Tedoo cu Brad Florescu

Despre oameni şi flăcări.

Nominalizeaza un om care ţi-a schimbat viaţa, iar Samsung îi oferă acestuia şansa de a purta Flacăra Olimpică la Olimpiada de anul viitor.

Cappadocia Balloon 1

Prima nominalizată ar fi mama. Fără discuţie.

Pasiunea ei pentru literatură mi-a umplut copilăria de mirosul hârtiei scrise şi m-a împrietenit cu cuvintele. Pasiunea ei pentru muzică m-a acordat  la Mi-ul elegant al lui Mendelssohn, la Fa-ul melancolic al lui Chopin şi la Sol-ul de aur al lui Mozart. Tot din pricina mamei am ajuns să iubesc călătoriile. În fiecare concediu, mă lua de mânuţă şi mă ducea să-mi arate câte o depărtare. Mama este primul meu Prometeu. Focul dăruit de ea mă va lumina şi mă va încălzi toată viaţa.

Călătorul

Sau aş putea să-l nominalizez pe Adrian “Vamos”, a cărui pasiune pentru libertate m-a molipsit iremediabil. Cu Vamos am colindat week-end de week-end, am bătut cei mai obscuri coclauri, am dormit în zăpadă, am făcut pentru prima oară căţărări, m-am dat prima dată pe o tiroliană şi câte şi mai câte. Vamos mi-a povestit despre Cappadocia şi despre Nessebar într-un timp în care orizontul meu nu se întindea aşa departe. Adrian mi-a dăruit flacăra de pe comoară, o lumină care mă împinge obsesiv spre drum şi-mi arată, nerătăcit, direcţia.

Bijutierul

Sau pe fostul meu şef, nebunul de Bogdan, a cărui pasiune pentru lucrul bine făcut mi-a dat la început multe nopţi nedormite. Bogdan m-a dezvăţat de fuşereală şi de superficialitate, m-a învăţat să măsor de şapte ori şi să tai o singură dată, perfect, hârşt. Din cauza lui Bogdan am lucrat trei ore la acest text. Am lucrat până am fost convins că mai bine nu pot. Bogdan mi-a dăruit o flacără curată, albăstruie, cu care să ard compromisurile.

Oameni şi flăcări

Ştafeta mamei, a lui Vamos şi a lui Bogdan ar putea fi preluată de alţi prometei care mi-au marcat existenţa prin pasiunile lor. Irina şi Cătălin, care mi-au redăruit muzica. Crina, a cărei pasiune pentru sufletul omenesc m-a eliberat întru exprimarea a ceea ce simt. “Micuţul”, de la care am învăţat cum să potolesc furtunile. Elena, a cărei pasiune pentru principialitate m-a forţat şi mă forţează în continuare să fiu egal cu mine şi să aştept zâmbind viitorul. Şi alţii, şi alţii, cu flăcări mai mici sau mai mari, mai albastre sau mai roşiatice, mai scânteietoare sau mai difuze, care s-au adunat şi ard împreună în torţa mea.

Fiecare dintre noi primeşte în grijă o flacără, pe care trebuie s-o ducă mai departe, s-o împlinească şi s-o multiplice. Suntem roadele acestei dăruiri de lumină şi de sens fără de care am fi stinşi şi rătăciţi.

Pasiuni care schimbă vieţi

De aceea am ales să suţin “Pasiuni care schimbă vieţi”, o campanie globală iniţiată de Samsung. Povestea e simplă şi curată: nominalizezi un om care, prin pasiunea sa, prin felul său de-a fi, prin determinarea şi caracterul său, ţi-a luminat viaţa. Iar Samsung îi oferă acestuia şansa de a purta Flacăra Olimpică la Olimpiada din 2012. Asta e tot.

Un cadou frumos pentru prometeii noştri, cărora nu le putem mulţumi prin cuvinte.

Foto: Brăduţ Florescu. A mai scris despre subiect Alex.

Comentarii - Un Comentariu

  1. [...] cu mandrie proiectul (alaturi de Bradut Florescu si Chinezu) si va invit sa aflati cum puteti nominaliza purtatorul flacarii [...]

Lasă un comentariu