Tedoo cu Brad Florescu

Corrupt Tour. O idee genială pentru salvarea turismului românesc.

România are o resursă infinită de care nu profită. Cehii, în schimb, deși mult mai săraci decât noi, au reușit să o exploateze. Despre ce este vorba?

N-o spun eu, o spun statisticile: România are o resursă naturală cu care puține țări europene se pot lăuda. O resursă perpetuu regenerabilă, neînstrăinabilă și capabilă să ofere turismului românesc mult așteptata recunoaștere internațională. Corupția.

Și cum nouă se pare că ne lipsește spiritul antreprenorial, rămâne ca tot străinii să ne învețe ce să facem cu bogățiile patriei. Un om de afaceri ceh a pornit o operațiune turistică extrem de originală.

Corrupt Tour oferă turiștilor ocazia de a vizita și înțelege la fața locului corupția din Praga, o destinație infinit mai săracă în resurse de acest gen decât orice oraș din România. Pentru mai multe detalii despre conceptul din spate și succesul operațiunii, l-am intervievat pe domnul Petr Sourek, Managing Director al Corrupt Tour (foto jos). Nu vrei să știi cât m-a costat interviul.

Petr Sourek Corrupt Tour Prague Praga 1

TEDOO:  Cum se desfășoară un Tur al corupției? De pildă, “Hospitals on the Edge of Law” sună foarte incitant. Ce presupune?

Petr Sourek:  În cadrul turului poți vizita trei spitale pragheze și vei vedea cum își desfășoară acestea activitatea. E o experiență interactivă, în care ești invitat să joci într-un soi de telenovelă medicală: poți fi reprezentantul unei firme de asigurări medicale, un director, un șef de achiziții sau alt soi de businessman dubios implicat în afacerile cu spitale. În comparație cu serialele clasice despre spitale, în melodrama noastră medicii și asistentele joacă doar un rol minor.

Că veni vorba despre turul respectiv, un amic român mi-a spus că, acum ceva ani, la voi în țară a rulat un serial intitulat “Spitalul de la marginea orașului” (“Nemocnice na kraji mesta”) care s-a bucurat de ceva popularitate. Din perspectiva aceasta, jocul de cuvinte din titlul turului spitalelor (trad. “Spitale de la marginea legii”) trebuie să vă sune familiar.

TEDOO: Nu numai din perspectiva aceasta. Spune-mi cum colaborați cu autoritățile? Presupun că Ministerul Ceh al Sănătății nu vă iubește din cale-afară pentru excursiile pe care le organizați. Au încercat autoritățile să vă ajute sau să vă blocheze în vreun fel? Ați avut dispute?

Petr: Afacerea noastră este mică și independentă. Nu primim niciun ban și nici vreun alt soi de sprijin de la autorități. Orice declarație a vreunui minister are un efect limitat sau, mai rău, se poate întoarce ca un bumerang împotriva emitentului.

Până acum am avut doar probleme nesemnificative. De pildă: Motol, unul dintre spitalele incluse în turul nostru, ne-a trimis o factură pentru că i-am vizitat clădirea centrală. În mod normal, plătești o taxă de intrare atunci când vizitezi un monument istoric, un castel medieval, de pildă. Și cum spitalul Motol este un castel al corupției, bântuit de tot felul de legende și stafii, am decis că e corect să plătim taxa respectivă.

Corrupt Tour Prague Praga 7

TEDOO: Ce presupune un Crony Safari (crony, în traducere liberă: “pile”, “sinecuri”, “băieți deștepți”)? Ce sunt “Monumentele Corupției” despre care se vorbește pe site?

Petr: A merge într-un tur de-al nostru nu înseamnă doar să vizitezi clădiri ci și să înțelegi cum merge treaba de fapt și să-i cunoști pe actorii principali ai acestui spectacol al corupției. Aceștia sunt “băieții deștepți”.

Noi ne călăuzim oaspeții în locuri legate de scandaluri sonore. Le povestim în detaliu diversele cazuri de corupție și le dezvăluim culisele acestora pentru a-i ajuta să înțeleagă ingeniozitatea sau cretinismul schemelor după care se operează.

Ne aflăm într-un process continuu de împrospătare a informației și a listei de destinații, pentru a ține în permanență pasul cu cele mai recente tendințe în domeniul corupției. Ne asigurăm, astfel, că le oferim întotdeauna clienților noștri the best of the worst.

Din păcate, o parte din marile monumente ale corupției pragheze au suferit oarece distrugeri imediat după vizitele noastre. Sper să nu fim făcuți responsabili pentru asta.

Vina nu este a noastră, ci a poliției, a unor procurori sau ONG-uri inconștiente care s-au dedat la atacuri barbare la adresa moștenirii noastre culturale! Oamenii trebuie să vină aici până nu e prea târziu! Corupția noastră trebuie apărată!

Sper din tot sufletul că politicienii responsabili vor lua toate măsurile necesare pentru protejarea mediului corupt.

Corrupt Tour Prague Praga 6

TEDOO: Văd că aveți și un pachet de franchiză. Presupunând că un antreprenor român vrea să deschidă o afacere similară în București – și, slavă Domnului – avem o zestre culturală inestimabilă în acest sens, ce suport îi oferiți ca francizor și care ar fi costurile implicate?

Petr: Încă n-am stabilit un preț pentru franciză. Putem negocia. Suntem pregătiți să oferim know-how-ul nostru pentru stabilirea unei operațiuni similare și să ne punem marca la dispoziția altor antreprenori în shimbul unei sume decente.

TEDOO: Dacă, ferească Sfântul, corupția va dispărea la un moment dat din Praga, plănuiți să vă extindeți către alte zone? Care ar fi destinația fertilă într-un asemenea scenariu?

Petr: Primim invitații de la oameni din toată lumea. Anumite destinații par cu adevărat promițătoare. Totuși, există mulți factori care fac lucrurile să meargă. Într-o industrie creativă ca a noastră, este esențial să ai oameni bine pregătiți și motivați.

În mod normal, corupția se hrănește din business. Noi am reușit să inversăm procesul. Corrupt Tour este un business care se hrănește din corupție. Corupția este materia primă a tururilor noastre. Unii visează la ziua în care corupția lumii se va epuiza, la fel ca petrolul sau gazele naturale. Noi nici nu concepem așa ceva! Noi suntem mândri să facem bani pe spinarea corupției, o resursă naturală mult timp subestimată și regenerabilă la infinit.

Un tur al corupției în Praga durează 2-3 ore și costă de la 20 de euro în sus. Turiștii și potențialii investitori sunt invitați să dea o șpagă raită pe site-ul Corrupt Tour. Peșcheșul pentru fotografii i se cuvine domnului Jan Hrdy.

Vezi galerie imaginiIntră în galeria de imagini a articolului

Comentarii - 2 Comentarii

 1. Corrupt Tour says:

  We feel that there is a huge potential in corruption tourism in Romania. If you have the same feeling and you are willing to start a CorruptTour Romania, please contact us on info@corrupttour.com

  We are looking for franchise partner in other corruption friendly countries where corruption monuments are still visible. We are ready to support local office with our know how, media coverage and our experience with over 15 month of operation.

  Thank you and please do not forget that if there is a corruption in your country there is a huge business opportunity to make some money on corruption legally with Corrupt Tour company.

  http://www.corrupttour.com
  info@corrupttour.com

 2. Goean Andrei says:

  Nu am mai auzit ceva de acest gen, dar mi se pare genial. Adevarul e ca, coruptia nu poate fi dizolvata, ci doar diminuata, de frica poate; Sper sa se gaseasca cineva si de la noi sa negocieze o franciza cu domnul Petr; poate asa macar reusim sa iasa la suprafata faradelegile din tara noastra si sa le mai dam peste nas cu exemple concrete.

Lasă un comentariu