Tedoo cu Brad Florescu

Cel mai scurt drum înspre și dinspre litoralul Bulgariei

Autostrada Soarelui e sublimă, dar te lasă baltă exact când ai nevoie de ea. Adică în week-end. Viteze prea mari pe anumite porțiuni și viteze prea mici pe celelalte. Cu siguranță, nu e cea mai bună soluție să mergi pe litoralul Bulgariei. Am descoperit și testat pentru voi un drum alternativ între București și Balchik.

Bulgaria Road Car

Autostrada Soarelui e sublimă, dar te lasă baltă exact când ai nevoie de ea. Adică în week-end. Viteze prea mari pe anumite porțiuni și viteze prea mici pe celelalte, nu tu benzină, nu tu suc, o viață pentru o idee. Nervi, timp pierdut și pericol mare de accidente. Cu siguranță, nu e cea mai bună soluție să mergi pe litoralul Bulgariei.

Am descoperit și testat pentru voi un drum alternativ între București și Balchik (de unde mai sunt 10 kilometri până la Albena, 40 până la Varna și 130 până la Nessebar, 140 până la Burgas).

Traseul este următorul: București-Giurgiu-Ruse-Silistra-Dobric-Balchik.

De ce să alegeți acest drum și nu Autostrada Soarelui:

 • Drumul are doar 320 de kilometri. Prin România (cu ieșire la Vama Veche), e cu 20 de de kilometri mai scurt în spațiu, dar mai lung în timp, după cum veți vedea.
 • Pe acești 320 de kilometri puteți obține o medie orară foarte bună. Noi i-am străbătut în 3 ore și jumătate, asta incluzând o oprire pentru benzină și două în vamă (era nu știu ce filtru).
 • Şoseaua este pustie chiar și în perioadele “fierbinți” de trafic (vineri seara și duminică seara). Pe întreaga sa lungime, nu credem să fi întâlnit mai mult de 100-150 de mașini.
 • Nefiind un drum traficat, nu sunt nici prea multe radare. Noi am depistat două: unul între Balchick și Dobric, cel de-al doilea la ieșirea din Silistra către Ruse.
 • Nu aveți concurență. Puținele mașini pe care le întâlniți sunt cu 15 ani mai vechi decât a voastră și se deplasează cu viteze cuprinse între 40 și 60 km/h. Așa conduc bulgarii.
 • Dacă vă prinde un radar, nu riscați puncte de penalizare de la incoruptibilii polițiști români. Ţineți 10 leva în talon și prezentați-l polițistului. El va face restul…
 • Aveți nenumărate benzinării la dispoziție. Noi am numărat (pe lângă stațiile locale) căteva Lukoil-uri, un OMV și un Rompetrol.
 • E un drum frumos. Şerpuiește lin printre câmpii și coline, cât să nu vă plictisiți. Asfaltul e ok și marcajele sunt suficient de clare ca să vă ducă la destinație.
 • Peste toate astea, mai schimbați peisajul.

Dacă vreți să mergeți direct la Varna, există o variantă puțin mai scurtă. N-o luați prin Dobric, ci prin Sumen. E cu 10 kilometri mai scurt.

Comentarii - Un Comentariu

 1. Cristian spune:

  Se poate si travesare cu bacul pe la Calarasi-Silistra. Se fac tot 3 ore jumatate in mod normal si este drumul cel mai frumos si cel mai scurt ca distanta. Din pacate insa depinzi de bac si daca este o perioada foarte aglomerata poti sa ramai blocat la coada la bac. Eu l-am facut de cateva ori si nu am avut intarzieri la bac dar am prieteni care au pierdut timp la coada.

Lasă un comentariu