Tedoo cu Brad Florescu

Cu ce ne schimbă viețile venirea FlyDubai în România.

O analiză comparativă a ofertelor FlyDubai și TAROM pe ruta București-Dubai.

A6-FDL-flydubai-Boeing-737-800_PlanespottersNet_240531

Compania FlyDubai (indicativ FZ) va zbura de la Dubai la București începând din 1 octombrie. Știrea, apărută pe  Mediafax, AirBuzz și Aeronews, ar trebui să ne bucure. Să ne bucurăm, deci, dar pe-aici, prin incintă, fiindcă arabii nu se arată dispuși să atace piața la baionetă. Am făcut o comparație între FlyDubai și TAROM pe cursele București-Dubai, ca să vedem cu ce se schimbă viețile noastre după 1 octombrie.

Tarife. FlyDubai vs. TAROM.

Operatorul arab va intra pe piață cu tarife promoționale începând de la 440 de euro pentru un zbor dus-întors. O simulare comparativă pentru luna octombrie ne arată că un bilet la FlyDubai pe ruta București-Dubai-București va costa într-adevăr 440 EUR, în timp ce un bilet TAROM pe aceeași rută va fi cu 3 EUR mai scump.

Situația nu se schimbă nici de Sărbători. Un TAROM cu plecare în Ajunul Crăciunului și retur după 10 ianuarie costă tot 443 EUR, pe când un FlyDubai în aceeași perioadă rămâne la 440 EUR.

Deci la nivel de tarife nu se întâmplă nicio revoluție.

Frecvențe și orar de zbor București-Dubai.

FlyDubai va opera patru zboruri pe săptămână, la fel ca și TAROM. Arabii au totuși un ușor avantaj la orarul de zbor.

TAROM: Plecare din București la 19.25, aterizare pe DXB la 01.20 a doua zi. Retur din Dubai la 02.20, sosire pe Otopeni la 6.45.

FlyDubai: Plecare din București la 14.15, sosire în Dubai la 20.00. Retur din Dubai la 09.15, aterizare pe Otopeni la 13.30.

Servicii.

În prețul de 440 de EUR, FlyDubai include taxele, 20 de kilograme de bagaj de cală și un bagaj de cabină de 7 kilograme.  TAROM include în preț taxele, 23 de kilograme de bagaj de cală și un bagaj de cabină de cel mult 10 kilograme.

Spre deosebire de TAROM care are și clasă business, toate cele 189 de locuri din avioanele FlyDubai sunt economy.

TAROM oferă gratuit mâncare, răcoritoare și băuturi alcoolice. Pe zborurile FlyDubai acestea se pot cumpăra.

Indicii de punctualitate ai celor două companii (calculat de FlightStats) sunt egali: 75% on time.

FlyDubai operează ruta DXB-OTP cu o aeronavă Boeing 737-800 Next Generation. TAROM zboară cu un 737-700 modificat.

Ce conexiuni oferă FlyDubai. Africa de la 573 EUR.

Aici n-am să continui comparația, ci am să mă limitez la a trece în revistă cele mai interesante destinații propuse de FlyDubai cu conexiune în DXB și tarifele aferente. De remarcat ofertele bune către nord-estul Africii.

București-Addis Ababa (Etiopia): 573 EUR, dus-întors, taxe incluse. Așa da.

București: Khartoum (Sudan): 573 EUR. Interesant, dacă lucrezi pentru Crucea Roșie.

București-Colombo (Sri Lanka): 731 EUR. Hm. Zbori mai ieftin cu CSA+Etihad.

București-Kathmandu (Nepal): 777 EUR. Așa și așa.

București-Dhaka (Bangladeș): 573 EUR. Super-decent.

București-Sana’a (Yemen): 580 EUR. Așa și așa.

Concluzia mea este că FlyDubai nu va rupe piața, cel puțin nu în viitorul imediat. Cel mai probabil, operatorul arab va sta în siajul TAROM, încercând să-și atragă clientela prin prețuri ușor sub cele ale liderului și printr-o comunicare agresivă. Rămâne însă de văzut și cum va reacționa TAROM pentru a-și proteja una dintre cele mai profitabile rute din portofoliu.

FlyDubai.com.

Sursa foto.

Comentarii - 14 Comentarii

 1. Cristian Stan spune:

  Eu sper doar s-o arunce așa p-asta cu 440 eur, iar când se apropie de perioada de lansare efectivă a rutei să-și revină și să aibă promoții autentice.
  Dar, din păcate, ca și în cazul QR, în continuare e mai ieftin să zbori BUH-IST cu Tarom/Turkish/Pegasus si de acolo oriunde cu Fly Dubai, decât să folosești zborul direct…
  777 eur pe KTM și 731 pe CMB e aberant….

 2. Andrei spune:

  Pertinent. Place! Dar ai uitat sa spui Tarom are vin Budureasca (buuun) :)

 3. LetsGO spune:

  din Istanbul au preturi la jumate de pret fata de cele cu plecare din Buc…

 4. Zsolt spune:

  @Cristian Stan daca faceti o simulare pentru noiembrie, veti vedea ca preturile sunt mai mici, adica 295.

 5. Etravel spune:

  Khartoum, Addis Ababa, Colombo si Sana’a sunt sigur ca vor atrage puternic pasagerii de conexiune ai lui FlyDubai.

 6. emil spune:

  Programul de zbor va fi avantajul decisiv pt fly dubai. Plecarea la 2 noaptea din Dubai in conditiile in care trebuie sa parasesti hotelul la 12 la pranz este pur si simplu sinistra. Sau trebuie sa calculezi la pretul biletului de avion tariful unei zile de cazare in plus. Nici sosirea la 1 noaptea nu e o bucurie. Pentru a pastra piata Tarom trebuie sa modifice programul de zbor, nu preturile.

 7. liliana spune:

  nu uitati si viza care se obtine la fly dubai convenabil fata de tarom unde nu se implica, asta in cazul ca nu ai viza inclusa de la hotel…)

 8. mihai- spune:

  tocmai am rezervat bilet Otopeni-Male la 618 Euro cu escala Dubai pentru luna martie 2014. .
  cu zboruri de 4 ore jumate / segment .
  imi suna bine …

 9. Razvan spune:

  Salut, poate merge un update la acest articol, acum Flydubai deschide din 20 noiembrie zbor spre Bangkok, OTP-BKK, 2 adulti si 1 copil in sezon (sfarsit decembrie-ianuarie) la 1650 eur.

 10. [...] decembrie: Dubai – Istanbul. 177 EUR cu FlyDubai, despre care am scris aici. Direct. Același tarif și la AirArabia, din [...]

 11. [...] Tot din 2 aprilie, cele trei curse săptămânale pe relația Dubai vor fi operate la ore mai comestibile. Se pleacă de pe Otopeni la 8.05 (dimineața), iar din Dubai la 14.55. Mișcarea anulează dezavantajul major pe care TAROM l-a avut până acum în fața celor de la FlyDubai. [...]

Lasă un comentariu