Tedoo cu Brad Florescu

Ce se petrece pe lume în luna martie?

Cine se distrează, cine celebrează, cine cântă şi dansează? Afli de la noi. Hai să vedem ce evenimente interesante se întâmplă prin lume în luna martie. Poate vă intersectaţi.

Goa Carnival. Foto: Retinafunk.

Cine se distrează, cine celebrează, cine cântă şi dansează? Afli de la noi. Hai să vedem ce evenimente interesante se întâmplă prin lume în luna martie. Poate vă intersectaţi.

 

 

 

India: Maha Shivaratri (Noaptea zeului Shiva)

Când: 2-3 martie
Ce se întâmplă: Adepţii religiei hinduse îşi aduc omagiile zeului Shiva şi îşi manifestă devotamentul printr-o zi şi o noapte de rugăciuni, ofrande şi post negru. Tradiţia spune că un adevărat credincios, dacă se roagă sincer în timpul acestei sărbători va fi absolvit de toate păcatele acumulate în anul din urmă.
Găseşti aici descrierea festivităţilor şi lista celor mai importante temple care sărbătoresc Shivaratri.

Austria: Balul Operei din Viena

Când: 3 martie
Ce se întâmplă: în fiecare an, crema societăţii austriece se reuneşte la Opera de Stat din Viena pentru Marele Bal. Personalităţi şi vedete din întreaga lume se alătură an de an acestui eveniment fastuos.
Un moment mult aşteptat este Parada Debutanţilor – cupluri care îşi fac apariţia pentru prima oară în public, în cadru oficial, pentru a dovedi prin dans că merită să facă parte din înalta societate.
Fetele poartă rochie albă, coroniţă Swarovski şi un buchet mic de flori pe încheietură. Băieţii sunt îmbrăcaţi în frac negru şi cămaşă albă, scrobită şi obligatoriu pantofi de lac.
Vezi aici programul detaliat, istoria Balului şi condiţiile de participare.

Mexic: Congresul Şamanilor

Când: 4 martie
Ce se întâmplă: Şamanii şi vindecătorii se strâng la Lacul Catemaco din Mexic pentru a-şi promova leacurile şi tehnicile de medicină alternativă. Se organizează parade de costume, se dansează şi se cântă. Probabil că se testează şi ceva “farmacie verde”.

 

 

Olanda: Noaptea muzeelor la Rotterdam

Când: 5 martie 2011
Ce se întâmplă: 46 de muzee din Rotterdam vor fi deschise publicului până la 1 noaptea. Pe străzi au loc concerte, expoziţii în aer liber, spectacole de lumini.
Detalii poţi găsi pe site-ul evenimentului.

 

 

Thailanda: Festivalul Porumbeilor la Yala

Când: 5-6 martie
Ce se întâmplă: crescătorii de porumbei se adună la Yala, unde păsările evoluează într-un concurs de de gângurit.
Thailandezii cred că porumbeii sunt fiinţe sacre, purtătoare de noroc. Cei care cresc aceste păsări şi le îngrijesc cu atenţie sunt protejaţi şi au parte de prosperitate.

Australia: Shakespeare by the Sea – Balmor Beach, Sydney

Când: 14 ianuarie – 6 martie
Ce se întâmplă: “Visul unei nopţi de vară” şi “Comedia erorilor” de William Shakespeare sunt montate într-un cadru informal, într-o piaţetă la malul mării. Oamenii îşi aduc de acasă perne, pături sau scăunele ca să poată sta comod la spectacol.
Intrarea este liberă, dar donaţiile sunt încurajate. Spectacolele au loc vinerea, sâmbăta şi duminica.
Mai multe detalii pe site-ul evenimentului.

 

Marea Britanie: Drawing Fashion – Design Museum din Londra

Când: 3 noiembrie 2010 – 6 martie
Ce se întâmplă: Design Museum expune publicului schiţe semnate de greii industriei de fashion: Chanel, Dior, Lacroix, McQueen.
Verifică programul pentru workshop-uri şi prezentări speciale.

 

India: Goa Carnival

Când: 5 – 8 martie
Ce se întâmplă: parade de costume, oameni veseli, muzică şi dansuri oriunde întorci capul. Carnavalul este organizat anual încă din secolul al XVIII-lea de către portughezi, marcând intrarea în Postului Paştelui. În timp, însă, festivitatea şi-a diluat semnificaţiile religioase şi astăzi adună la un loc localnici şi turişti care au împărtăşesc o singură credinţă: distracţia.
Nebunia se termină la Clube National în Panajim cu o petrecere red-and-black.

SUA: Women’s Day Live – Hollywood

Când: 8 martie
Ce se întâmplă: un eveniment multi-media care lansează o nouă campanie de celebrare şi educare a femeilor din lumea întreagă. La Hollywood Bowl, California se organizează un mega-concert caritabil care va fi transmis live în 100 de oraşe din lume. Femeile de pretutindeni sunt invitate să se strângă în locuri publice pentru a susţine această cauză.
Anul acesta se împlinesc 100 de ani de când se sărbătoreşte Ziua Mondială a Femeii.
Poţi afla mai multe de aici.

 

Japonia: Ziua Penisului – Komaki

Când: 15 martie
Ce se întâmplă: japonezii din Komaki îşi aduc omagiile pentru prosperitate şi fertilitate. Un penis de lemn, lung de 2,5m lungime, este purtat de la templul Shinmei Sha (în anii pari) sau de la Kumano-sha (în anii impari) până la Tagata Jinja într-o procesiune fastuoasă, însoţită de preoţi shintoişti. Odată depus la destinaţie, oamenii se roagă şi apoi sărbătoresc bând sake şi mâncând dulciuri în formă de falus. Exact.

 

 

Elveţia: Berna Jazz Festival

Când: 11 martie – 21 mai
Ce se întâmplă: concerte de jazz şi blues. Pe lista artiştilor din acest an se regăsesc nume grele ca Jean Luc Ponty, Ahmad Jamal sau Tom Harrell Quintet. Găseşti aici programul complet.

 

Dacă ştii vreun eveniment notabil pentru luna martie, lasă-ne un comentariu.

Sursa foto 1. Sursa foto 2.

Vezi galerie imaginiIntră în galeria de imagini a articolului

Comentarii - 5 Comentarii

 1. Raluca spune:

  Salut,

  In Grecia in fiecare an inainte de inceperea postului Pastelui se organizeaza un carnaval (Apokries). Cel mai mare si mai vestit este cel din Patra. Anul acesta a inceput pe 13febr, iar primul moment important al carnavalului este Tsiknopémptẽ (Joia cu fum, o traducere mot-a-mot), in data de 24 febr, zi in care in toata Grecia se mananca carne la gratar, deci toata Grecia este “afumata”. Ca si in cultura noastra, in care ultima saptamana de dinainte de post, se numeste Saptamana Alba, in care se mananca multe produse lactate, grecii au Duminica Branzei si se mananca branza, evident si are loc Carnavalul Mic, 27 febr. Ultima zi a carnavalului, denumit si Carnavalul Mare, are loc in ultima duminica de dinaintea postului, 6 martie.
  Pentru sustinerea informatiilor http://en.wikipedia.org/wiki/Carnival. Pentru mai multe info, astept PM.

  Regards,
  Ralu

 2. admin spune:

  Foarte interesant, Raluca. Multumim frumos.

 3. Anca spune:

  Ati uitat tocmai de Saint Patrick’s Day sarbatorita de irlandezi in 17 martie; e o sarbatoare destul de importanta in tarile anglofone cu imigranti irlandezi.

  Mai este Fallas in Valencia – in zilele dinaintea lui 19 martie, cand este punctul culminant si se incendiaza toate fallas (constructii din hartie presata infatisand papusi si scene). Am fost anul trecut – e spectaculos. Statuile fallas din piata centrala aveau inaltimea unei cladiri; pompierii au o noaptea plina in 19 martie pt ca ei sunt cei care trebuie sa incendieze zeci de statui in tot orasul…

 4. Alexandra spune:

  Carnavalul de la Venezia nu e tot in martie?

Lasă un comentariu