Tedoo cu Brad Florescu

Festivalul Yee Peng, Chiang Mai. Sau cum am plâns cu zâmbet de copil.

Şi când ceremonialul religios a luat sfârşit, şi-au înălţat către cer rugile de iertare şi dorinţele de mai bine.

_DSC3904

Aş putea să îţi povestesc în detaliu ce se întâmplă la Festivalul Yee Peng, citând graţios din pliantele pe care le-am primit la intrare sâmbătă seara când a avut loc. Ţi-aş face capul mare cum că este una dintre cele mai mari sărbători Buddhiste, că are loc o dată pe an, că este momentul pe care credincioşii thailandezi îl aşteaptă cu nerăbdare pentru a-şi arăta respectul faţă de Buddha şi pentru a-i cere smerit să îi ierte dacă nu i-au urmat întocmai învăţăturile dhamma în anul ce a trecut.

Cât de verde şi curat era câmpul pe care a avut loc ceremonia, cât de decent erau îmbrăcaţi oamenii, cât de bine organizat a fost totul sau ce bine vorbea MC-ul în engleză, toate amănuntele acestea sunt mărunţiş.

Mult mai importantă este energia întregii sărbători, pe care o simţi de cum ai păşit în locaţie şi până pleci acasă sau la hotel. O vibraţie măreaţă, pozitivă, care rămâne cu tine zile de-a rândul şi te face să zâmbeşti mai blând decât de obicei.

Aşa că o să-ţi spun atât: sâmbătă, 29 octombrie 2011, am asistat la o spovedanie în masă care m-a făcut să plâng cu zâmbet larg de copil în faţa cadoului mult aşteptat. Mii de oameni s-au rugat şi au meditat împreună vreme de două ore. Gând la gând, suflu la suflu, cuvânt la cuvânt. Fiecare cu el şi cu toţi ceilalţi. Iar când ceremonia s-a sfârşit, rugile de iertare şi dorinţele de mai bine au pornit spre cer ca mii de lampadare luminoase, urmărite îndelung de suflete pline de speranţă.

Foto şi video: Elena Stanciu, octombrie 2011.

Comentarii - 2 Comentarii

  1. Graphis spune:

    Wow… chiar impresionant…nu mai am cuvinte!

  2. Festivalul Yee Peng Chiang Mai- Sau cum am plans cu zambet de copil – Tedoo…

    “Aş putea să îţi povestesc în detaliu ce se întâmplă la Festivalul Yee Peng, citând graţios din pliantele pe care le-am primit la intrare sâmbătă seara când a avut loc. Ţi-aş face capul mare cum că este una dintre cele mai mari sărbători Buddhiste, că…

Lasă un comentariu