Tedoo cu Brad Florescu

Locuri de taină: Ferma de scoici de la Dalboka

Situată pe malul Mării Negre, în Bulgaria, ferma de scoici de la Dalboka merită o vizită nu doar din partea iubitorilor de specialităţi culinare pe bază de scoici.

Bulgaria Dalboka MusselsDSC_0262

Locul ăsta nu l-am fi găsit în veci dacă nu ne duceau niște prieteni bulgari, cărora le mulțumim și pe această cale: blagudaria.

Ferma și restaurantul Dalboka sunt bine ascunse undeva sub umbra malului stâncos al Mării Negre. De unde și numele. Dalboka înseamnă “adânc”, ceea ce face sens în cazul nostru, pentru că terasa este așezată fix la baza stâncilor. Cu toate astea – sau poate tocmai din acest motiv – locul este extrem de popular printre cunoscători. Mulți susțin că aici se mănâncă cele mai bune midii de pe litoralul bulgăresc. Deci și românesc :-)

Din acest motiv, în strâmtul parking al restaurantului vei găsi mașini cu numere de Varna, Burgas sau Dobrich (Tolbuhin). Iubitorii de delicatese marine vin de la zeci sau sute de kilometri să se bucure de bunătățile proaspăt scoase din mare la Dalboka.

Cum ajungi la Dalboka

Ieși din țară pe la Vama Veche și o ții drept spre Albena. După vreo 30-40 de kilometri, vei vedea un semn care indică “Cape Kaliakra”. Du-te în stânga, după el.

După alte câteva zeci de metri, semnul se repetă, indicând tot stânga. Urmează-l. Mergi apoi cam 2 kilometri și, la un moment dat, pe dreapta vei observa un drum asfaltat care-o ia prin câmp, spre mare. Ia-o pe drumul ăsta.

Vei merge apoi preț de 2 kilometri. La un moment dat, drumul se îngustează (nu încap două mașini) și începe să coboare. Dă-i înainte, pe-aici e!

Mergi încet, coboară spre mare și vei vedea ferma și restaurantul. Parchează unde poți. Ai ajuns.

Coordonate GPS:

Latitudine – 43.4037 N
Longitudine – 28.3887 E

Ce mânănci

În primul rând, midii, midii, midii. La grătar, afumate, cu orez, cu sos de coconut, cu legume, cu mere, sarmale cu midii.

Apoi pește: calcan, zargan, sturion, rechin, crap, păstrav, hering, macrou și alte soiuri pe care n-am reușit să le traducem nici din bulgară, nici din engleză.

Sau salate cu nume incitante: “Nevasta marinarului”, “Lacrimile nimfei”, “Nostalgia marinarului”, “Noapte romantică”. Nu vă spunem ce conțin, că se duce poezia situației.

Cât costă

Puțin. Deși bulgarii se plâng că, de când au început să vină englezii să mănânce aici, prețurile s-au dublat.

O salată: 5-6 leva (2.5-3 euro)

O supă (de pește sau de midii): 3 leva (1.5 euro)

Ardei umpluți cu midii: 4 leva (2 euro)

Midii à la Burgas: 10 leva (5 euro); porția are 900 de grame.

Exemplu de meniu pentru 4 persoane

 • 4 ciorbe de pește
 • 4 salate bulgărești
 • 4 porții de icre
 • 1 platou de midii cu orez pentru 4 persoane
 • 1 ceaun de midii la grătar pentru 4 persoane
 • pâine, sosuri, sucuri, cafele

Total: 60 de leva. 30 de euro. 1 milion!

În ciuda faptului că week-endurile sunt foarte aglomerate, ospătărițele sunt foarte amabile și o rup binișor pe engleză. Dacă vreți să evitați aglomerația, mergeți în timpul săptămânii. Se pare că e aproape pustiu.

Dacă, totuși, articolul nostru v-a făcut să salivați atât de tare încât sâmbătă vreți să fiți acolo, nu uitați să vă faceți o rezervare (de preferat cu o zi, două înainte).

Iată numerele de telefon:

+35948911377 (fix)

+35899911377 (mobil)

Poftătă bunătă!

UPDATE 2013: Am primit mai multe comentarii și mesaje în care mi se spune că la Dalboka se sparg mașini. Cu regretul că un loc frumos și tainic a devenit teren de operațiuni pentru hoți, îmi fac datoria de a adăuga acest avertisment în finalul articolului: nu lăsați nimic valoros în mașină. 

Comentarii - 9 Comentarii

 1. Raluca spune:

  Buna,

  Am mers la Dolboka la ferma de scoici si a fost super.Imi place mult site ul tau si sper sa mai adaugi lucruri interesante.

 2. Fotograf bucuresti spune:

  De cand vroiam sa ajung aici dar in afara de faptul ca exista nu mai aveam nici un detaliu. 10x

 3. mihai spune:

  Am fost aici cu mai multi prieteni si … nu pot sa zic ca m-a dat pe spate mancarea. Locatia foarte frumoasa, in zona respectiva exista niste plaje de unde poti sa faci sarituri de pe stanci si tot asa dar sincer mancarea (sunt un pic mai bucatar de fel) nu pot sa zic ca a fost cine stie ce. E ok odata de 2 ori maxim. Tineti seama ca pestele e mai tot congelat, rar prinzi proaspat, cu toate ca marea e fix langa. Ospatarii de treaba , in uichenduri nu prea fac fata dar e ok. Peisajul, locatia face toti banii. Inca ceva … daca tineti la masina mergeti incet … drumul este mai mult decat prost. Se merita sa mergi macar odata asta e clar.

 4. Florin spune:

  În această săptămână ne-am dus şi sa aşezat în adâncime dreapta fermă scoici, care pot fi observate pe o platforma de la mare a ordonat sale de scoici naturale, arome erau murdare ciuguli, chelner a fost lentă şi nepoliticos. Ne-am ridicat şi a mers la un alt restaurant, în stânga, de asemenea, spune agricole midii adâncă, dar cu o sirenă de pe faţă.Serviciul a fost foarte bine alimentare midii avantajos din nou comandate au fost delicioasa aroma naturala, am recomanda midii cu orez, coji de ouă şi un marinar shishovetv cu midii. Când te duci în jos calea abruptă a Dalboka are două restaurante de pe stânga este această mare şi are, de asemenea, o fermă midie se află în larg şi este văzut ca pinteni în mare. Ei ne-a explicat că midiile sunt curate, cu nici un contact cu fier şi au un record de acest lucru. Topgava noi atunci ne-am întrebat cum această structură, care este la mare şi de fier şi alte locul potrivit agricole protejarea calităţii de midii nu este clar.
  Dacă te duci pentru a vizita un anumit loc profundă cu adevărat agricole ecologice pe stânga, restaurant cu o sirenă.

 5. RALUCA spune:

  DLE Florin cred ca sunteti de la concurenta si nu sunteti roman altfel nu imi explic stilul de redactare al comentariului.

 6. Un roman patit spune:

  Am fost la Dalboka si ne-au spart masina cat am stat acolo. Deja nu ma mai intereseaza mancarea, atata timp cat au furat tot ce au gasit in portbagaj si torpedou!!!

  • Tedoo spune:

   @Un roman patit: imi pare rau sa aud asta. Noi am publicat recomandarea in martie 2008 (probabil primii care au scris in Ro despre Dalboka). De atunci s-au schimbat multe.

 7. andrei spune:

  stie cineva daca este deschis acum la dalboka? vreau sa ma duc in wekeend si nu stiu daca mai este deschis

 8. Cristina spune:

  gustul mancarii nu a mai contat din momentul in care am descoperit ca ne-au spart masina si ne-au furat toate bagajele din portbagaj weekendul trecut (ne oprisem la intoarcere din concediu sa mancam); daca tot va hotarati sa mergeti nu lasati nimic in masina; desi se intampla de ceva vreme se pare ca nu se ia nici o masura (noi am depus plangere la politie)

Lasă un comentariu