că trebuie să ieși din aeroport ca să fumezi o țigară (ce criterii mi-am [...]

Lasă un comentariu