Tedoo cu Brad Florescu

Flight Radar 24: Cum poţi urmări live traficul aerian dacă nu lucrezi la CIA.

În minutul la care încep acest paragraf, zborul Emirates EK39 cu destinaţia Birmingham zboară pe deasupra Bucureştilor.  Cursa Astrian Airlines OS643 în direcţia Baku se îndreaptă cu 894 de kilometri la oră spre Tulcea.  Iar Airbus-ul A319 al easyjet survolează […]

În minutul la care încep acest paragraf, zborul Emirates EK39 cu destinaţia Birmingham zboară pe deasupra Bucureştilor.  Cursa Astrian Airlines OS643 în direcţia Baku se îndreaptă cu 894 de kilometri la oră spre Tulcea.  Iar Airbus-ul A319 al easyjet survolează Timişoara la fix 10.980 de metri, cap compas 258 de grade.  Ia, stai un pic, că aterizează KLM-ul de unu…1024 de metri…975 de metri…472…345…touchdown!

Ca să aflu toate aceste date, n-a fost nevoie să mă angajez la CIA. Informaţiile transmise de transponderele aeronavelor sunt publice şi le poţi accesa prin FlightRadar24.

FlightRadar24 este o aplicaţie care transmite în timp real date despre traficul aerian. Afli cam tot ce te interesează: numele companiei aeriene, numărul zborului, tipul şi indicativul avionului, de unde vine şi unde se duce acesta, viteza, altitudinea, heading-ul şi alte detalii. Vezi aproape tot ce vede un controlor de trafic, dar într-o interfaţă simplă şi prietenoasă.

Pe harta lumii, îţi apar sub formă de icon-uri toate avioanele care se află în aer la acel moment. Dai click pe unul şi afli ce hram poartă. Poţi opta şi pentru vizualizare ca listă, ordonată după numărul/indicativul zborului.

În partea de sus a ecranului apar alertele emise de echipaje. De pildă, acum câteva clipe, un British Airways a transmis semnalul 7700 – general emergency. Sper că nu e foarte grav. Voi urmări evoluţia evenimentelor pe canalul de twitter.

Deocamdată aplicaţia acoperă doar anumite zone ale lumii: Europa, estul Americilor,  estul Australiei, Orientul Mijlociu, sudul Rusiei, Japonia şi partea continentală a Malaeziei. Dar vor apărea şi altele (cum au tot apărut de la lansare).

Aplicaţia e disponibilă online (se deschide în fereastră de browser), dar şi în versiuni pentru iPhone, iPad şi Android.

Bun. Acum te las să te joci pe FlightRadar, că tocmai a decolat zborul TAROM ROT383 cu destinaţia Paris. 850 de metri. 1000. 1200…

UPDATE. Răzvan îmi spune că versiunea Android cu plată oferă în plus o opţiune pe care cred că şi-o doreşte orice copil din lume: îndrepţi telefonul spre cer şi afli imediat informaţii despre avioanele care trec pe deasupra.

Comentarii - 22 Comentarii

  1. Agen Cia says:

    Nasol e că nu poţi vedea chiar tot ce mişcă.Spre exemplu, Air Force One e invizibil pentru aplicaţie.Agenturili ştiu de ce…

  2. Felicitari pentru site. Ati castigat un cititor.

  3. Iulian Sirbu says:

    Bradut, Indormatiile afisate nu sunt in timp real, din motive de securitate sunt postate mai tarziu (probabil cu 10′ mai tarziu)

    • Tedoo says:

      Ei asa sustin (si n-am avut cum sa verific, pentru ca zona unde traiesc eu nu e acoperita). As tinde sa ii cred, pentru ca versiunea Android ofera urmatoarea facilitate: “Augmented Reality makes it possible to point the camera to the sky and view information about air traffic above your head.” Ceea ce ma face sa cred ca, daca exista un delay, acesta nu poate fi in niciun caz atat de mare. In 10 minute, un avion parcurge peste 100 de kilometri.

  4. Vali says:

    este in timp real sau delay-ul este doar de cateva secunde … testat pe OTP cu telefonul in mana ma uitam la cer si vedeam avionul 😉

  5. george2210 says:

    E in timp real sau in urma cu maxim 10-15 secunde.
    Din pacate sunt si avioane care nu apar pentru ca nu au nush ce sistem de transmitere.
    Poate pe viitor vor fi acoperite si celelalte zone ale lumii pentru ca acum se vede doar Europa si putin din alte locuri.

  6. planetaeco says:

    Este in timp real . Stau afara cu laptopul si privesc cum trece pe deasupra . Aici nu apar chiar toate avioanele pe display , dar e interesant si asa . Totdeauna ma-ntrebam cine trece , unde merge , etc . Acum am aflat !

  7. Alin says:

    Va salut,daca stie cineva sa imi zica,cum pot sa fac sa aud si eu daca se poate transmisiunile din aeronava?

    • Tedoo says:

      Alin: intra aici si introdu codul IATA sau ICAO al aeroportului pentru care vrei sa urmaresti transmisiunile. Otopeniul (OTP/LROP) se aude aici.

  8. Alin says:

    @Tedoo mersi man,sunt indatorat pt asta,te citeam mai sus in descrierea urmatoare a siteul-ului flightradar24.com “În partea de sus a ecranului apar alertele emise de echipaje. De pildă, acum câteva clipe, un British Airways a transmis semnalul 7700 ” si ma tot uitam pe site unde tre sa tastez ca sa aud transmisiunile….

  9. Alin says:

    Pt cei pasionati atat de fotbal cat si de avioane iata aici site-ul oficial al aeroportului de la Gdansk, Lech Walesa
    http://www.airport.gdansk.pl/airport/kamery-internetowe
    unde este amplasata o camera web,se pot vedea avioanele care sosesc cu echipele prezente la Euro 2012,respectivele zboruri sunt afisate pe un site de sociazare de catre cei de la FligtRadar24.com,Bafta tuturor 🙂

  10. sorin says:

    cind dau clik pe avion nu mi se mai afiseaza datele despre cursa respectiva ce sa fac?

    • Tedoo says:

      @Sorin: stiu ca au facut un update major saptamana trecuta. S-ar putea ca de aici sa se traga. Unele zboruri pur si simplu nu au datele incarcate (sau sunt classified).

  11. sorin says:

    @ tedoo; bun si ce pot face sa pot sa vizualizez ruta?

    • Tedoo says:

      Sorin, nu vezi ruta pe niciun zbor? Atunci s-ar putea sa fie de la device-ul pe care-l folosesti. Nu-mi dau seama. La mine se vad.

  12. ady says:

    Nu inteleg unde pot sa vad alertele depre care vorbiti dvs. Astept un indiciu ..Multumesc

    • Tedoo says:

      @Ady: alertele de urgenta nu apar tot timpul, ci doar atunci cand se intampla vreo urgenta. Roaga-te sa vezi cat mai putine.

  13. alex says:

    Ce prostie sa-ti imaginezi ca este in timp real. Voi chiar nu ganditi?
    1. Exista un delay de circa 20 secunde (in security asta inseamna foarte mult).
    2. Nu apar nici macar jumatate din aeronavele care exista in spatiul aerian. Numai cursele comerciale si nici acelea toate. Cursele private, speciale, militare, etc, etc, etc …. nu apar. Si acelea sunt foarte multe ….
    Mai ganditi si voi cu creierul, ce naiba.

    • Tedoo says:

      @Alex: Iti inteleg ingrijorarile, dar poate n-ar strica s-o iei mai usor. 20 de secunde de delay si faptul ca nu apar zborurile militare nu inseamna ca nu ne putem distra cu aplicatia asta. Nu suntem talibani, nu pandim avioanele cu lansatorul de rachete. Relaxeaza-te.

      • chemtrails Nato genocid says:

        pacat, daca ai sti de chemtrails, probabil ca asta s-a si intamplat in ucraina, pacat ca nu se pot cumpara precum acadele de la chiosc

    • Paula Blendeanu says:

      E logic dragă că numai avioanele comerciale apar. La ce te asteptai? La avioane militare, la demonstrații, sau la cele care au activități de securitate.Alea doreai să le vezi?

  14. martianul vesel says:

    Totul este in timp real…mai urmaresc si http://planefinder.net/.Am ajuns sa stiu pe de rost ce cursa trece deasupra..fratele meu zice ca am ceva cu capul…nevasta ca-s tampit…sa fie sanatosi.

Lasă un comentariu